Az igazán jó sült csirke ritka, mint a fehér holló. Ott kezdődik, hogy a megfelelő – tanyasi vagy legalábbis szabadtartású – madarat kell hozzá beszerezni, ez a művelet azonban nem lehetetlen (szinte mindegyik termelői piacon van csirkés). A grillcsirkét mindenki imádja. Készítésénél két kihívás merül fel rendre: egyrészt, hogy hogyan nem szárad ki a melle húsa, másrészt, hogy hogyan lesz minél nagyobb felületen ropogós a bőre. A kiterített csirke mindkét problémát megoldja. Attól, hogy kivágjuk a gerincoszlopot és egy laza mozdulattal kiterítjük a csirkét, sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, amely ropogóssá tud sülni. Mindössze egy csirkeolló szükséges hozzá. A jó főzéshez ugyan leginkább három eszközre van szükségünk: egy méretes, éles séfkésre, egy súlyos, jófajta serpenyőre és egy nehézsúlyú öntöttvas lábosra. Azonban a csirkeolló is jó szolgálatot tesz, nem felesleges cucc. Általában késszaküzletekben vagy komolyabb konyhás boltokban kapható. A jó hír azok számára, akik nem éreznek magukban kellő elszántságot a kicsontozás műveletéhez, hogy erre bizalmi hentesünket bátran megkérhetjük, szívesen elő fogja nekünk készíteni. (A Fény utcai piacon például Ildikó baromfiboltja, a Lehel piacon a Lumi hentes melletti szárnyaspultban Viktor és Lőrinc hentesek.) Az alábbi receptben shawarma fűszerrel ajánlom, ez a függőleges nyárson piruló gyros (eredeti nevén döner kebab) fűszere (és magának a műfajnak is a neve). Törökországból származik, innen vándorolt Görögországba (ahol gyros a neve), majd az egész Közel-Keleten elterjedt, ahol shawarmának hívják. A fűszerezéséhez használt keveréket készen is beszerezhetjük vagy elkészíthetjük házilag is. A grillcsirkén kívül sok minden máshoz is használhatjuk (sült krumpli, sült karfiol, más zöldségek). A szaftos, ropogós grillcsirke annyira pazar, hogy nem kell mellé más, csak egy jó mustáros, ecetes öntettel kevert saláta.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!