chili&vanília

Futóbab

Gasztro

A nagy meleg miatt az idén a szokásosnál egy-két héttel korábban jelent meg a piacokon a zöldbab is (az ember kettőt pislog, és már le is ment a szezonja egy-egy gyümölcsnek, zöldségnek. Résen kell lenni, nehogy elszaladjanak!) Egy-két hete még csak néhány árusnál bukkant fel, „csilliárdokért”, de valószínűtlenül zsenge, korai állapotában. Azóta már nagyban van, szezonja a csúcson, és már több fajta is a piacon – Juliskától Jankáig, ceruzától méteresig. Elsőként – mint minden évben – az idén is hideg zöldbabfőzelék készült belőle. Az alábbi recept különlegessége, hogy az édes-savanyú jelleget itt a bodzaszörp adja, ezért fokhagyma nem is kerül bele. A bodza az ecet ellenpontjaként adja az enyhe édességet – tudom, merészen hangzik, de nagyon jól megy a zsenge zöldbabhoz ez a virágos, finom háttéríz. Könnyű, frissítő, kánikulában tökéletes, szívből ajánlom. Lehet sütni mellé húst is, de az túl bumfordi a bodza finomságához, rátelepedne, ha már muszáj mellé valami, akkor inkább egy kíméletesen párolt hal legyen. Fut tehát a szezon, reméljük, még sokáig, kell még idő a zsályás sült zöldbabra, a csípős-édes, kókusztejes zöldbablevesre és a lassan főtt, fahéjas-paradicsomos török babra is.

 

Hideg, bodzás zöldbabfőzelék

Hozzávalók (4 adag)

 

 

1 kg vajbab vagy zöld ceruza-

bab (vagy vegyesen)

megpucolva, 3–4 cm-es

darabokra vágva

1 liter zöldségalaplé vagy víz

só, bors

1 babérlevél

3,5 dl tejföl

3 evőkanál ecet (pl. alma-,

fehérbor- vagy rizsecet)

kb. 0,8 dl bodzaszörp

5 dkg étkezési keményítő

 

A zöldbabot/vajbabot megpucoljuk: a szárát lecsípjük, de a másik, hegyes végét nem kell, abban rengeteg íz található. 3–4 centis darabokra vágjuk. Az alaplevet vagy vizet feltesszük főni, amikor forr, beletesszük a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet. Kb. 10–15 percig főzzük (babtól függ), amíg megpuhul, de nem fő szét. A tejfölt egy kis tálban csomómentesre keverjük, hozzámerünk a zöldbab főzővizéből, majd azzal is elkeverjük, végül visszaöntjük a lábasba. Belekeverjük az ecetet és a bodzaszörpöt, kóstolással állítjuk be a kellemesen édes-savanykás ízt. Az étkezési keményítőt a tejfölös tálkában csomómentesre keverjük néhány evőkanál hideg vízzel, majd a forró főzelékbe öntjük, és állandó keverés mellett besűrítjük. Forrnia már nem szabad. A végén adhatunk hozzá finomra aprított kaprot, mentát, de ne sokat, hogy a bodza íze még finoman érvényesülni tudjon.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Buli a reggeli felfrissüléstől kifulladásig – így látják az idei Szigetet a Narancs fotósai

  • narancs.hu

Meglepő fesztiválszettek, fényes nappal is csapató bulizók, rengeteg por, a koncerten épp elénk beálló ismeretlen, neonfényekkel kivilágított ösvények, napközbeni workshopok, esti koncertek, hajnalig tartó bulik és sakk a WC-ben – a Sziget az idén is pont ugyanolyan őrült, mint a korábbi években. Mutatjuk a Narancs fotósainak legjobb képeit az idei fesztiválról! 

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.