chili&vanília

Az első medvék

Gasztro

Fehérbab-krémleves friss medvehagymapesztóval

Fontos kora tavaszi mérföldkőhöz érkeztünk: megérkeztek az első medvehagymák! Minden más még igencsak odébb van, egyelőre ezzel kell megelégedni, használjuk ki a néhány hetes szezont minél változatosabban! Következzen tehát a szokásos, márciusi ötletgyűjtemény, hogy legyen miből inspirálódni. A nyitófogás minden évben a tejes-vajas krumplipüré, amelybe még forrón keverjük, így a hőtől összeesik, és már át is járja a pürét a kellemes, fokhagymás aroma. Rántott csirkéhez pazar! Aztán következhetnek a krémek: kiváló tojáskrémben, körözöttben, túrókrémben, hummuszban, pástétomokban, saksukában, quiche-ben, tojáslepényben. Palacsintatésztába, galuskába, sztrapacskába, tésztás ételekbe, tócsnikba sok konyhában belekerül. Jöhetnek a kevésbé megszokott felhasználási módok: főzelékeknek kellemes, finom fokhagymás tónust ad, például krumpli-, finom-, karalábé- vagy spenótfőzelékben, esetleg zöldborsófőzelék mártásába turmixolva. Medvehagymás fasírt, húsgombóc, töltött csirke – ezeknek is nagyon jól áll. Minden ázsiai fogásban bátran kiválthatjuk vele a spenótot (wokos ételek, pirított tészták, curryk, kimchik). Szép, zöld fűszervajat is készíthetünk belőle, amelyet aztán steakre, sültekre, grillezett zöldségre, héjában sült burgonyára olvaszthatunk. Házi medvehagymapesztót is érdemes ilyenkor tartani a hűtőben, rengeteg ételt feldobhat, például az alább ajánlott fehérbab-krémlevest.

Talán meglepő, de a levest az eredeti Jókai-bableves ihlette. A közismerten gourmet Jókairól számtalan történet és írás született. Nyáry Krisztián Így ettek ők – magyar írók és ételeik kötete és Vinkó József Szellem a fazékból – írói fogások című gyűjteménye is bemutatja Jókai kulináris történetét. Abban mindenki egyetért, hogy szeretett levesét manapság valószínűleg fel sem ismerné. Abban ugyanis eredetileg sem csülök, sem csipetke, de zöldség sem volt. Kizárólag bab és malacköröm, s hosszan főzték kocsonyássá. Vinkó József tárcájában pedig egy nagyon érdekes részlet is megbújik: Jókay Jolán, Jókai unokahúga meséli el, hogy eredetileg nem a levest, hanem a régi fajtájú, apró, fehér, gömbölyű babot nevezték Jókay-babnak. Az eredeti, fehér, minimalista változat kiváló, persze jó fehér bab kell hozzá. Másnap pedig, a malacköröm nélkül, teljesen krémesre lehet pürésíteni. Hogy Jókai idejében ismerték-e a medvehagymát, az kérdés, a levesével összepárosítva azonban kiváló!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.