Tartalom

(2017-05-25)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Büntetünk

Volt az a vicc Kádár alatt, hogy az egyszeri ember felfesti a palánkra, hogy Kádár hülye. Meg akarják büntetni a himpellért, de nem nagyon megy, a Magyar Népköztársaságban ugyanis szólás- és véleményszabadság van, a törvény pedig nem ismer olyat, hogy felségsértés, de végül aztán csak sikerül ráhúzni a vizes lepedőt: államtitoksértés miatt. De hol van már a Kádár-éra!

A szerk.

A szerk.

Méregexport

Emlékeznek-e arra, hogy minő prófétai szókat süvöltött március végén Máltán, az Európai Néppárt kongresszusán európai néppárti társai fülébe a mi európai néppárti miniszterelnökünk? „Macedónia Gruevszki pártja nélkül nem lesz stabil. A Balkán stabilitása érdekében haladéktalanul új választásokat kell kiírni Macedóniában. Üdvözlöm az Európai Unió további bővítéséről szóló határozatot. A Balkán stabilitása érdekében az unió tagjai közé a lehető leghamarabb vegyük fel Montenegrót, és a csatlakozási tárgyalásokat gyorsítsuk fel Macedóniával és Szerbiával.”

Publicisztika

Cseresnyési László

Publicisztika

Értekezés a bölcsekről, a daimónokról és a heringekről

Kezeljük helyesen a disszonanciáinkat!

Történt egyszer, azaz 1873-ban, hogy egy Nietz­sche nevű, 29 éves bázeli professzor észrevette, hogy bölcs elődei már minden lényegtelen dolgot, hülyeséget és közhelyet leírtak a hazugságról, így számára csak a lényeges és izgalmas kérdések boncolgatása maradt.

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

S, mint sportorvosi (A futball ábécéje)

A sportorvosi (engedély) az (I, mint) igazolás (hivatalosan: Versenyigazolvány) elengedhetetlen része. Nélküle nem léphet pályára halandó. Meghalni is csak sportorvosival lehet, a pályán (kispadon).

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Cinkelt lottó

Május közepén kezdhette meg a toborzást az első „lakáslottót” működtető Central NOK Szervező Zrt., amelynek a korábban fogyasztói csoportokat szervező Poligrupo Hungária Zrt.-n keresztül a Carion Holding a tulajdonosa. Az Az Én Pénzem portál a fogyasztóvédelmi hatóság adatbázisának vizsgálata alapján már tavaly márciusban megállapította, hogy a Nemzeti Otthonteremtési Közösségekről (NOK) alig egyetlen nap alatt meghozott törvény pont olyan feltételeket szabott meg a szervezők számára, amelyeknek kizárólag ez a cégcsoport felelt meg.

Külpol

Trump, az oroszok és az FBI-igazgató kirúgása

Külpol

Nem zörög tovább

Május 9-én délután James Comey FBI-igazgató éppen előadást tartott a „cég” ügynökeinek Los Angelesben, amikor felpillantott az előadóteremben lévő televízióra, és a Breaking News felirat alatt azt látta, hogy Donald Trump elnök azonnali hatállyal felmentette őt a pozíciójából. Comey először azt hitte, valami rossz tréfa áldozata lett. De nem.

Belpol

Pártot alapít a legszélsőjobb

Belpol

Nekik puha a Jobbik

Neonácik és újnyilasok tűnnek fel egy vállaltan szélsőjobboldali új politikai alakulat körül. Ha az összefogás tényleg megvalósul, az fájni fog Vonáéknak.

Bevetik az EU „nukleáris fegyverét” Orbánék ellen

Belpol

Feszültebb pávatánc

Hiába veszi semmibe a jogállamiságot és az unió alapértékeit a kormány, Brüsszelből elsősorban politikai és nem jogi értelemben tudnak nyomást gyakorolni Orbán Viktorra.

Interjú

Belpol

„Reakciót várunk a kormánytól”

Lehotai Orsolya (Oktatási Szabadságot), Mekler Zsuzsa és Bernáth László (Nem maradunk csendben!) a tüntetések értelméről és jelentőségéről

Fiatalok, függetlenek és kitartóak. Az elmúlt két hónapban rendszeresen szerveztek többezres, esetenként tízezres tüntetéseket. Az általános állampolgári aktivitást hangsúlyozzák, a pártokat pedig messze elkerülik. Kik ők, és mit akarnak?

Zene

Koncert

Zene

Kesztyűs kézzel

A Depeche Mode Budapesten

Ha van olyan együttes, amely hazánkban mindennap garantáltan telt házat vonzana, az a Depeche Mode. Amikor legutóbb, négy éve itt voltak, még a Puskás Ferenc Stadionban játszottak, de azt közben lebontották, így a Groupama Arénának (Fradi-pálya) jutott a feladat, hogy vendégül lássa Dave Gahanéket, valamint az őket tűzön-vízen át követő rajongóikat.

Színház

Színház

Színház

Senki anyanyelve

Schilling Árpád–Láng Annamária: Exit

„Én most emigrációba vonultam, nem rendezek Magyarországon” – mondja Schilling Árpád az interjúban, amit a temesvári TESZT fesztivál remek műsorfüzetében olvashatunk. Mint aki kivonul, de mint aki úgy érzi, el is küldik; félig önszántából tehát, félig kényszerből lép ki. Saját helyzetéről már beszélt a Lúzer című előadásban; most a megérkezés nélküli elmenetelt tematizálja, határátlépést Magyarország határain kívül.

Interjú

Színház

„Valamit helyre tett bennem”

Nagy Dániel Viktor színész

Az Orlai Produkció előadásai­ban tűnt fel néhány éve, humoros és karakteres kisebb szerepekben. Most monodrámát visz a vállán egy homoszexuális fiú önmagával való szembenézéséről, míg a Brazilokban a roma csapat kapitányát alakítja.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Evolúció Csucsától Nagyszalontáig

Irodalomóra a Karc FM-en

Még mondja valaki, hogy a kortárs belterj – olykor – nem szórakoztató! Mindenféle alá- és fölé­rendeléseivel, -kérdezéseivel és -nyalásaival kifejezetten megmozgatja a rekeszizmokat, mellékesen pedig még a fanyalgók dolgát is megkönnyíti: azonnal saját karikatúrájaként lép színre, s innentől fogva nincs is más teendő, csak meg kell említeni.

Film

Film

Film

Tojások a Valhallában

Ridley Scott: Alien: Covenant

Az Alien-filmekkel voltaképpen az a gond, hogy már a cím ismeretében is tudja az ember, mire számítson: űrhajó halad az univerzum sötét mélyén, eredeti céljától eltérítve megállíthatatlanul a végzete felé, ahol ismerős rettenet várja. A szörny-ember találkozó kikerülhetetlen, egyben kötelező, ha elmaradna, a közönség visszakérné a pénzét (jellemző, hogy az előzményfilmet, a Prometheust azért pfujolták sokan, mert csak hellyel-közzel mutatkozik benne az archetipikus, vérét tekintve igen alacsony pH-jú rém).

Könyv

Könyv

Könyv

Gyermek Voltaire-ek

Csunderlik Péter: Radikálisok, szabadgondolkodók, ateisták – A Galilei Kör története (1908–1919)

A progresszió vagy a destrukció élcsapata, a tüdővésznek, netán a „vörös pestisnek” vagy inkább a „Láznak ifju serege”; igazából mi is volt a máig gyakran emlegetett Galilei Kör?

Lokál

BALATON MELLÉKLET - Fürdőélet a reformkori Balatonfüreden

Lokál

Savanyúvíz és édes élet

Informális politikai tanácskozások és színházalapítás, kártyabotrányok és farba rúgások – az események korántsem csak a gyógyulás és a pihenés körül forogtak.

Belenéztünk a depresszióba zuhant sas szemébe és megértettük Hitchcockot

Lokál

Tojóra várva – Madarászás Fenékpusztán

Az ország leghatékonyabb madárgyűrűző állomásán és madárrekreációs központjában próbáltuk megfejteni a fülemülesitkék, cserregő nádiposzáták és zsezsék titkát, de belenéztünk a depresszióba zuhant sas szemébe, és megértettük Hitchcockot is.

BALATON MELLÉKLET - Strandkörkép szezon előtt

Lokál

„Egyszer mindenki bejön”

Bejártuk a Balaton déli partját, hogy megnézzük, milyen gondok és remények bújnak meg a sekély vizű partszakaszok, a fizetős és szabadstrandok, a rántott hekkek és lángosok mögött.

Gasztro
Tudomány

Tudomány

„Ferenc pápa kedves fickónak tűnik” - Richard Dawkins tudós, író

Skype-on sikerült kapcsolatba lépnünk a világhírű brit etológussal, evolúcióbiológussal, oxfordi professzorral, harcos ateistával, „Darwin rottweilerével”, Az önző gén és az Isteni téveszme szerzőjével. Beszélgetésünket, melynek során a balos tudósoktól a Biblia-övezetig, Ferenc pápától Douglas Adamsig, a Brexittől David Attenborough-ig sok-sok földi dologról szó esett, egy vakmerő róka többszöri felbukkanása tette még izgalmasabbá.

Riport

Állami nagyberuházások beszállítói az Orbán-cégek

Riport

A papa fedett üzletei

Hatalmas állami beruházások beszállítói a miniszterelnök családjához köthető vállalkozások. Több olyan építkezést azonosítottunk, ahová Orbán Győzőék bányájából viszik a követ vagy a betonelemeket. Gánt közelében nemrég új bányát nyitottak, Hahóton pedig lassan versenytársak nélkül termelheti ki az értékes tőzeget az Orbán-érdekeltség.