chili&vanília

Egyserpenyős

Gasztro

Ezekkel a pompás őszi almákkal nem lehet betelni. Nemcsak desszertekben, hanem salátákban, húsos ételekben is csodásan megmutatják magukat. Kacsa, liba vagy akár sült csirke mellé is dobhatunk néhány szemet, csak az időzítést kell jól eltalálni. Mint ahogy az alábbi őszi kedvencben is, amelyben fontos, hogy az alma ne főjön szét, maradjon meg a tartása. Ebben a serpenyős egytálételben a csirke ciderben, vagyis a nálunk is egyre elterjedtebb erjesztett almaitalban párolódik. Fenséges ízeket eredményez a póréval, a csirkével, az almával és a tejszínnel. Cider szerencsére már itthon is számos helyen kapható, érdemes azért figyelni, hogy igazi, minőségi cidert vegyünk, ne műanyag, túlédesített iparit. Tökéletes, gyorsan elkészülő, mégis különleges őszi fogás, akár meghitt, gyertyafényes vacsorákra is jó szívvel ajánlom. Mellé friss bagett a legjobb, ami szépen felveszi a krémes, ízes mártást.

Serpenyős csirke almával és póréhagymával

Hozzávalók (4 adaghoz)

4 egész csirkecomb, félbevágva

só, bors

5 dkg vaj

3 evőkanál olívaolaj

1 póréhagyma, kb. 3 cm vastag darabokra vágva

5 dl cider

2 érett, zamatos alma

4 ág friss kakukkfű

2,5 dl tejszín

A csirkecombokról konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk a nedvességet. Fontos, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen, felhasználás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből. A félbevágott csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk. Egy nagy, vastag falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk az olajat. Amikor felhabzik, beletesszük a csirkecombokat, a bőrös oldalukkal lefelé. Közepes hőfokon, mindkét oldalukon körbepirítjuk. Kivesszük, és egy tányérra tesszük. A zsiradékhoz adjuk a póréhagymadarabokat, és hagyjuk kissé megpirulni. Felöntjük a ciderrel. Erős hőfokon, kb. a felére visszaforraljuk a cider mennyiségét, így elpárolog belőle az alkohol, és csak a koncentrált íz marad az ételben, ebbe tesszük vissza az elősütött csirkecombokat. Hozzáadunk két kicsumázott, héjastul felszeletelt almát – lehet egy pirosat és egy zöldet –, valamint a friss kakukkfüvet. Fedő alatt 20 percig pároljuk. Levesszük róla a fedőt, és hozzáadjuk a tejszínt. Fedő nélkül további 15 percig főzzük. Ez idő alatt a csirke teljesen megpuhul, a tejszínes mártás pedig kissé besűrűsödik. Tálalás előtt betehetjük az egészet a sütőbe a grill alá, hogy a teteje megpiruljon.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.