Tartalom

MaNcs 32. évf. 46. sz. (2020-11-12)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Két nap alatt

A lapzártánkkor az Országgyűlésben megszavazott korlátozó intézkedések egyike a közoktatást is érinti: a hagyományos, négyosztá­lyos középiskolákban és az ún. szerkezetváltó, azaz hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban 8. osztály fölött digitális oktatásra kell áttérni.

A szerk.

A szerk.

Idegesek

Egy több mint hét évvel ezelőtti vezércikkünkben (lásd: Ne küldjetek!, Magyar Narancs, 2013. július 18.) vetettük fel először, hogy az EU-nak el kellene gondolkodnia Magyarországra irányuló pénzcsapjai elzárásán, lévén a temérdek uniós forrás nem elhanyagolható része haszontalan beruházásokra megy el, a miniszterelnökhöz közel álló „vállalkozói kört” gazdagítja vagy amolyan alkotmányos költségként visszafolyik a politikai alvilágba, s ily módon az Orbán-rendszer antidemokratikus fenntartásához járul hozzá.

A szerk.

A szerk.

A csalók

A nemzet géniusza tévedett. Ilyen a magyar történelem során nem fordult még elő, még a nemzet géniuszának megszületése előtt sem, de arról is pontos információk állnak a rendelkezésünkre, hogy a jövőben sem esedékes ilyesmi.

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

Haladék járvány idején

Kinek jó a hitelmoratórium, és ki fizet érte?

Sok hiteladós fellélegezhetett tavasszal, amikor a járvány okozta nehézségek enyhítésére a magyar kormány törlesztési haladékot biztosított számukra. És sokan szentségeltek ugyanezért – olyanok, akik nem akartak élni a lehetőséggel, ám mégis nekik kellett intézkedniük azért, hogy a szerződésben vállalt törlesztőrészleteket továbbra is beszedje tőlük a bankjuk.

Belpol

Kórházi ápolók küzdelmei a káoszban

Belpol

„Nem tudjuk, mi lesz egy óra múlva”

Felügyelik a betegeket, gondoskodnak a fájdalomcsillapításról, gyógyszerezésről. Ha kell, pelenkázzák, etetik, fürdetik a magatehetetlen ápoltakat. A nővérek munkája a Covid előtt is megterhelő volt, de a járvány miatti új problémák a maradék energiatartalékaikat is felemésztik.

 

Orbán Balázs államtitkár portréja

Belpol

Mindent az ifjúságért

Politikai elemzőből néhány év alatt Gulyás Gergely miniszter helyettese lett, és ő felel a Mathias Corvinus Collegium nagy ívű terveinek megvalósításáért is. Honnan jött és mit akar Orbán Balázs?

 

Nekrológ

Nekrológ

Nekrológ

Rulett délkeleten

Szőcs Géza (1953–2020)

Szőcs Géza költő (és politikus) olyan városban és olyan közegben nőtt fel, ahol a szépirodalom a társasági lény természetes élőhelye volt. 

Külpol

Így nyert Joe Biden

Külpol

A közép ereje

A végeredmény szorosabb lett a vártnál, ám ez így is jelentős győzelem egy hivatalban lévő elnökkel szemben. Biden és csapata kitartottak eredeti elképzeléseik mellett, jó helyeken folytattak jó kampányt az elegendő elektori szavazatért. De mi következik most?

Interjú

Külpol

„Ez etnikai alapú választás volt”

Szelényi Iván szociológus az amerikai elnökválasztásról

Az amerikai választópolgárok egy ciklus után elküldték Donald Trumpot, és helyette a veterán demokrata Joe Bidennek szavaztak bizalmat. A kék hullám elmaradt, a politikai megosztottság, a társadalmi törésvonalak viszont jól kivehetővé váltak. A Yale és a Kaliforniai Egyetem korábbi oktatójával beszélgettünk.

Zene

Lemez

Zene

A mi kölni koncertünk

Keith Jarrett: Budapest Concert

Október 30-án jelent meg Keith Jarrett 2016-os budapesti, a Müpában megtartott koncertjének felvétele, de pár nappal korábban bombaként robbant, hogy egy interjúban elárulta: két agyvérzés után már nem érzi magát zongoristának.

Interaktív

tévésmaci

Interaktív

A sertés örökölt

Amikor Sztupa és Troché körbejárták a tavakat, a napnál is világosabban kiderült számukra, hogy a mesterséges tavak jobbak, mint az igaziak. Mint a mesterkéletlenek – mondta Troché.

Rádió

Interaktív

Északra tart

Felfedező műsor a Rádió Bézsen

„A Rádió Bézs tulajdonképpen egy olyan rádió, ami nem rádió. Már nem gyullad ki a varázsszem, a digitális világban a műsor készítői mégis a boldog békeidőket szeretnék idézni.”

Sorköz

GYEREK + KÖNYV

Sorköz

Rém érdekes élet

Janikovszky Éva: Naplóm, 1938–1944

Inspiráló volna így kezdeni ezt az írást, hogy őszintén kíváncsiak vagyunk arra, hogyan változtatja meg e kötet a Janikovszky-recepciót – ha beszélhetnénk kortárs Janikovszky-recepcióról.

Könyv

GYEREK + KÖNYV

Könyv

„Van egy álruhája”

Szabó Borbála író

Felnőtteknek írt darabjaiban is folyton a határokat feszegeti, humorral összedolgozva a populárist a magas irodalommal. Új könyve, A János vitéz-kód gyerekeknek szóló társadalmi szatíra.

 

Színház

Színház

Színház

Laza szövet

Textúra 2020

Bár az idei (immár hatodik alkalommal megrendezett) Textúra nem lett a sorozat legsikerültebb darabja, maga a kezdeményezés, a Szépművészeti Múzeum tereinek átértelmezése és új fénytörésben való megmutatása évről évre lelkesedéssel tölt el. Kevés az ehhez hasonló összművészeti együttműködés a magyar kulturális életben.

Gasztro
Lokál

GYEREK + KÖNYV - GYEREK + VÁROS

Lokál

„Velük növünk fel mi is”

Kern Orsolya építészmérnök

A jövő városának megálmodói ma még gyerekek. Az ArchiKids mozgalomhoz csatlakozva, szeptember utolsó szombatján őket várták Budapesten, a VárosÁlmodók fesztiváljára. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezte esemény kurátorával, az épített környezeti neveléssel foglalkozó Bartók Vizuális Műhely egyik alapítójával beszélgettünk.

Lélek

A velünk élő Lego

Lélek

Védhetetlen kockák

Milyen új stratégiákat vet be a pereskedni mindig kész Lego egy olyan piacon, ahol egyre-másra jelentkeznek a klóngyártók, és a gyerekek figyelme is másfelé kalandozik?

Interjú

Lélek

„Nem az a baj, ha egy pap meleg”

Frédéric Martel újságíró, szociológus

A katolikus egyházban tömegesen előforduló (és rejtegetett) homoszexualitás a szexuális visszaélések rendszerszintű eltussolásához is hozzájárul – állítja Frédéric Martel francia újságíró, szociológus, a magyarul most megjelent könyv, A Vatikán kínos titkai szerzője.

 

Az autisták maszkviselési gondjai és az egyre késő jogszabály

Lélek

Mindenki akarja, még sincs

Az autisták többsége képtelen a maszkhasználatra, de a viselés kötelezettsége alól csak a 6 év alatti gyerekek kapnak felmentést. E probléma orvoslására hét hónap sem volt elegendő, pedig még a kormányzati együttműködési szándék is megvan.

GYEREK + LÉLEK

Lélek

Gyámoltalan gyerekek

A hároméves gyes kárairól

Gyakori panasza a ma nagyszülőkorú generációnak (amibe sokszor a közbülső generáció is becsatlakozik), hogy mennyire önállótlanok a mai fiatalok. Állandó védelemre és törődésre, folyamatos figyelemre vágynak, alkalmatlanok az egyedüllétre, a független életre. Egy dologról feledkeznek meg ezek a bosszankodó generációk. Arról, hogy az utánuk következők alkalmatlanságáról bizony ők tehetnek.

Mikrofilm

Interjú + Kritika

Mikrofilm

„Ellophatom-e a folyótokat?”

Nick Thorpe újságíró

Több mint 30 éve él Budapesten, 1986 óta a BBC budapesti, 1996 óta közép-európai tudósítója. Könyvet írt a rendszerváltásról, a menekültekről és a Dunáról, amelyet rendhagyó módon a Fekete-tengertől indulva járt végig. Ugyanezt az utat most kamerával is bejárhatta, az utazásról A Duna – Árral szemben címmel nyolcrészes dokumentumfilm-sorozat készült, amely a Spektrumon látható.