étel, hordó

Estia Gyradiko

  • ételhordó
  • 2017. június 25.

Gasztro

Igaz, hogy hivatalosan nem a Victor Hugo utca az Újlipótváros határa, de a 35. számú, hatvanas (hetvenes?) években épült hatemeletes ház mégis maga a megtestesült stílustörés. Ikertestvéreit Magyarország bármelyik nagyvárosában megtalálhatjuk, sőt valószínűleg azoknak a földszintjén is a vállalati SZOT-üdülők ebédlőihez hasonló vendéglátóhely kelleti magát, mint itt, legfeljebb annyi a különbség, hogy nem írják ki világoskék betűkkel azt, hogy „Egy falat Görögország”.

Nem volt türelmünk végigböngészni, hogy ezen üzlethelyiség mi minden volt az elmúlt 40-50 évben, mielőtt felvette az Estia Gyradiko nevet és görög étteremmé változott, de annyi szent, hogy az említett felirat, illetve az ablak alatt végigfutó műterméskő dekoráció a jó ízlés teljes mellőzéséről tanúskodik.

„Az Estia Gyradiko ötvözi a modern görög konyhát a jól ismert görög gyrososok ízvilágával. Az eredeti görög gyros először Budapesten beköltözött a beülős tavernába is” – olvassuk a honlapjukon, ami elsőre rosszat sejtet. Tudomásunk szerint a gyros valójában német találmány, pontosabban a németországi görög büfések találmánya, akik a hetvenes években e puszta névváltoztatással próbálták elérni – utóbb sikerrel –, hogy akkor se nevezzék kebabnak a portékájukat, ha az valójában kebab. De a honlapot tovább böngészve át kell értékelnünk a szép tanmesét. Azt olvassuk ugyanis, hogy a gyros pitában (820 Ft) alapanyaga a sertéshús, míg a hasonló bárányos és csirkés cuccokat már kebabként említik. Ami biztos, hogy erre a gyrosra rossz szavunk nem lehet, friss, kellően fűszeres, különösen jó, hogy nemcsak hagymát meg paradicsomot tettek bele, hanem még tzatzikit is, amit itt dzadzikinek írnak.

Ugyancsak a legjobbakat mondhatjuk a 2 személyes hideg ízelítőről (1890 Ft), ami padlizsán- és csicseriborsókrémet, kecskesajtot, szárított paradicsomot meg mindenféle zöldeket tartalmaz, és a „sima” paradicsomot leszámítva minden eleme emlékezetes. Mire a szintén remekbe szabott szuvlakihoz (sertéshús nyárson; 820 Ft) érünk, ott tartunk, hogy ebben a műfajban nincs jobb hely Budapesten. Ráadásul ez nem is valami koszos büfé, itt kiszolgálás is van, sőt még „rendes ételek” is. A „tengeri finomságok” fejezetből a fóliában sütött branzinót (magyarul: farkassügér; 2590 Ft) választjuk, amit bőségesen megtöltöttek fetasajttal, citrommal és fokhagymával is. Az előzmények tükrében a legszívesebben ezt az igyekezetet is csak dicsérnénk és dicsérnénk, ha közben a kisördög nem kérdezné: lehet, hogy ezzel ellensúlyoznák azt a szomorú tényt, hogy e nemes halnak semmi íze nincs?

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.