chili&vanília

Szivárványmangold és aranydurbincs

Gasztro

Az őszi, téli zöldek időszaka következik most, csodás zöld levelek és káposztafélék teremnek ilyenkor, a piacokon nagy a választék a frissen kibújt, szuperegészséges, immunrendszert erősítő és vitaminokban igen gazdag salátalevelekből, fodros kelből, kelbimbóból, kelkáposztából és mangoldból. Utóbbi főleg a termelői piacokon nagyon gyakori, leglátványosabb fajtája a különböző színű szárakban pompázó szivárványmangold, ha ilyet látnak, csapjanak le rá, ebből készül az alább ajánlott étel is. Mely fogás ideális esetben simán lehetne egy hétköznapi, gyors vacsora, hiszen mindössze fél óra alatt el is készül. Amíg a hal sül, összerakható a köret. Már szerencsére több szupermarketben is lehet kapni konyhakész, szépen előkészített tengeri halakat! Kis só, kis olívaolaj, pár szelet citrom, más nem is kell hozzá. Az alábbi recept mangolddal készül, de helyettesíthetjük más kesernyés, zöld levelekkel. A szardellától nem kell megijedni, ha valaki nagyon ódzkodik tőle, elhagyhatja, de nem érdemes, a világ egyik legjobb természetes ízfokozója, ha pedig felhevített olajban kevergetjük, akkor felolvad és el is tűnik, csak az ízét hagyja ott. Ha pedig valakit a sült hal riasztana el, vagy egyszerűen nem halevő, az se csüggedjen, ez a tejszínes mangold kiváló tésztán is!

 

Egészben sült aranydurbincs

citromos-tejszínes mangolddal

Hozzávalók (2 adag)

 

2 egész, tisztított aranydurbincs (dorada)

vagy más hal, pl. pisztráng, branzino

só, bors

6 szelet kezeletlen héjú citrom

1 evőkanál olívaolaj

 

1 csokor (50 dkg) mangold

2 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve

4 szardellafilé

2,5 dl tejszín

2 dkg reszelt parmezán

1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja

csipet csilipehely

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul/felül mód). Előkészítjük a konyhakészen vett halakat: konyhai papírtörlővel kívül-belül szárazra törölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, a hasukba 3-3 szelet citromot teszünk. Egy sütőlapra fektetjük a két halat, meglocsoljuk némi olívaolajjal, majd 20 perc alatt megsütjük. Miközben a hal a sütőben sül, elkészítjük a tejszínes mangoldot (ha nem kapunk mangoldot, készíthetjük a köretet más zöld levélből is, pl. friss spenótból, fodros kelből, kelkáposztából, a főzési idő hossza eltérhet). Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, ebben blansírozzuk majd a zöldet. A mangold szárát levágjuk és 3–4 centis darabokra szeleteljük. A leveleket nagyobb darabokra aprítjuk. A forró, sós vízbe dobjuk először a szárakat, 3–4 percig főzzük, amíg megpuhul, de még nem fő szét, kissé ropogós marad. Ekkor hozzádobjuk a leveleket is, így már csak maximum egy percig főzzük, amíg összeesik. Leszűrjük, kinyomkodjuk. Egy kis lábasban a felhevített olajon puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt fokhagymát, ne kapjon színt. Hozzáadjuk a szardellafilét, és addig kevergetjük, amíg a szardella beleolvad a fokhagymás olajba (nem is fog látszani). Ráöntjük a tejszínt, és 4–5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a citromhéjat (sózni a szardella miatt valószínűleg nem kell, de azért kóstoljuk meg!). A mártáshoz adjuk az előfőzött mangoldot és összeforgatjuk. A sült hal mellé kínáljuk, tálaláskor további reszelt citromhéjat és egy csipet csilit szórunk rá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

Aki én vagyok

Az amerikai dokumentarista fotográfia egyik legfontosabb alakjának munkáiból először láthatunk önálló kiállítást Magyarországon. A tárlat érzékenyen és empatikusan mutat fel női sorsokat, leginkább a társadalom peremére szorult közösségek tagjainak életén keresztül. A téma végigkísérte Mark egész életművét, miközben ő maga sem nevezte magát feminista alkotónak. A művek befogadása nem könnyű élmény.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.

Cserealap

Szabad jelzést adhat a XII. kerületi önkormányzat Schmidt Máriáék érdekeltségének a Városmajor melletti nagyarányú lakásépítési projektre. Cserébe a vállalat beszállna a nyilas terror áldozatai előtt tisztelgő, régóta tervezett emlékmű finanszírozásába.