Tartalom

MaNcs 31. évf. 10. sz. (2019-03-07)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Marad a bélyeg

Az Alkotmánybíróság múlt csütörtöki határozatában elutasította az Amnesty International indítványát, azaz nem találta Alaptörvény-ellenesnek az ún. Stop Soros törvénycsomag büntetőjogi vonatkozásait. A testület ugyanakkor alkotmányos követelményt is megfogalmazott, miszerint a büntető törvénykönyv új tényállása, a „jogellenes bevándorlás elősegítése” nem terjedhet ki „az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét teljesítő, önzetlen, a tényállásban tiltott céllal összefüggésben nem álló magatartásokra”.

A szerk.

A szerk.

Betűhiba

Kedden délelőtt egy videofelvételt tett közzé Facebook-oldalán Szél Bernadett ellenzéki képviselő. A videón a parlamenti folyosó egyik padján társai körében „megbeszélést folytató” Fülöp Attila államtitkárt kérdezi arról, hogy mi lesz a fóti gyermekotthon lakóinak sorsa.

Publicisztika

Antal Dániel

Publicisztika

Az ünnepség elmarad

A Brexit és az északír kérdés

Közeleg az Egyesült Királyság kilépésének március 29-i határideje (amelyet egyébként saját maguk tűztek ki két éve) – ám egyelőre nincs jele annak, hogy a brit parlament képes volna ratifikálni a rendezett távozásról kötött brit–EU-egyezményt. Theresa May kormányfő és az Európai Unió tavaly november 14-én nyilvánosságra hozott, 600 oldalas megállapodása a londoni parlamentben megalázó vereséget szenvedett. A megállapodás egy, a külvilág számára nehezen érthető részleten, az Ír Köztárság és Észak-Írország közötti határ körüli garanciák kérdésén bukott el a westminsteri törvényhozásban. De hogyan lett a Brexit az északír kérdés túsza?

Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

A tudomány pénze

Ha az olvasó már megtette azt, amit a most épp az akadémiai kutatóintézetek autonómiájára támadó, kétszínű kormányzati önkény ellen a jóérzés vagy a szolidaritás diktált neki, legyen az Facebook-poszt megosztása, online petíció aláírása vagy részvétel valamelyik tüntetésen, mélázzunk el azon a méltatlankodó érven, amit jóérzésű, a versenyszférában dolgozó ismerősöktől hallok szüntelen.

Külpol

Ellenzéki választási koalíció Lengyelországban

Külpol

Korra, nemre, pártállásra

Lengyelországban összeállt az ellenzéki nagykoalíció az európai parlamenti választás előtt. Tagjai közt tengernyi az ellentét, s együtt kormányozni aligha bírnának – de a feladat most nem is ez. Csak le akarják győzni a kormányzó Kaczyn´ski-pártot, hogy megerősödve futhassanak neki az őszi általános választásoknak. Akár együtt, akár külön.

Nekrológ

Nekrológ

Nekrológ

Csend a lelke mindennek

Mark Hollis (1955–2019)

A pop-rock történelmének mindig megvoltak a nagy remetéi, kezdve Syd Barrett-tel, aki miután 1968-ban kiszállt a Pink Floydból, két lo-fi szólólemez elkészítését követően örökre visszavonult.

Belpol

Külföldi diákok a magyar felsőoktatásban

Belpol

A föle és az üledéke

Egyre több a külföldi, és egyre kevesebb a magyar hallgató a honi felsőoktatásban, és az előbbieket komoly állami ösztöndíjak segítik. Néhány egyetem jól jár, a társadalom viszont veszít hosszú távon.

Az Operaház felújítása

Belpol

Világszenzációra várva

Másfél év telt el az Operaház bezárása óta és ugyanennyi még biztosan hátra van. De ha a kormány a történeti felújítás mellett dönt, akkor a megnyitó 2021-re csúszik. A 31 milliárd forintnál járó beruházás kétségtelenül kiváló kampányesemény lenne a következő választások előtt.

Matolcsy György első jegybankelnöki ciklusa (2013–2019) – I.

Belpol

Matolcsynak malaca van vagy tényleg korszakos zseni?

Évszázados sikernek tartja Matolcsy György a saját jegybankelnöki ténykedését, és a kormányban is hasonlóan gondolkodhatnak, hiszen március 4-én a második hatéves mandátumát kezdte meg a Magyar Nemzeti Bank élén. Kétrészes cikkünkben az MNB működésének minden területét megvizsgáljuk.

Zene

Zene

A rúdtól a mikrofonig: az új típusú női rapper

Meglehet, sokan csak akkor találkoztak Cardi B nevével, amikor februárban női előadóként elnyerte a legjobb 2018-as rapalbumnak járó Grammy-díjat, noha jó ideje a saját vagy a közreműködésével készült számokkal vannak tele a legnépszerűbb lejátszási listák. Karrierje nem nélkülözi a csodás elemeket, de azért mégsem neveznénk tündérmesének.

Koncert

Zene

Vidovszky 75

A Ligeti Ensemble és az Amadinda koncertje

Éppen két éve, 2017. február 19-én hangzott el először Vidovszky László Le piano & ses doubles (A zongora és hasonmásai) című darabja a Concerto Budapest késő esti Premier sorozatában.

Interaktív
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A kardvirágok hegye véres

Floral Centrepiece

A Sárvári Zita kurátor által rendezett csoportos és tematikus kiállítás középpontjában egy klasszikus, „egyszerűségében nagyszerű” téma, „a művészet ismétlődő és mindig megújuló motívuma”, a virág áll.

Színház

Interjú

Színház

„Szükségünk van néhány pofonra”

Silviu Purcărete rendező

Az új világ és a régi értékek közötti válság parabolájának szánta Csehov a Meggyeskertet, amelyet Silviu Purca˘rete állított színpadra a Nemzetiben. Az idei MITEM-en is látható lesz.

Színház

Színház

A világ leírható

Kerékgyártó István: Hurok

A miniszter haragja dominóeffektusként söpör végig a társadalmi ranglétra legtetejéről a legaljáig. Az egész előadás ilyen: végignézzük, ahogy a szépen sorba állított elemek kidőlnek, és ennyi.

Sorköz

Könyv

Sorköz

"Amit apám ki akart űzni belőlem, az nem démon volt, hanem én magam"

Szókratész a roncstelepen - Tara Westover: A tanult lány

Tara Westover Platón barlangjában töltötte élete első 17 évét. 1986-ban született az Egyesült Államokban, Idahóban, de nem volt születési anyakönyvi kivonata, nem tudta, mikor van a születésnapja, soha nem látta orvos, nem kapott védőoltásokat és gyógyszereket, és be sem tette a lábát iskolába.

Könyv

Interjú

Könyv

„Elengedtem a kudarcot”

Grecsó Krisztián író

Legújabb regénye, a Vera valamiben nagyon különbözik az életmű eddigi darabjaitól. Grecsó Krisztiánnal betegségéről és gyógyulásáról, irodalmi kánonról, sikerről és bukásról, a Marton-ügyről és a kultúrharcról is beszélgettünk. Meg arról, mi a legutolsó emléke Tandoriról.

Tudomány

Mesterséges DNS

Tudomány

Nekünk nyolc

A természetes DNS-ben nem található bázisokkal bővített genetikai örökítőanyagot hoztak létre a nyughatatlan tudósok. De vajon mire lesz jó?

Interjú

Tudomány

"Kossuth politikai manipulációja"

Hermann Róbert hadtörténész Görgei Artúr zsenijéről

Árulónak jószerint már csak a futóbolondok tekintik, de Görgei Artúr még így is jócskán tartogat számunkra meglepetéseket. A Nemzeti Múzeum új, Az ismeretlen Görgei című kiállításának szakértője a bűnbakképzésről, a kémikus Görgeiről és Haynau hadvezéri képességeiről is beszélt nekünk.

Gasztro
Lokál

Magyar hajléktalan nők Bécsben

Lokál

Ahol az ég is többcsillagos

A menekültellenes hangulat fokozódásával a razziák és a kiutasítások száma is egyre nő Bécsben. Az osztrák fővárosban élő magyar hajléktalan nőkkel beszélgettünk.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

Kerekes Vica: „A vörös felkorbácsolja az embereket”

Hajszínéről, meztelen jeleneteiről és romkomjairól ismerjük, pedig ezek egyre kevésbé jellemzik pályáját. Cseh­országban igazi sztár, de itthon sem ismeretlen a neve – a jövő héten moziba kerülő Apró mesékben pedig végre olyan szerepet játszik, ami közel áll hozzá.