chili&vanília

Egyserpenyős

Gasztro

Ezekkel a pompás őszi almákkal nem lehet betelni. Nemcsak desszertekben, hanem salátákban, húsos ételekben is csodásan megmutatják magukat. Kacsa, liba vagy akár sült csirke mellé is dobhatunk néhány szemet, csak az időzítést kell jól eltalálni. Mint ahogy az alábbi őszi kedvencben is, amelyben fontos, hogy az alma ne főjön szét, maradjon meg a tartása. Ebben a serpenyős egytálételben a csirke ciderben, vagyis a nálunk is egyre elterjedtebb erjesztett almaitalban párolódik. Fenséges ízeket eredményez a póréval, a csirkével, az almával és a tejszínnel. Cider szerencsére már itthon is számos helyen kapható, érdemes azért figyelni, hogy igazi, minőségi cidert vegyünk, ne műanyag, túlédesített iparit. Tökéletes, gyorsan elkészülő, mégis különleges őszi fogás, akár meghitt, gyertyafényes vacsorákra is jó szívvel ajánlom. Mellé friss bagett a legjobb, ami szépen felveszi a krémes, ízes mártást.

Serpenyős csirke almával és póréhagymával

Hozzávalók (4 adaghoz)

4 egész csirkecomb, félbevágva

só, bors

5 dkg vaj

3 evőkanál olívaolaj

1 póréhagyma, kb. 3 cm vastag darabokra vágva

5 dl cider

2 érett, zamatos alma

4 ág friss kakukkfű

2,5 dl tejszín

A csirkecombokról konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk a nedvességet. Fontos, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen, felhasználás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből. A félbevágott csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk. Egy nagy, vastag falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk az olajat. Amikor felhabzik, beletesszük a csirkecombokat, a bőrös oldalukkal lefelé. Közepes hőfokon, mindkét oldalukon körbepirítjuk. Kivesszük, és egy tányérra tesszük. A zsiradékhoz adjuk a póréhagymadarabokat, és hagyjuk kissé megpirulni. Felöntjük a ciderrel. Erős hőfokon, kb. a felére visszaforraljuk a cider mennyiségét, így elpárolog belőle az alkohol, és csak a koncentrált íz marad az ételben, ebbe tesszük vissza az elősütött csirkecombokat. Hozzáadunk két kicsumázott, héjastul felszeletelt almát – lehet egy pirosat és egy zöldet –, valamint a friss kakukkfüvet. Fedő alatt 20 percig pároljuk. Levesszük róla a fedőt, és hozzáadjuk a tejszínt. Fedő nélkül további 15 percig főzzük. Ez idő alatt a csirke teljesen megpuhul, a tejszínes mártás pedig kissé besűrűsödik. Tálalás előtt betehetjük az egészet a sütőbe a grill alá, hogy a teteje megpiruljon.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.