Hússal töltött nyári zöldségekkel szinte minden nemzet büszkélkedhet. Ahol terem padlizsán, cukkini, paprika vagy paradicsom, ott egészen biztosan találkozunk valamilyen töltött formájukkal is. Három kedvencem van. Az első a perzsa töltött paprika (dolmeh felfel), fűszeres, kapros rizzsel töltik meg, és fokhagymás joghurttal kínálják. A második az apró arab (libanoni, szír) töltött cukkini (kouhsa mahshi), azt könnyű, pikáns paradicsomszószban főzik. Végül, de nem utolsósorban, az azeri konyha „három nővére” (uch baji): a bárányhússal töltött padlizsán, paprika és paradicsom.
Az alábbi receptben az a legjobb, hogy a cukkini és a paradicsom belsejéből készül a zöldségek mellé egy tökfőzelékszerű édes-savanykás mártás is, amit a tetejére morzsolt sós feta sajt ellensúlyoz.
Töltött paradicsom és cukkini édes-savanyú kaporszósszal
Hozzávalók (4 adag)
Töltelék:
5 dkg finom szemcséjű bulgur
50 dkg darált hús (bárány vagy marha)
só, bors
1 teáskanál pirospaprika
1-1 teáskanál őrölt római kömény, koriander
½ kávéskanál őrölt fahéj
1 csokor finomra aprított petrezselyem
és/vagy koriander
1 tojás
4 nagy, érett, de kemény paradicsom
4 cukkini (ha kapunk, gömb alakú)
4 evőkanál olívaolaj
Szósz:
a zöldségek kivájt belseje
só
1 késhegynyi őrölt kurkuma
3 dl tejföl
1 teáskanál étkezési keményítő
1 evőkanál lágy fehérbor- vagy almaecet
1 evőkanál méz
1 nagy csokor finomra aprított kapor
Tetejére:
kb. 10 dkg feta, friss kapor, jófajta olívaolaj
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A töltelékhez a bulgurt leöntjük 1,5 dl forró vízzel, és tíz percig állni hagyjuk. Közben a darált húst sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a fűszerekkel és a finomra aprított petrezselyemmel és/vagy korianderrel. Hozzáadjuk a bulgurt és a tojást, alaposan összedolgozzuk. A paradicsomokat és a cukkiniket félbevágjuk, a belsejüket karalábévájóval kiszedjük. A csónakocskáinkat sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és púposra töltjük a fűszeres, húsos töltelékkel. Alufóliával bélelt tepsire állítjuk. Kívülről is meglocsoljuk némi olívaolajjal. Alufóliával lefedve, 45 percig sütjük, az utolsó tíz percben fedetlenül. Míg sül, elkészítjük a mártást: a cukkini és a paradicsom belsejét egy kis lábasba tesszük, ráöntünk kb. 2,5 dl vizet (éppen hogy lepje el, a pontos mennyiség a zöldségek fajtájától, víztartalmától is függ), sózzuk, és adunk hozzá egy késhegynyi őrölt kurkumát. Fedő alatt kb. 20 percig főzzük, amíg minden teljesen megpuhul. Utána botmixerrel simára pépesítjük, és egy kevés étkezési keményítővel kikevert tejföllel behabarjuk. Mézzel és ecettel beállítjuk az ízeket, hogy kellemesen pikáns legyen, mint a tökfőzelék. Végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot. Tálaláskor a szószba beleállítjuk a töltött zöldséget, megszórjuk morzsolt fetával és friss kaporral, majd meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com