kertész lesek

Holló és Róka

  • kertész lesek
  • 2018. november 11.

Gasztro

Többször elsirattuk a Ráday utcát – meglehet, feleslegesen. Igaz, hogy a Kálvin térhez közelebb eső részére még mindig kitűzhetnék a Zone Touristique feliratú zászlót, de beljebb, a Bakáts tér közelében a változatosság jegyében mintha megmozdult volna valami. Egy hónapja sincs, hogy a 29-es szám alatt lévő Inka Grill Bisztró perui ételeiért lelkesedtünk, de pár házzal arrébb, a Mátyás utca sarkán is érdekes dolgok történnek. A Holló és Róka nevű hely azzal a szöveggel nyitott tavasszal, hogy „nem mese, elhoztuk nektek Budapest első RACLETTE bárját”, ami nagy bátorságra vall, hiszen kevesen tudják, hogy mi az a raclette. Nos, betű szerint elsősorban olyan svájci vagy francia eredetű félkemény tehénsajtról van szó, amit kifejezetten azért állítanak elő, hogy felmelegítsék, majd főtt krumplira, pirítósra folyatva fogyasszák mindenféle zöldkörettel. A Ráday utcai egység nem árul zsákbamacskát, jelzik, hogy náluk magyar sajtot csorgatnak…

Az már a bevezető sajttálból (1890 Ft) kiderül, hogy itt nem azt a tejipari mellékterméket mérik, amit „rántani való” néven árulnak a közértben; a lágy és félkemény sajtokból álló válogatás kellemes, az élményt tovább fokozza az olajbogyó és a kiváló péksütemény. Ugyancsak dicsérni kell a parmezános padlizsánt is (1250 Ft), nem holmi hintett padlizsánkrém, inkább derekas egytálétel paradicsommártással. És hát derekas egytálétel az ún. tradicionális raclette is (1990 Ft), leginkább a rakott krumplira emlékeztet. A krumplin szétkenődő sajt amúgy nem rossz, mégis valami hiányzik belőle (meg nem mondanánk, hogy mi), de az nem segít, hogy uborkát és gyöngyhagymát is kapunk mellé. A legnagyobb meglepetést a mediterrán lecsónak nevezett étel (1890 Ft) okozza. Már a sima lecsó sima kolbásszal is első osztályú, mi mégis abba szédülünk bele, hogy kecskesajtot tettek bele, aminek a külső részét valahogy ropogóssá tudták varázsolni.

A desszertről legyen elég annyi, hogy crème brûlée volt (890 Ft), amit csatos üvegben hoztak ki, mint egy dagadt bambit.

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.