étel, hordó

János

  • ételhordó
  • 2015. szeptember 6.

Gasztro

Alighanem Budapest legrondább szállodája a Hotel Charles. Formavilága ugyan a hatvanas éveket idézi, ám annál jóval később épülhetett, és kívülről igen lepusztult benyomást kelt.

Leginkább valamelyik szovjet utód­állam kisvárosának főterét idézi, ha filmre vennék, egészen biztosan kigyulladna. Ráadásul a főváros egyik legszennyezettebb szakaszán, a Hegy­alja úton áll, egészen pontosan a Mészáros utca sarkán. Éttermébe utcán át is be lehet jutni, úgy hívják, hogy János, ne kérdezzék, hogy miért, fogalmunk sincs. Mint ahogy arról sem, hogy miért van terasza, hiszen pont előtte járatják motorjukat a zöldre várakozók, mindjárt két sávban is.

Egy ilyen kezdés után a benti viszonyokat is minimum a poklok poklának képzeli az egyszeri vendég, úgyhogy szinte csalódás, hogy gőzölgő, hatalmas üst helyett kifejezetten elegáns, nagyszerűen megterített asztalokkal teli helyiségbe érkezünk. Nemcsak a felszolgálók végzik a dolgukat tankönyvbe illőn, de a választék is eséllyel lehetne tanagyag nemcsak népek konyhája, de kreatív szakács szakon is.

A bazsalikompesto-leves (850 Ft) már önmagában is érdekes megoldás, hát még kéksajtos diócsipsszel. Fanyar, egyértelműen nyári fogás, annak ellenére, hogy melegen tálalják. Kevesebb sóval még jobb lenne. A töltött tészta vadasragu (2350 Ft) sem kevésbé fantáziadús. Már-már puha vaddisznóhús-darabkák figyelnek a főtt tésztában, a szaftos körítés pedig a vadast juttatja az eszünkbe. Meg azt, hogy éljen az olasz–magyar barátság, hiszen a cucc neve simán lehetne magyaros tortellini, de hál’ istennek, nem az.

A paprikás csirkét viszont csak paprikás csirkének (2550 Ft) lehet mondani. Korrekt comb, kellemesen tejfölös szafttal, közepes nokedlival. Ehhez képes elég merész váltásnak tűnik a vörös tonhal szezámlapon, kígyóuborkás rizstekerccsel (3550 Ft), hiszen itt egy (több) darabka Távol-Keletet kapunk a tányérba. A hal átlagon felüli, a köret pedig nem más, mint rendesen elkészített szusi (maki). Persze van hozzá szójaolaj is. Egy (európai) japán étteremben se mondhatnánk rá rosszat.

A végére a málnás-ribizlis túrótortát (990 Ft) hagyjuk, könnyű nyári süti a jobbak közül.

Figyelmébe ajánljuk