chili&vanília

Itt a tavasz!

Gasztro

Meg merem kockáztatni a kijelentést, hogy az elmúlt egy évtizedben megváltozott a gasztronómiában elfoglalt státusza a korábban közutálatnak örvendő főzelékeknek is. Amióta tudjuk, hogy a csirizes menzaváltozat helyett friss, üde, a zöldséget magát a középpontba helyező, ráadásul szép főzelékek is léteznek, azóta egyértelműen felment az ázsiójuk. Az idei első ajánlatom az alábbi karalábéfőzelék, amely köretként is kiváló pl. fasírtok, grillek, sült csirke, halak mellé, de magában is megállja a helyét. Neonzöld színét a rengeteg petrezselyemtől kapja, és nincs benne sem liszt, sem tej, csupán a végén egy kis vaj, de azt akár ki lehet váltani olívaolajjal, s akkor pedig véletlenül vegán is. Ha netán a hétvégén már beindulna a medvehagymaszezon, a petrezselyem helyett azzal is készíthetjük. Itt a tavasz, jöhetnek a főzelékek!

Petrezselymes karalábéfőzelék

Hozzávalók (4 kis adag)

 

6 közepes méretű, zsenge karalábé, felkockázva

5 dl leszűrt húsleves vagy alaplé

6 nagy csokor petrezselyemzöld

4 dkg hideg vaj

A karalábét meghámozzuk, és egyenletes méretű kockákra vágjuk (ha lassan haladunk, akkor az elkészült adagot citromos vízbe tehetjük, hogy ne barnuljon meg). A leszűrt húslevest felforraljuk, hozzáadjuk a karalábékockákat, valamint a petrezselyemzöld szárát. Fedő alatt kb. 15–20 percig főzzük, amíg a zöldség teljesen megpuhul, de nem fő szét (megkóstoljuk, amennyiben szükséges, enyhén utánasózunk, de mivel a húsleves eleve sós, nagy valószínűséggel erre nincs szükség). Amikor a karalábé majdnem elkészült, egy kis lábasban vizet forralunk, amelyet megsózunk. A petrezselyemzöldnek lecsipkedjük a leveleit, és a lobogó sós vízben néhány másodpercig blansírozzuk (ettől marad szép a színe, valamint könnyebb lesz pürésíteni). A karalábék kb. felét szűrőkanállal kiszedjük a lábasból, és turmixgépbe tesszük. Felöntjük a főzőlé felével, és hozzáadjuk a blansírozott petrezselymet. (Szükség szerint öntünk még hozzá a levesből, ha túl sűrű.) Pürésítjük, szép, neonzöld árnyalatú karalábépürét kapunk. A végén hozzáadunk néhány kocka hideg vajat, ettől még krémesebb lesz. Az így kapott élénkzöld, petrezselymes pürével összekeverjük a félretett karalábékockákat. Ha esetleg túl hígnak látjuk, akkor sűríthetjük egy kevés keményítővel, amihez kb. 1 evőkanál étkezési keményítőt csomómentesre keverünk néhány kanál hideg vízzel, majd a forró főzelékbe keverjük, és az egészet néhány percig főzzük, de már nem forraljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A tudatlanság hatalma

  • - turcsányi -

A Leidseplein (Leiden tér) Amszterdam kitüntetett helye, valaha ide futott be a leideni út, ma turisták éjjel-nappali gyülekezőhelye, fények és nyüzsgés, a létező világok legjobbika, kábé száz méterre innen lőtték fejbe 2021 nyarán Peter R. de Vriest, az ország egyik vezető bűnügyi újságíróját, aki épp egy híres maffiaper koronatanújának volt a tanácsadója.

A levegőben

Magyarországon elképzelhetetlen a zsigeri gyűlölet, amely a francia rendőröket övezi különféle (elsősorban, de nem kizárólag) szélsőbaloldali eszmék hívei közt.

Úgyszólván páratlan

Mivel itthon a téma jószerivel a futottak még kategóriájába sem tartozik, megemlítenénk, hogy jövő vasárnap rendezik Romániában az államfőválasztás megismételt első fordulóját. (A második menet, már ha semmi nem jön közbe, május 18-án lesz.)

Elfogytak az ötletek

A miniszterelnök minden évben tiszteletét teszi a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évindító konferenciáján – az idén ezt március 7-én tartották. A szokásos menetrend szerint a kamara elnöke, a gazdasági miniszter és a jegybank elnöke is szólnak a meghívottakhoz – s bár 2021 óta Matolcsy György már nem tűnt fel az emelvényen, Varga Mihály most igen.

Mindenki ellenzékben

Egy évvel az országgyűlési választások előtt a 15 éve kétharmados parlamenti többséggel kormányzó Fidesz kapkod, híres-hírhedt kommunikációja csak követni képes Magyar Péterét. A kormánypárt gyarapodó aljasságaival leginkább a már sokszor legyőzött parlamenti ellenzék foglalkozik.