chili&vanília

Egyserpenyős

Gasztro

Ezekkel a pompás őszi almákkal nem lehet betelni. Nemcsak desszertekben, hanem salátákban, húsos ételekben is csodásan megmutatják magukat. Kacsa, liba vagy akár sült csirke mellé is dobhatunk néhány szemet, csak az időzítést kell jól eltalálni. Mint ahogy az alábbi őszi kedvencben is, amelyben fontos, hogy az alma ne főjön szét, maradjon meg a tartása. Ebben a serpenyős egytálételben a csirke ciderben, vagyis a nálunk is egyre elterjedtebb erjesztett almaitalban párolódik. Fenséges ízeket eredményez a póréval, a csirkével, az almával és a tejszínnel. Cider szerencsére már itthon is számos helyen kapható, érdemes azért figyelni, hogy igazi, minőségi cidert vegyünk, ne műanyag, túlédesített iparit. Tökéletes, gyorsan elkészülő, mégis különleges őszi fogás, akár meghitt, gyertyafényes vacsorákra is jó szívvel ajánlom. Mellé friss bagett a legjobb, ami szépen felveszi a krémes, ízes mártást.

Serpenyős csirke almával és póréhagymával

Hozzávalók (4 adaghoz)

4 egész csirkecomb, félbevágva

só, bors

5 dkg vaj

3 evőkanál olívaolaj

1 póréhagyma, kb. 3 cm vastag darabokra vágva

5 dl cider

2 érett, zamatos alma

4 ág friss kakukkfű

2,5 dl tejszín

A csirkecombokról konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk a nedvességet. Fontos, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen, felhasználás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből. A félbevágott csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk. Egy nagy, vastag falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk az olajat. Amikor felhabzik, beletesszük a csirkecombokat, a bőrös oldalukkal lefelé. Közepes hőfokon, mindkét oldalukon körbepirítjuk. Kivesszük, és egy tányérra tesszük. A zsiradékhoz adjuk a póréhagymadarabokat, és hagyjuk kissé megpirulni. Felöntjük a ciderrel. Erős hőfokon, kb. a felére visszaforraljuk a cider mennyiségét, így elpárolog belőle az alkohol, és csak a koncentrált íz marad az ételben, ebbe tesszük vissza az elősütött csirkecombokat. Hozzáadunk két kicsumázott, héjastul felszeletelt almát – lehet egy pirosat és egy zöldet –, valamint a friss kakukkfüvet. Fedő alatt 20 percig pároljuk. Levesszük róla a fedőt, és hozzáadjuk a tejszínt. Fedő nélkül további 15 percig főzzük. Ez idő alatt a csirke teljesen megpuhul, a tejszínes mártás pedig kissé besűrűsödik. Tálalás előtt betehetjük az egészet a sütőbe a grill alá, hogy a teteje megpiruljon.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.