chili&vanília

Grillcsirke deluxe

Gasztro

Kiterített, fűszeres grillcsirke zöldsalátával

Az igazán jó sült csirke ritka, mint a fehér holló. Ott kezdődik, hogy a megfelelő – tanyasi vagy legalábbis szabadtartású – madarat kell hozzá beszerezni, ez a művelet azonban nem lehetetlen (szinte mindegyik termelői piacon van csirkés). A grillcsirkét mindenki imádja. Készítésénél két kihívás merül fel rendre: egyrészt, hogy hogyan nem szárad ki a melle húsa, másrészt, hogy hogyan lesz minél nagyobb felületen ropogós a bőre. A kiterített csirke mindkét problémát megoldja. Attól, hogy kivágjuk a gerincoszlopot és egy laza mozdulattal kiterítjük a csirkét, sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, amely ropogóssá tud sülni. Mindössze egy csirkeolló szükséges hozzá. A jó főzéshez ugyan leginkább három eszközre van szükségünk: egy méretes, éles séfkésre, egy súlyos, jófajta serpenyőre és egy nehézsúlyú öntöttvas lábosra. Azonban a csirkeolló is jó szolgálatot tesz, nem felesleges cucc. Általában késszaküzletekben vagy komolyabb konyhás boltokban kapható. A jó hír azok számára, akik nem éreznek magukban kellő elszántságot a kicsontozás műveletéhez, hogy erre bizalmi hentesünket bátran megkérhetjük, szívesen elő fogja nekünk készíteni. (A Fény utcai piacon például Ildikó baromfiboltja, a Lehel piacon a Lumi hentes melletti szárnyaspultban Viktor és Lőrinc hentesek.) Az alábbi receptben shawarma fűszerrel ajánlom, ez a függőleges nyárson piruló gyros (eredeti nevén döner kebab) fűszere (és magának a műfajnak is a neve). Törökországból származik, innen vándorolt Görögországba (ahol gyros a neve), majd az egész Közel-Keleten elterjedt, ahol shawarmának hívják. A fűszerezéséhez használt keveréket készen is beszerezhetjük vagy elkészíthetjük házilag is. A grillcsirkén kívül sok minden máshoz is használhatjuk (sült krumpli, sült karfiol, más zöldségek). A szaftos, ropogós grillcsirke annyira pazar, hogy nem kell mellé más, csak egy jó mustáros, ecetes öntettel kevert saláta.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.