chili&vanília

Szivárványmangold és aranydurbincs

Gasztro

Az őszi, téli zöldek időszaka következik most, csodás zöld levelek és káposztafélék teremnek ilyenkor, a piacokon nagy a választék a frissen kibújt, szuperegészséges, immunrendszert erősítő és vitaminokban igen gazdag salátalevelekből, fodros kelből, kelbimbóból, kelkáposztából és mangoldból. Utóbbi főleg a termelői piacokon nagyon gyakori, leglátványosabb fajtája a különböző színű szárakban pompázó szivárványmangold, ha ilyet látnak, csapjanak le rá, ebből készül az alább ajánlott étel is. Mely fogás ideális esetben simán lehetne egy hétköznapi, gyors vacsora, hiszen mindössze fél óra alatt el is készül. Amíg a hal sül, összerakható a köret. Már szerencsére több szupermarketben is lehet kapni konyhakész, szépen előkészített tengeri halakat! Kis só, kis olívaolaj, pár szelet citrom, más nem is kell hozzá. Az alábbi recept mangolddal készül, de helyettesíthetjük más kesernyés, zöld levelekkel. A szardellától nem kell megijedni, ha valaki nagyon ódzkodik tőle, elhagyhatja, de nem érdemes, a világ egyik legjobb természetes ízfokozója, ha pedig felhevített olajban kevergetjük, akkor felolvad és el is tűnik, csak az ízét hagyja ott. Ha pedig valakit a sült hal riasztana el, vagy egyszerűen nem halevő, az se csüggedjen, ez a tejszínes mangold kiváló tésztán is!

 

Egészben sült aranydurbincs

citromos-tejszínes mangolddal

Hozzávalók (2 adag)

 

2 egész, tisztított aranydurbincs (dorada)

vagy más hal, pl. pisztráng, branzino

só, bors

6 szelet kezeletlen héjú citrom

1 evőkanál olívaolaj

 

1 csokor (50 dkg) mangold

2 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve

4 szardellafilé

2,5 dl tejszín

2 dkg reszelt parmezán

1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja

csipet csilipehely

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul/felül mód). Előkészítjük a konyhakészen vett halakat: konyhai papírtörlővel kívül-belül szárazra törölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, a hasukba 3-3 szelet citromot teszünk. Egy sütőlapra fektetjük a két halat, meglocsoljuk némi olívaolajjal, majd 20 perc alatt megsütjük. Miközben a hal a sütőben sül, elkészítjük a tejszínes mangoldot (ha nem kapunk mangoldot, készíthetjük a köretet más zöld levélből is, pl. friss spenótból, fodros kelből, kelkáposztából, a főzési idő hossza eltérhet). Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, ebben blansírozzuk majd a zöldet. A mangold szárát levágjuk és 3–4 centis darabokra szeleteljük. A leveleket nagyobb darabokra aprítjuk. A forró, sós vízbe dobjuk először a szárakat, 3–4 percig főzzük, amíg megpuhul, de még nem fő szét, kissé ropogós marad. Ekkor hozzádobjuk a leveleket is, így már csak maximum egy percig főzzük, amíg összeesik. Leszűrjük, kinyomkodjuk. Egy kis lábasban a felhevített olajon puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt fokhagymát, ne kapjon színt. Hozzáadjuk a szardellafilét, és addig kevergetjük, amíg a szardella beleolvad a fokhagymás olajba (nem is fog látszani). Ráöntjük a tejszínt, és 4–5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a citromhéjat (sózni a szardella miatt valószínűleg nem kell, de azért kóstoljuk meg!). A mártáshoz adjuk az előfőzött mangoldot és összeforgatjuk. A sült hal mellé kínáljuk, tálaláskor további reszelt citromhéjat és egy csipet csilit szórunk rá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.