chili&vanília

Futóbab

Gasztro

A nagy meleg miatt az idén a szokásosnál egy-két héttel korábban jelent meg a piacokon a zöldbab is (az ember kettőt pislog, és már le is ment a szezonja egy-egy gyümölcsnek, zöldségnek. Résen kell lenni, nehogy elszaladjanak!) Egy-két hete még csak néhány árusnál bukkant fel, „csilliárdokért”, de valószínűtlenül zsenge, korai állapotában. Azóta már nagyban van, szezonja a csúcson, és már több fajta is a piacon – Juliskától Jankáig, ceruzától méteresig. Elsőként – mint minden évben – az idén is hideg zöldbabfőzelék készült belőle. Az alábbi recept különlegessége, hogy az édes-savanyú jelleget itt a bodzaszörp adja, ezért fokhagyma nem is kerül bele. A bodza az ecet ellenpontjaként adja az enyhe édességet – tudom, merészen hangzik, de nagyon jól megy a zsenge zöldbabhoz ez a virágos, finom háttéríz. Könnyű, frissítő, kánikulában tökéletes, szívből ajánlom. Lehet sütni mellé húst is, de az túl bumfordi a bodza finomságához, rátelepedne, ha már muszáj mellé valami, akkor inkább egy kíméletesen párolt hal legyen. Fut tehát a szezon, reméljük, még sokáig, kell még idő a zsályás sült zöldbabra, a csípős-édes, kókusztejes zöldbablevesre és a lassan főtt, fahéjas-paradicsomos török babra is.

 

Hideg, bodzás zöldbabfőzelék

Hozzávalók (4 adag)

 

 

1 kg vajbab vagy zöld ceruza-

bab (vagy vegyesen)

megpucolva, 3–4 cm-es

darabokra vágva

1 liter zöldségalaplé vagy víz

só, bors

1 babérlevél

3,5 dl tejföl

3 evőkanál ecet (pl. alma-,

fehérbor- vagy rizsecet)

kb. 0,8 dl bodzaszörp

5 dkg étkezési keményítő

 

A zöldbabot/vajbabot megpucoljuk: a szárát lecsípjük, de a másik, hegyes végét nem kell, abban rengeteg íz található. 3–4 centis darabokra vágjuk. Az alaplevet vagy vizet feltesszük főni, amikor forr, beletesszük a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet. Kb. 10–15 percig főzzük (babtól függ), amíg megpuhul, de nem fő szét. A tejfölt egy kis tálban csomómentesre keverjük, hozzámerünk a zöldbab főzővizéből, majd azzal is elkeverjük, végül visszaöntjük a lábasba. Belekeverjük az ecetet és a bodzaszörpöt, kóstolással állítjuk be a kellemesen édes-savanykás ízt. Az étkezési keményítőt a tejfölös tálkában csomómentesre keverjük néhány evőkanál hideg vízzel, majd a forró főzelékbe öntjük, és állandó keverés mellett besűrítjük. Forrnia már nem szabad. A végén adhatunk hozzá finomra aprított kaprot, mentát, de ne sokat, hogy a bodza íze még finoman érvényesülni tudjon.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.