chili&vanília

Szivárványmangold és aranydurbincs

Gasztro

Az őszi, téli zöldek időszaka következik most, csodás zöld levelek és káposztafélék teremnek ilyenkor, a piacokon nagy a választék a frissen kibújt, szuperegészséges, immunrendszert erősítő és vitaminokban igen gazdag salátalevelekből, fodros kelből, kelbimbóból, kelkáposztából és mangoldból. Utóbbi főleg a termelői piacokon nagyon gyakori, leglátványosabb fajtája a különböző színű szárakban pompázó szivárványmangold, ha ilyet látnak, csapjanak le rá, ebből készül az alább ajánlott étel is. Mely fogás ideális esetben simán lehetne egy hétköznapi, gyors vacsora, hiszen mindössze fél óra alatt el is készül. Amíg a hal sül, összerakható a köret. Már szerencsére több szupermarketben is lehet kapni konyhakész, szépen előkészített tengeri halakat! Kis só, kis olívaolaj, pár szelet citrom, más nem is kell hozzá. Az alábbi recept mangolddal készül, de helyettesíthetjük más kesernyés, zöld levelekkel. A szardellától nem kell megijedni, ha valaki nagyon ódzkodik tőle, elhagyhatja, de nem érdemes, a világ egyik legjobb természetes ízfokozója, ha pedig felhevített olajban kevergetjük, akkor felolvad és el is tűnik, csak az ízét hagyja ott. Ha pedig valakit a sült hal riasztana el, vagy egyszerűen nem halevő, az se csüggedjen, ez a tejszínes mangold kiváló tésztán is!

 

Egészben sült aranydurbincs

citromos-tejszínes mangolddal

Hozzávalók (2 adag)

 

2 egész, tisztított aranydurbincs (dorada)

vagy más hal, pl. pisztráng, branzino

só, bors

6 szelet kezeletlen héjú citrom

1 evőkanál olívaolaj

 

1 csokor (50 dkg) mangold

2 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve

4 szardellafilé

2,5 dl tejszín

2 dkg reszelt parmezán

1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja

csipet csilipehely

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul/felül mód). Előkészítjük a konyhakészen vett halakat: konyhai papírtörlővel kívül-belül szárazra törölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, a hasukba 3-3 szelet citromot teszünk. Egy sütőlapra fektetjük a két halat, meglocsoljuk némi olívaolajjal, majd 20 perc alatt megsütjük. Miközben a hal a sütőben sül, elkészítjük a tejszínes mangoldot (ha nem kapunk mangoldot, készíthetjük a köretet más zöld levélből is, pl. friss spenótból, fodros kelből, kelkáposztából, a főzési idő hossza eltérhet). Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, ebben blansírozzuk majd a zöldet. A mangold szárát levágjuk és 3–4 centis darabokra szeleteljük. A leveleket nagyobb darabokra aprítjuk. A forró, sós vízbe dobjuk először a szárakat, 3–4 percig főzzük, amíg megpuhul, de még nem fő szét, kissé ropogós marad. Ekkor hozzádobjuk a leveleket is, így már csak maximum egy percig főzzük, amíg összeesik. Leszűrjük, kinyomkodjuk. Egy kis lábasban a felhevített olajon puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt fokhagymát, ne kapjon színt. Hozzáadjuk a szardellafilét, és addig kevergetjük, amíg a szardella beleolvad a fokhagymás olajba (nem is fog látszani). Ráöntjük a tejszínt, és 4–5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a citromhéjat (sózni a szardella miatt valószínűleg nem kell, de azért kóstoljuk meg!). A mártáshoz adjuk az előfőzött mangoldot és összeforgatjuk. A sült hal mellé kínáljuk, tálaláskor további reszelt citromhéjat és egy csipet csilit szórunk rá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk