chili&vanília

kókusztejszínhab

Gasztro

A felvert kókusztejszínhab zseniális találmány. Olyannyira, hogy simán konkurenciát teremt a hagyományos tejszínhabnak, és ezt a legteljesebb komolysággal állítom. Utóbbi luxust ritkán engedi meg magának az ember, habár például egy karamellás-almás fordított torta, vagy krémes keserűcsokoládé-torta mellé nem elhanyagolható hedonizmus. Ami a kókusztej kalóriatartalmát illeti, az sem a legalacsonyabb (sűrűségtől, fajtától függően 150–230 kcal/100 ml), de valamelyest elmarad a hagyományos tejszínétől, továbbá azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik laktózérzékenyek. A kókusztejszínhabban azonban egészen biztosan az a legjobb, hogy hihetetlenül finom. Az állaga habos, légies, selymes, a kókusz íze nem tolakodik benne, gyümölcsös desszertek mellé például pompás. Nem mindegy, hogy milyen kókusztejből készítjük, jó minőségűt kell keresni, olyat, ami sűrű, nincs tele tartósítószerrel és adalék anyagokkal, azokból ugyanis sosem fog sikerülni. Érdemes figyelni a címkét, hogy csak kókuszsűrítményt (kb. 60 százalékot), vizet és maximum némi színőrző aszkorbinsavat tartalmazzon, mást ne. A tapasztalatok alapján kiválóan működik például az Aroy, Mae Ploy vagy Cocomas márkájú kókusztejekből. Egy 250 ml-es dobozból kb. 4 adagnyi hab lesz.

Íme, a felvert kókusztejszínhab készítésének varázslatos módszere, lépésről lépésre:


1. Az egész doboz kókusztejet tegyük a hűtőbe legalább 8 órára, vagy egy egész napra/éjszakára.

2. Közvetlenül a hab felverése előtt tegyük át (dobozostul) egy fél órára a mélyhűtőbe.

3. Egy hideg tálban vagy kancsóban, elektromos kézi habverővel verjük fel, ugyanúgy, mint a tejszínhabot.

4. Amikor már félig lágy, tegyünk hozzá egy kis vaníliát (vaníliarúd kikapart magjai vagy vaníliakivonat), és egy evőkanál édesítőt, például por állagú xilitet, juharszirupot vagy agavészirupot (ezt szeretem legjobban, mert semleges és jól édesít), s készre verjük. Akkor jó, amikor lágy tejszínhab állagú. Vigyázat, ezt is túl lehet verni, inkább legyen szép selymes, lágy.

Az alábbi, nyári gyümölcsös desszerttel pazar, de ha a kánikulában nincs kedvük bekapcsolni a sütőt, tegyék egy tálka kissé megtört málna vagy szeder tetejére.

false

 

 

Diós-zsályás sült őszibarack kókusztejszínhabbal

Hozzávalók (4 kis adag)

 

4 nagy, zamatos őszibarack, meghámozva

1 kis doboz szeder

1 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál nádcukor

2 evőkanál dióolaj

10 levél zsálya

5 dkg durvára vágott dió

2,5 dl felvert kókusztejszínhab


A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy tepsit vagy hőálló tálat kibélelünk sütőpapírral. Az őszibarackot meghámozzuk, cikkekre vágjuk, majd a tálba tesszük, hozzáadjuk a szedret. Rászórjuk az étkezési keményítőt, a nádcukrot és a dióolajat, majd összeforgatjuk a gyümölcsöket. A tetejére helyezzük a zsályákat. 25 percig sütjük, az utolsó öt percre rátesszük a durvára vágott diót is, hogy kissé megpiruljon. Amikor kissé lehűlt, a felvert kókusztejszínhabbal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.