étel, kihordó

Hai Nam Pho

  • ételhordó
  • 2020. november 12.

Gasztro

A város legnépszerűbb pho levesezőjében súlyos szabálytalanságokat tárt fel 2015-ben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Akkor úgy tűnt, hogy az Allee bevásárlóközponthoz közeli Hai Nam Phónak befellegzett, de már novemberben újranyitottak. „A feltárt élelmiszer-biztonsági hibák, hiányosságok miatt a Hai Nam Pho étterem 600 000 Ft élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kapott. Az már csak a jövőben derül ki, hogy a szeptemberig igen népszerű étterem túl­­éli-e a közel két hónapos szünetelés miatti bevételelmaradást, illetve vissza tudja-e csábítani a valóban széles vendégkörét” – írták akkoriban. Nos, ha nem is sikerült a régi hírnevet visszaszerezni – már csak azért sem, mert azóta rengeteg pho levesező létesült –, a nagytakarítás utáni öt év azt bizonyítja, hogy régen nem a túlélésről van szó; a hétköznapi ebédszünetben szerdáig csak a szerencsén múlt, hogy van-e szabad asztal, de a hely vacsoraidőben sem pangott az ürességtől. A Hai Nam Phót a futárszolgálat eddig sem kerülte el, arra meg egyelőre senki nem tudna válaszolni – hiszen a korlátozások hosszát sem tudja senki –, hogy a szállításos versenyben mennyi esélye van a jó és rossz hírűnek egyaránt mondható levesezőnek. Ami a szállítást illeti

(a Wolton keresztül rendeltünk), nem panaszkodhatunk a gyorsaságra. A csomagolásra annál inkább. Az ígért 25–35 percen belül érkező futártól fehér nejlonzacskót kapunk, benne pedig további fehér nejlonzacskókban sorakoznak a hungarocell-, illetve műanyag dobozok; az egyik benyomódott, a leveses pedig ereszt, legalábbis a zacskó nedves.

De még ennél is prózaibb oka van a csalódásunknak. Egyszerűen arról van szó, hogy a pho leves (1550 Ft/kisadag) felmelegítve nem az igazi. Ugyanez elmondható a gőzgombócra emlékeztető marhahúsos táskáról (700 Ft) és a tavaszi tekercsről (700 Ft) is, bár az előbbinél a hús íze hőmérséklettől függetlenül rossz. De legalább a zöldséges curryre (2050 Ft) nem lehet rossz szavunk. Felmelegítve is remek íze van, ráadásul nemcsak a zöldséges köretnek, de a tofunak is. Simán veri az étlapon „hainam klasszikusként” szereplő tamarindszószos királyrákot (2550 Ft), amelynek csak a neve izgalmas, tartalma a gyorsbüfék átlagát idézi.

Figyelmébe ajánljuk