chili&vanília

Itt a tavasz!

Gasztro

Meg merem kockáztatni a kijelentést, hogy az elmúlt egy évtizedben megváltozott a gasztronómiában elfoglalt státusza a korábban közutálatnak örvendő főzelékeknek is. Amióta tudjuk, hogy a csirizes menzaváltozat helyett friss, üde, a zöldséget magát a középpontba helyező, ráadásul szép főzelékek is léteznek, azóta egyértelműen felment az ázsiójuk. Az idei első ajánlatom az alábbi karalábéfőzelék, amely köretként is kiváló pl. fasírtok, grillek, sült csirke, halak mellé, de magában is megállja a helyét. Neonzöld színét a rengeteg petrezselyemtől kapja, és nincs benne sem liszt, sem tej, csupán a végén egy kis vaj, de azt akár ki lehet váltani olívaolajjal, s akkor pedig véletlenül vegán is. Ha netán a hétvégén már beindulna a medvehagymaszezon, a petrezselyem helyett azzal is készíthetjük. Itt a tavasz, jöhetnek a főzelékek!

Petrezselymes karalábéfőzelék

Hozzávalók (4 kis adag)

 

6 közepes méretű, zsenge karalábé, felkockázva

5 dl leszűrt húsleves vagy alaplé

6 nagy csokor petrezselyemzöld

4 dkg hideg vaj

A karalábét meghámozzuk, és egyenletes méretű kockákra vágjuk (ha lassan haladunk, akkor az elkészült adagot citromos vízbe tehetjük, hogy ne barnuljon meg). A leszűrt húslevest felforraljuk, hozzáadjuk a karalábékockákat, valamint a petrezselyemzöld szárát. Fedő alatt kb. 15–20 percig főzzük, amíg a zöldség teljesen megpuhul, de nem fő szét (megkóstoljuk, amennyiben szükséges, enyhén utánasózunk, de mivel a húsleves eleve sós, nagy valószínűséggel erre nincs szükség). Amikor a karalábé majdnem elkészült, egy kis lábasban vizet forralunk, amelyet megsózunk. A petrezselyemzöldnek lecsipkedjük a leveleit, és a lobogó sós vízben néhány másodpercig blansírozzuk (ettől marad szép a színe, valamint könnyebb lesz pürésíteni). A karalábék kb. felét szűrőkanállal kiszedjük a lábasból, és turmixgépbe tesszük. Felöntjük a főzőlé felével, és hozzáadjuk a blansírozott petrezselymet. (Szükség szerint öntünk még hozzá a levesből, ha túl sűrű.) Pürésítjük, szép, neonzöld árnyalatú karalábépürét kapunk. A végén hozzáadunk néhány kocka hideg vajat, ettől még krémesebb lesz. Az így kapott élénkzöld, petrezselymes pürével összekeverjük a félretett karalábékockákat. Ha esetleg túl hígnak látjuk, akkor sűríthetjük egy kevés keményítővel, amihez kb. 1 evőkanál étkezési keményítőt csomómentesre keverünk néhány kanál hideg vízzel, majd a forró főzelékbe keverjük, és az egészet néhány percig főzzük, de már nem forraljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk