Fontos kora tavaszi mérföldkőhöz érkeztünk: megérkeztek az első medvehagymák! Minden más még igencsak odébb van, egyelőre ezzel kell megelégedni, használjuk ki a néhány hetes szezont minél változatosabban! Következzen tehát a szokásos, márciusi ötletgyűjtemény, hogy legyen miből inspirálódni. A nyitófogás minden évben a tejes-vajas krumplipüré, amelybe még forrón keverjük, így a hőtől összeesik, és már át is járja a pürét a kellemes, fokhagymás aroma. Rántott csirkéhez pazar! Aztán következhetnek a krémek: kiváló tojáskrémben, körözöttben, túrókrémben, hummuszban, pástétomokban, saksukában, quiche-ben, tojáslepényben. Palacsintatésztába, galuskába, sztrapacskába, tésztás ételekbe, tócsnikba sok konyhában belekerül. Jöhetnek a kevésbé megszokott felhasználási módok: főzelékeknek kellemes, finom fokhagymás tónust ad, például krumpli-, finom-, karalábé- vagy spenótfőzelékben, esetleg zöldborsófőzelék mártásába turmixolva. Medvehagymás fasírt, húsgombóc, töltött csirke – ezeknek is nagyon jól áll. Minden ázsiai fogásban bátran kiválthatjuk vele a spenótot (wokos ételek, pirított tészták, curryk, kimchik). Szép, zöld fűszervajat is készíthetünk belőle, amelyet aztán steakre, sültekre, grillezett zöldségre, héjában sült burgonyára olvaszthatunk. Házi medvehagymapesztót is érdemes ilyenkor tartani a hűtőben, rengeteg ételt feldobhat, például az alább ajánlott fehérbab-krémlevest.
Talán meglepő, de a levest az eredeti Jókai-bableves ihlette. A közismerten gourmet Jókairól számtalan történet és írás született. Nyáry Krisztián Így ettek ők – magyar írók és ételeik kötete és Vinkó József Szellem a fazékból – írói fogások című gyűjteménye is bemutatja Jókai kulináris történetét. Abban mindenki egyetért, hogy szeretett levesét manapság valószínűleg fel sem ismerné. Abban ugyanis eredetileg sem csülök, sem csipetke, de zöldség sem volt. Kizárólag bab és malacköröm, s hosszan főzték kocsonyássá. Vinkó József tárcájában pedig egy nagyon érdekes részlet is megbújik: Jókay Jolán, Jókai unokahúga meséli el, hogy eredetileg nem a levest, hanem a régi fajtájú, apró, fehér, gömbölyű babot nevezték Jókay-babnak. Az eredeti, fehér, minimalista változat kiváló, persze jó fehér bab kell hozzá. Másnap pedig, a malacköröm nélkül, teljesen krémesre lehet pürésíteni. Hogy Jókai idejében ismerték-e a medvehagymát, az kérdés, a levesével összepárosítva azonban kiváló!
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!