Tartalom

(2015-08-06)

Snoblesse
Egotrip
Publicisztika

Ballai József

Publicisztika

A központi marok

Az adóhivatal kormányzati beolvasztásának tervéről

Nem mondhatni, hogy túl sok nyilvános kormányzati dokumentum foglalkozna a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövőjével – de az biztos, hogy készül valami.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Éneklő dedeket!

1988 után idén másodszor rendezték Pécsett Európa legnagyobb kórusfesztiválját.

Gazdaság

Szociális farm

Gazdaság

Piros szalag a paradicsomon

Miskolc külsőn, a Baráthegyi Otthon majorságában fogyatékos emberek végeznek változatos munkát az állattartástól a sajt­készítésig. Külföldön egy sor hasonló szociális farm van, itthon a működtetés jogi feltételei sem egyértelműek.

Nekrológ

Nekrológ

Elindult egy úton

Sinkó László (1940–2015)

Elvétve akadnak korszakos színészek. Sinkó László korszakváltó színész volt: egy talán még ritkább típus megtestesülése. Tekintélyt parancsoló, vattafehér fürtjeivel, mesterien kiművelt orgánumával és önelégültséget sosem ismerő játszókedvével mindhalálig a magyar színházművészet oly sokszor leértékelt alaptőkéjét gyarapította. Fenntartó egyéniség volt, amilyen nélkül sohasem lehet kiegyensúlyozott színvonalú, szerethető, jó színház.

Külpol
Belpol

Népszavazás a 40 év munka utáni nyugdíjról

Belpol

Ami megfizethetetlen

A nemek közötti egyenlőségre hivatkozva kezdeményezik a szakszervezetek, hogy 40 év szolgálati idő után a férfiak is nyugdíjba mehessenek. Több szakértő inkább a nőknek járó kedvezményt törölné el.

Kárrendezés a brókercsődök után

Belpol

Elfogyott a lendület

Öt hónapja tudjuk, hogy három brókercégnél évtizedeken keresztül átverték az ügyfeleket, de a mai napig nem tudjuk, kik a felelősök. Vajon a felügyelet és a nyomozó hatóság mindent megtesz azért, hogy tisztán lássunk?

Belpol

„Aki segít, az megkönnyebbül kicsit”

Zsohár Zsuzsanna szóvivő, Migration Aid

Több ezer ember oszt vizet, konzervet, ruhát a pályaudvarokon dekkoló menekülteknek, minden különösebb szervezettség nélkül – így dolgozik a Migration Aid. A politikát és a pénzadományokat elutasítják, inkább a spontaneitásra esküsznek.

Zene

SZIGETMELLÉKLET - Világzene

Zene

Legyen tánc – itt is!

A nagy visszatérők, a magyarok egy részének szemében a világzene egészét megtestesítő, macskajajos haknibalkán kompániák, vagyis Goran Bregović és Boban Marković nagyzenekarai versenyt versengenek a magyar táncos csizmákért – de ennek most vége: idén végre nem kell nélkülözni egyiküket sem, mert a Sziget hajdan – nem is olyan rég – talán legnagyobb merítéssel reprezentált műfaja, a világzene aktuális túlélőszínpadán mind a ketten fellépnek.

SZIGETMELLÉKLET - Elektronikus tánczene

Zene

Táncolj, tapsolj, dalolj!

Az elektronikus tánczenék rajongóit nem igazán kényezteti el idén a Sziget, de azért nekik is akad majd némi látni- és hallanivaló az élőben elővarázsolandó, vokális fajtából.

SZIGETMELLÉKLET

Zene

„Állásfoglalást stimulálunk”

Sebesi István – Magic Mirror

A tizenötödik évéhez elérkező Magic Mirror a Sziget egyik méltán népszerű és jellegzetes szeglete. A kezdetekről és az idei évről, régi támadásokról és új bulikról a helyszín felelősét kérdeztük.

SZIGETMELLÉKLET - Pop és rock

Zene

Lufireptetések előtt és után

Ahogy a gyerekkönyvek felnőtt kritikusait, úgy a Sziget pop- és rockzenei kínálatát böngészve minket is okkal nyomaszthat a tény, hogy olyasmiről kell beszélnünk, amely immár deklaráltan nem nekünk szól.

Kis Grófo és az új roma mulatós

Zene

„Én, a bulibáró, sálom dilomálom”

Amatőr énekesként kezdte, de ma már az egyik legnézettebb magyar előadó a YouTube-on. Sikerével a mulatós zene és a szórakoztató cigányzenész alakja is visszakerülhet a fősodorba.

Könyv

Ács Pál

Könyv

„Valamit végzetesen elmértünk”

A Kitömött barbár és egy eszme halála

Péterfy Gergely regénye valójában nem a végén, hanem az elején fejeződik be – ezt akkor vettem észre, amikor másodszor is elolvastam a könyvet. (Nem bántam meg az újraolvasást.) A cselekmény nem zárul le a könyv utolsó lapjain a főhős, Kazinczy Ferenc testi halálával, hanem visszahajlik az elbeszélés kezdetéhez, ahol Kazinczy eszméinek pusztulásáról, a hős szellemi haláláról olvashatunk. A keretes szerkezet alighanem súlyos mondandót nyomatékosít: azt sugallja, hogy a magyar felvilágosodás vezéralakjával egy eszme szállt sírba.

Film

Film

Film

Van tovább?

Christian Petzold: Phoenix bár

A koncentrációs táborból összeroncsolt arccal és összetört lélekkel hazatérő asszonyt semmi más nem segítette a túlélésben, mint az a tudat, hogy valaki, az ő szerető, keresztény férje, várja otthon.

Színház

Színház

A könnymutatványosok légtornája - Mit adhat nekünk az újcirkusz?

A magyar olvasó alig tudhat többet annál, mint hogy az újcirkuszban nincsenek állatok, de van valami történet. Pedig érdemes alaposabban megismerni, hiszen ez az egyik legdinamikusabban fejlődő színpadi műfaj, amelyet egyszerre övez a szakma és a közönség kiemelt érdeklődése, hiszen nemcsak a hagyományos cirkuszt újíthatja meg, hanem a kortárs táncot és a színházat is.

Interaktív

Tévésorozat

Interaktív

Ikarosz LA-ben

Nic Pizzolatto: A törvény nevében – Második évad

Adjuk meg Pizzolattónak, ami jár neki:

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A két dandy

Birkás Ákos: Polgári Magyarország

A művész kétségkívül a kortárs magyar művészet egyik nagyágyúja – és itt nem feltétlenül a műtárgy­piacon betöltött sikeres szereplésére gondolok (bár az sem lebecsülendő), sokkal inkább arra, hogy a festői nyelvében a 2000-es években véghezvitt radikális változtatások óta minduntalan képes meglepni a befogadót.

Gasztro
Sport

A Manchester United és a Manchester City versengése

Sport

A világ és a város

Manchester, ha jobban belegondolunk, nem is olyan nagy város, lakóinak száma alig több mint félmillió. Mégis van két csapata, amelyek nemcsak az angol, de a globális futball meg­határozó szereplői. Mindkettő sokszínű szolgáltatásokat kínál, üzleti modelljük, sikerük titka mégis eltérő.

Szex

Szex

A mulandóságról - Péniszmúzeum Izlandon

Egy bikafasszal kezdődött minden. 1974 karácsonyán az akranesi iskolaigazgató, Sigurður Hjar­tarson az egyik kollégájától szárított bikafaszt kapott ajándékba, mivel beosztottjai tudták róla, hogy gyerekkorában ezzel az eszközzel terelgette a teheneket. A vicc pörgött tovább, és az igazgató úr egyre-másra kapta a válogatott hímtagokat, elsősorban bálnapéniszeket. Sigurður utóbb a reykjavíki elitgimnázium köztiszteletben álló tanára lett, Latin-Amerika történelmének neves kutatója, a különleges izlandi rókák megmentését célzó mozgalom vezetője – és megszállott péniszgyűjtő.

Lokál

Villamosok magánkézben

Lokál

Ellenőr kizárva

Különös módját választotta a hagyományőrzésnek egy budapesti egyesület. Megvettek pár leselejtezett villamost, hogy újjávarázsolják őket. Gond legfeljebb akkor van, ha használni szeretnék valamelyiket.

Tudomány

A hőségperiódusok háttere

Tudomány

Forró epizódok

A távlati klíma-előrejelzések a mostanihoz hasonló hőségperiódusok növekedését jelzik országszerte. Hogyan működik az izzasztó hőszivattyú?

Tévétorrent