étel, hordó

Estia Gyradiko

  • ételhordó
  • 2017. június 25.

Gasztro

Igaz, hogy hivatalosan nem a Victor Hugo utca az Újlipótváros határa, de a 35. számú, hatvanas (hetvenes?) években épült hatemeletes ház mégis maga a megtestesült stílustörés. Ikertestvéreit Magyarország bármelyik nagyvárosában megtalálhatjuk, sőt valószínűleg azoknak a földszintjén is a vállalati SZOT-üdülők ebédlőihez hasonló vendéglátóhely kelleti magát, mint itt, legfeljebb annyi a különbség, hogy nem írják ki világoskék betűkkel azt, hogy „Egy falat Görögország”.

Nem volt türelmünk végigböngészni, hogy ezen üzlethelyiség mi minden volt az elmúlt 40-50 évben, mielőtt felvette az Estia Gyradiko nevet és görög étteremmé változott, de annyi szent, hogy az említett felirat, illetve az ablak alatt végigfutó műterméskő dekoráció a jó ízlés teljes mellőzéséről tanúskodik.

„Az Estia Gyradiko ötvözi a modern görög konyhát a jól ismert görög gyrososok ízvilágával. Az eredeti görög gyros először Budapesten beköltözött a beülős tavernába is” – olvassuk a honlapjukon, ami elsőre rosszat sejtet. Tudomásunk szerint a gyros valójában német találmány, pontosabban a németországi görög büfések találmánya, akik a hetvenes években e puszta névváltoztatással próbálták elérni – utóbb sikerrel –, hogy akkor se nevezzék kebabnak a portékájukat, ha az valójában kebab. De a honlapot tovább böngészve át kell értékelnünk a szép tanmesét. Azt olvassuk ugyanis, hogy a gyros pitában (820 Ft) alapanyaga a sertéshús, míg a hasonló bárányos és csirkés cuccokat már kebabként említik. Ami biztos, hogy erre a gyrosra rossz szavunk nem lehet, friss, kellően fűszeres, különösen jó, hogy nemcsak hagymát meg paradicsomot tettek bele, hanem még tzatzikit is, amit itt dzadzikinek írnak.

Ugyancsak a legjobbakat mondhatjuk a 2 személyes hideg ízelítőről (1890 Ft), ami padlizsán- és csicseriborsókrémet, kecskesajtot, szárított paradicsomot meg mindenféle zöldeket tartalmaz, és a „sima” paradicsomot leszámítva minden eleme emlékezetes. Mire a szintén remekbe szabott szuvlakihoz (sertéshús nyárson; 820 Ft) érünk, ott tartunk, hogy ebben a műfajban nincs jobb hely Budapesten. Ráadásul ez nem is valami koszos büfé, itt kiszolgálás is van, sőt még „rendes ételek” is. A „tengeri finomságok” fejezetből a fóliában sütött branzinót (magyarul: farkassügér; 2590 Ft) választjuk, amit bőségesen megtöltöttek fetasajttal, citrommal és fokhagymával is. Az előzmények tükrében a legszívesebben ezt az igyekezetet is csak dicsérnénk és dicsérnénk, ha közben a kisördög nem kérdezné: lehet, hogy ezzel ellensúlyoznák azt a szomorú tényt, hogy e nemes halnak semmi íze nincs?

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.