kertész lesek

Ingókő – Pákozd

  • kertész lesek
  • 2019. augusztus 18.

Gasztro

Nagyzási hóbortnak tűnik a Velencei-hegység elnevezés, hiszen a terület legmagasabb pontja 352 méteres. De mindjárt más a felállás, ha abból indulunk ki, hogy itt láthatók az ún. ingókövek, a szakirodalom szerint „azok a forró magmából származó gránitdarabok, amelyek kihűlés közben a víz és az erózió hatására kerültek a föld felszínére”. Olyanok, mintha valaki úgy pakolta volna őket egymásra, hogy egy erősebb szélfuvallatra szétguruljanak, ám balesetveszélytől nem kell tartanunk, évmilliók óta állnak így, és még az itt gyakorlatozó orosz katonák is csak összefirkálni tudták őket.

Az ingókövekkel kapcsolatban főleg a Velencei-tó északi partjának három települését, Pákozdot, Sukorót és Nadapot említik az útikönyvek, mégis meglepő, hogy a Pákozd központjában lévő éttermet Ingókőnek nevezik, mivel az ezen a vidéken szinte mindent a militáriának rendeltek alá: egymásba érnek katonai emlékhelyek, a lelkes hagyományőrzők néha eljátsszák a dicsőséges pákozdi csatát (bővebben: Hajrá, honvéd!; Magyar Narancs, 2006. október 5.), ráadásul két éve itt tornyosul a Miskahuszár nevezetű 13 méteres monstrum is, amelyet „a világ legnagyobb huszárszobraként” emlegetnek. Meg máshogy is.

Mindezek árnyékában az Ingókő Éttermet a béke szigetének mondhatnánk, annál is inkább, mert a vasárnapi ebédidőben is csak az egyik asztalnál ülnek. Azonban a felszolgáló lelkes és segítőkész, pedig ennyi erővel gondolhatná azt is, hogy gazdaságosabb lenne becsukni az üzletet.

A fűszeres paradicsomleves sajttal, pirítóssal (790 Ft) olyan, mintha valaki nagy igyekezettel próbálta volna megvalósítani a receptkönyvben leírtakat, csak hát a közértből ismerős paradicsompüréből, a mini mozzarellából és az ún. fűszermixből nem lehet csodát tenni. A kétszemélyes haltál (4890 Ft) sok jót ígér – rántott ponty- és harcsafilét, vaslapon sült, ropogós fogast, kelkáposztalevélbe göngyölt szürkeharcsát császárszalonnával –, így aztán különösen szomorú a langyos és íztelen szeletekkel megrakott bőségszaru, amelyből legfeljebb a császárszalonna értékelhető. És mivel a végén a császármorzsa (750 Ft) annyira jó, hogy már-már feledteti a korábbiakat, a leginkább azt sajnáljuk, hogy nem árulnak császárlevest és császárhalat, császárpürét és császárrizottót.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.