chili&vanília

Süti, nem süti

  • chili&vanília
  • 2017. június 25.

Gasztro

„A recept nevében szereplő »New York« kitétel arra látszik utalni, hogy a sajttorta valami speciálisan újvilági és ezen belül is nagyvárosi képződmény, azaz modern, hiper­urbánus, angolszász és persze globalizációíze van. Holott, ahogy Karinthy mondaná, már a régi görögök is ismerték a sajttortát, és ezt most vehetjük nyugodtan szó szerint. Ismerték. Ahogy később ismerték a rómaiak is, ők pedig magukkal vitték Európában mindenhova. A reneszánsz lényegében a sajttorta virágkora volt” – írja Váncsa István a szakácskönyvében az 510. oldalon a klasszikus New York-i sajttortáról. A híres, krémes sajttorta műfaja alig egy évtizede még újdonságnak számított, ma már azonban meghonosodott, és szinte minden valamit magára adó kávézó, modern cukrászda étlapján szerepel valamilyen formában. Elterjedése talán annak is betudható, hogy maga az alapanyaga, a krémsajt könnyebben beszerezhető. Természetesen még véletlenül sem a különböző tömlős krémsajtokról beszélünk, hanem a natúr, friss krémsajtról (Philadelphia típusú). Az alább ajánlott változat a fapados, leegyszerűsített verzió, amihez sem sütő-, sem sütő-főzőtudomány nem szükséges, kezdőknek, sietős háziasszonyoknak tökéletes. Egy nagy tepsiben összeállítjuk a teljes kiőrlésű kekszből és krémből álló rétegeket, szezonra való tekintettel megtűzdeljük eperrel, betesszük a hűtőbe, majd másnap learatjuk a babérokat.

 

Sütés nélküli epres-kekszes sajttorta

Hozzávalók (8–10 szelethez)

 

40 dkg natúr krémsajt (nem tömlős!)

10 dkg cukor vagy nyírfacukor

1 citrom leve és reszelt héja

1 vaníliarúd kikapart magjai

4 dl tejszín, habbá verve

25–30 dkg téglalap alakú keksz,

pl. teljes kiőrlésű vagy vajas keksz

30+20 dkg eper

Először elkészítjük a krémet: a krémsajtot elektromos kézikeverővel simára keverjük a nyírfacukorral, a citrom levével és reszelt héjával és a vaníliával. Óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, majd félretesszük. Keresünk egy kb. 26×20 cm-es téglalap alakú, kisebb tepsit, és kibéleljük átlátszó frissen tartó fóliával. Előkészítjük a torta hozzávalóit: a kikevert krémet, a kekszet (összesen kb. 40 darabra lesz szükségünk) és 30 dkg vékonyra szeletelt epret (a másik 20 dkg-ot a díszítéshez használjuk majd). A tepsi aljára egy egész vékony réteg krémet kenünk. Következik az első réteg keksz szép szabályosan, egymás mellett, hogy kitöltsük a tepsit a pereméig. Ahová nem fér egész keksz, ott törjük félbe, és úgy tegyük oda. A kekszre jön az első réteg krém, erre pedig a vékonyra szeletelt eprek. A rétegezést megismételjük még háromszor, az utolsó réteg mindenképpen krém legyen. A tetejét is lefedjük frissen tartó fóliával, és egész éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap feldíszítjük a torta tetejét felkockázott eperrel és ízlés szerint egyebekkel, pl. kókuszforgáccsal, pisztáciával. Szépen szeletelhető. Különlegesebb változathoz az epret ízesíthetjük reszelt gyömbérrel, esetleg pár csepp rózsa- vagy narancsvirágvízzel.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.