chili&vanília

Egyserpenyős

Gasztro

Ezekkel a pompás őszi almákkal nem lehet betelni. Nemcsak desszertekben, hanem salátákban, húsos ételekben is csodásan megmutatják magukat. Kacsa, liba vagy akár sült csirke mellé is dobhatunk néhány szemet, csak az időzítést kell jól eltalálni. Mint ahogy az alábbi őszi kedvencben is, amelyben fontos, hogy az alma ne főjön szét, maradjon meg a tartása. Ebben a serpenyős egytálételben a csirke ciderben, vagyis a nálunk is egyre elterjedtebb erjesztett almaitalban párolódik. Fenséges ízeket eredményez a póréval, a csirkével, az almával és a tejszínnel. Cider szerencsére már itthon is számos helyen kapható, érdemes azért figyelni, hogy igazi, minőségi cidert vegyünk, ne műanyag, túlédesített iparit. Tökéletes, gyorsan elkészülő, mégis különleges őszi fogás, akár meghitt, gyertyafényes vacsorákra is jó szívvel ajánlom. Mellé friss bagett a legjobb, ami szépen felveszi a krémes, ízes mártást.

Serpenyős csirke almával és póréhagymával

Hozzávalók (4 adaghoz)

4 egész csirkecomb, félbevágva

só, bors

5 dkg vaj

3 evőkanál olívaolaj

1 póréhagyma, kb. 3 cm vastag darabokra vágva

5 dl cider

2 érett, zamatos alma

4 ág friss kakukkfű

2,5 dl tejszín

A csirkecombokról konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk a nedvességet. Fontos, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen, felhasználás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből. A félbevágott csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk. Egy nagy, vastag falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk az olajat. Amikor felhabzik, beletesszük a csirkecombokat, a bőrös oldalukkal lefelé. Közepes hőfokon, mindkét oldalukon körbepirítjuk. Kivesszük, és egy tányérra tesszük. A zsiradékhoz adjuk a póréhagymadarabokat, és hagyjuk kissé megpirulni. Felöntjük a ciderrel. Erős hőfokon, kb. a felére visszaforraljuk a cider mennyiségét, így elpárolog belőle az alkohol, és csak a koncentrált íz marad az ételben, ebbe tesszük vissza az elősütött csirkecombokat. Hozzáadunk két kicsumázott, héjastul felszeletelt almát – lehet egy pirosat és egy zöldet –, valamint a friss kakukkfüvet. Fedő alatt 20 percig pároljuk. Levesszük róla a fedőt, és hozzáadjuk a tejszínt. Fedő nélkül további 15 percig főzzük. Ez idő alatt a csirke teljesen megpuhul, a tejszínes mártás pedig kissé besűrűsödik. Tálalás előtt betehetjük az egészet a sütőbe a grill alá, hogy a teteje megpiruljon.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A tudatlanság hatalma

  • - turcsányi -

A Leidseplein (Leiden tér) Amszterdam kitüntetett helye, valaha ide futott be a leideni út, ma turisták éjjel-nappali gyülekezőhelye, fények és nyüzsgés, a létező világok legjobbika, kábé száz méterre innen lőtték fejbe 2021 nyarán Peter R. de Vriest, az ország egyik vezető bűnügyi újságíróját, aki épp egy híres maffiaper koronatanújának volt a tanácsadója.

A levegőben

Magyarországon elképzelhetetlen a zsigeri gyűlölet, amely a francia rendőröket övezi különféle (elsősorban, de nem kizárólag) szélsőbaloldali eszmék hívei közt.

Úgyszólván páratlan

Mivel itthon a téma jószerivel a futottak még kategóriájába sem tartozik, megemlítenénk, hogy jövő vasárnap rendezik Romániában az államfőválasztás megismételt első fordulóját. (A második menet, már ha semmi nem jön közbe, május 18-án lesz.)

Elfogytak az ötletek

A miniszterelnök minden évben tiszteletét teszi a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évindító konferenciáján – az idén ezt március 7-én tartották. A szokásos menetrend szerint a kamara elnöke, a gazdasági miniszter és a jegybank elnöke is szólnak a meghívottakhoz – s bár 2021 óta Matolcsy György már nem tűnt fel az emelvényen, Varga Mihály most igen.

Mindenki ellenzékben

Egy évvel az országgyűlési választások előtt a 15 éve kétharmados parlamenti többséggel kormányzó Fidesz kapkod, híres-hírhedt kommunikációja csak követni képes Magyar Péterét. A kormánypárt gyarapodó aljasságaival leginkább a már sokszor legyőzött parlamenti ellenzék foglalkozik.