chili&vanília

Egyserpenyős

Gasztro

Ezekkel a pompás őszi almákkal nem lehet betelni. Nemcsak desszertekben, hanem salátákban, húsos ételekben is csodásan megmutatják magukat. Kacsa, liba vagy akár sült csirke mellé is dobhatunk néhány szemet, csak az időzítést kell jól eltalálni. Mint ahogy az alábbi őszi kedvencben is, amelyben fontos, hogy az alma ne főjön szét, maradjon meg a tartása. Ebben a serpenyős egytálételben a csirke ciderben, vagyis a nálunk is egyre elterjedtebb erjesztett almaitalban párolódik. Fenséges ízeket eredményez a póréval, a csirkével, az almával és a tejszínnel. Cider szerencsére már itthon is számos helyen kapható, érdemes azért figyelni, hogy igazi, minőségi cidert vegyünk, ne műanyag, túlédesített iparit. Tökéletes, gyorsan elkészülő, mégis különleges őszi fogás, akár meghitt, gyertyafényes vacsorákra is jó szívvel ajánlom. Mellé friss bagett a legjobb, ami szépen felveszi a krémes, ízes mártást.

Serpenyős csirke almával és póréhagymával

Hozzávalók (4 adaghoz)

4 egész csirkecomb, félbevágva

só, bors

5 dkg vaj

3 evőkanál olívaolaj

1 póréhagyma, kb. 3 cm vastag darabokra vágva

5 dl cider

2 érett, zamatos alma

4 ág friss kakukkfű

2,5 dl tejszín

A csirkecombokról konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk a nedvességet. Fontos, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen, felhasználás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből. A félbevágott csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk. Egy nagy, vastag falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk az olajat. Amikor felhabzik, beletesszük a csirkecombokat, a bőrös oldalukkal lefelé. Közepes hőfokon, mindkét oldalukon körbepirítjuk. Kivesszük, és egy tányérra tesszük. A zsiradékhoz adjuk a póréhagymadarabokat, és hagyjuk kissé megpirulni. Felöntjük a ciderrel. Erős hőfokon, kb. a felére visszaforraljuk a cider mennyiségét, így elpárolog belőle az alkohol, és csak a koncentrált íz marad az ételben, ebbe tesszük vissza az elősütött csirkecombokat. Hozzáadunk két kicsumázott, héjastul felszeletelt almát – lehet egy pirosat és egy zöldet –, valamint a friss kakukkfüvet. Fedő alatt 20 percig pároljuk. Levesszük róla a fedőt, és hozzáadjuk a tejszínt. Fedő nélkül további 15 percig főzzük. Ez idő alatt a csirke teljesen megpuhul, a tejszínes mártás pedig kissé besűrűsödik. Tálalás előtt betehetjük az egészet a sütőbe a grill alá, hogy a teteje megpiruljon.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Nagyon balos polgármestert választhat New York, ez pedig az egész Demokrata Pártot átalakíthatja

Zohran Mamdani magát demokratikus szocialistának vallva verte meg simán a demokrata pártelit által támogatott ellenfelét az előválasztáson. Bár New York egész más, mint az Egyesült Államok többi része, az identitáskeresésben lévő demokratáknak minta is lehet a 33 éves muszlim politikus, akiben Donald Trump már most megtalálta az új főellenségét.

Gombaszezon

François Ozon új filmjében Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t. Kritika.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.