kertész lesek

Hacienda

  • kertész lesek
  • 2016.09.18 12:08

Gasztro

Hivatalosan Budaörsön járunk, csendes, családi házas övezetben (Kolozsvári utca 80.), ám egyszer csak elfogynak az épületek, és mindjárt jobban elhisszük, hogy közel a Kamaraerdő. Egy régi térképet böngészve próbáljuk megfejteni, hogy az idők kezdete előtt, (amikor nem létezett M0-s gyűrű, de még M7-es autópálya sem), errefelé járt-e az 1963-ban megszüntetett törökbálinti HÉV, de ez szinte lehetetlen. Olyan változások voltak itt az elmúlt ötven év alatt, hogy használhatatlan minden régi útmutató. Úgy tűnik, ma már csak a fűzfákkal ölelt Hacienda kerthelyisége testesíti meg a vágyott anakronizmust.

A kertben azonban hamar leáll a retró: kockás abrosz és írógéppel szedett étlap helyett a VII. kerületben szokásos dizájn és választék, az ars poetica pedig ez: „Éttermünk megnyitásakor, egy olyan konyha létrehozása volt a cél, ahol az alapanyagok legjavát a környéken fellelhető termelőktől és tenyésztőktől szerezzük be. Ennek megvalósulásához hosszú időre van szükség, de a mai napig kitartóan kutatjuk a jobbnál jobb alapanyagokat. Erre építve házias ízeket felvonultató konyhát valósítottunk meg, nem nélkülözve a modern technológiákat sem, ügyelve a markáns, erőteljes ízek megtartására.”

A nagy meleg miatt sajnos képtelenek lennénk a konyha „húzófogását”, az étlap szerint „lassan kultikussá váló” Hacienda pacalt (2400 Ft) elfogyasztani, ám már az előétel, a csípős juhsajt spanyol olívabogyóval és bagettel (990 Ft) is azt bizonyítja, hogy itt nem beszélnek a levegőbe. Legalább ennyire meggyőző a füstölt sonkás zöldborsókrémleves (1080 Ft), amely nem az az unalmas mentás frissítő, amit mostanában menőnek tartanak. Ugyancsak fantasztikus a pofonegyszerű paradicsomos spagetti parmezánnal és rukkolával (1950 Ft), viszont itt már egyértelművé válik: nincs megfejtésre váró titok, tényleg jók az alapanyagok, bár azt nehezen hisszük, hogy a paradicsom kivételével bármi a „környéken fellelhető termelőktől” származna. És ugyanez a helyzet a cheddaros burgerrel (2500 Ft) – ha versenyeztetnék, valószínűleg agyonverné a Király meg a Dob utcai menőket. Ám továbbra is kérdés: hol van a Kamaraerdőben a vágóhíd? Vagy legalább egy legelő. Úgyhogy legközelebb a pacalt is kipróbáljuk.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.