chili&vanília

kókusztejszínhab

Gasztro

A felvert kókusztejszínhab zseniális találmány. Olyannyira, hogy simán konkurenciát teremt a hagyományos tejszínhabnak, és ezt a legteljesebb komolysággal állítom. Utóbbi luxust ritkán engedi meg magának az ember, habár például egy karamellás-almás fordított torta, vagy krémes keserűcsokoládé-torta mellé nem elhanyagolható hedonizmus. Ami a kókusztej kalóriatartalmát illeti, az sem a legalacsonyabb (sűrűségtől, fajtától függően 150–230 kcal/100 ml), de valamelyest elmarad a hagyományos tejszínétől, továbbá azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik laktózérzékenyek. A kókusztejszínhabban azonban egészen biztosan az a legjobb, hogy hihetetlenül finom. Az állaga habos, légies, selymes, a kókusz íze nem tolakodik benne, gyümölcsös desszertek mellé például pompás. Nem mindegy, hogy milyen kókusztejből készítjük, jó minőségűt kell keresni, olyat, ami sűrű, nincs tele tartósítószerrel és adalék anyagokkal, azokból ugyanis sosem fog sikerülni. Érdemes figyelni a címkét, hogy csak kókuszsűrítményt (kb. 60 százalékot), vizet és maximum némi színőrző aszkorbinsavat tartalmazzon, mást ne. A tapasztalatok alapján kiválóan működik például az Aroy, Mae Ploy vagy Cocomas márkájú kókusztejekből. Egy 250 ml-es dobozból kb. 4 adagnyi hab lesz.

Íme, a felvert kókusztejszínhab készítésének varázslatos módszere, lépésről lépésre:


1. Az egész doboz kókusztejet tegyük a hűtőbe legalább 8 órára, vagy egy egész napra/éjszakára.

2. Közvetlenül a hab felverése előtt tegyük át (dobozostul) egy fél órára a mélyhűtőbe.

3. Egy hideg tálban vagy kancsóban, elektromos kézi habverővel verjük fel, ugyanúgy, mint a tejszínhabot.

4. Amikor már félig lágy, tegyünk hozzá egy kis vaníliát (vaníliarúd kikapart magjai vagy vaníliakivonat), és egy evőkanál édesítőt, például por állagú xilitet, juharszirupot vagy agavészirupot (ezt szeretem legjobban, mert semleges és jól édesít), s készre verjük. Akkor jó, amikor lágy tejszínhab állagú. Vigyázat, ezt is túl lehet verni, inkább legyen szép selymes, lágy.

Az alábbi, nyári gyümölcsös desszerttel pazar, de ha a kánikulában nincs kedvük bekapcsolni a sütőt, tegyék egy tálka kissé megtört málna vagy szeder tetejére.

false

 

 

Diós-zsályás sült őszibarack kókusztejszínhabbal

Hozzávalók (4 kis adag)

 

4 nagy, zamatos őszibarack, meghámozva

1 kis doboz szeder

1 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál nádcukor

2 evőkanál dióolaj

10 levél zsálya

5 dkg durvára vágott dió

2,5 dl felvert kókusztejszínhab


A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy tepsit vagy hőálló tálat kibélelünk sütőpapírral. Az őszibarackot meghámozzuk, cikkekre vágjuk, majd a tálba tesszük, hozzáadjuk a szedret. Rászórjuk az étkezési keményítőt, a nádcukrot és a dióolajat, majd összeforgatjuk a gyümölcsöket. A tetejére helyezzük a zsályákat. 25 percig sütjük, az utolsó öt percre rátesszük a durvára vágott diót is, hogy kissé megpiruljon. Amikor kissé lehűlt, a felvert kókusztejszínhabbal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Így néz ki most a Matolcsy-körhöz került, elhanyagolt, majd visszavett Marczibányi sportcentrum - FOTÓK

226 millió forintot követel a II. kerület attól a Matolcsy-körhöz került cégtől, ami egy vita következtében nem fejlesztette a kerület egykori ékességét, a Marczibányi téri sporttelepet. Itt régen pezsgő élet zajlott, mára leromlott, az önkormányzat most kezdi el a renoválást, miközben pert indított. Játszótér, kutyasétáltató, sétány, park és egy uszoda építése maradt el. 

A fejünkre nőttek

Két csodabogár elrabol egy cégvezért, mert meggyőződésük, hogy földönkívüli. Jórgosz Lánthimosz egy 2003-as koreai filmet remake-elt, az ő hősei azonban különc bolondok helyett tőrőlmetszett incelek, akiket azért megérteni is megpróbál.

Visszatér

  • - turcsányi -

Johnny Cashnek van egy ilyen című száma, az 1994-es American Recordings című albumán. Nem is az övé, egy Nick Lowe nevű zenészé, aki egy ideig Cash rokona volt – az ő eredeti változatát használta például a pilot vége főcíméhez a Maffiózók (The Sopranos).

Tökéletes egyenlőség

Egy viking törzsfőnökről szóló animált tanmesével indul a film, aki népe minden tagjának (beleértve önmagát is) levágatta a bal kezét (szolidaritásból, mivel a fia bal keze odalett az ellenségtől menekülve), így akarván megőrizni az egységet.

A rossz dolog

Kínálta magát a trauma jelenkori uralmáról szóló kritikai panaszáradat Eva Victor debütfilmje kapcsán. A film több elemzője kiemelte, hogy a Bocs, kicsim erőssége éppen abban rejlik, hogy ellenáll e narratív toposznak.

Perkusszív vérvonal

A cimbalom története valódi sikersztori: az 1870-es években a cseh származású, Budapesten letelepedett hangszergyáros, Schunda Vencel József megalkotta kora népszerű kocsmai hangszerének tökéletesített változatát, a pedálcimbalmot, 1906-ban pedig már a tízezredik (!) példányt szállították ki a Magyar utcai manufaktúrából.

Suttogó szó-képek

  • Dékei Krisztina

A 2016-tól Berlinben élő, de idén hazaköltöző művész viszonylag korán, 2012-ben megtalálta egyéni kézjegyének alapelemét, a pixelt (talán a legismertebb ilyen műve a 2014-es Akadémiai pénisz), majd az ezen alapuló színezést: interaktív alkotásai csak akkor váltak láthatóvá, ha a közönség kiszínezte a tényleges pixeleket.

Fejszék és haszonnövények

  • Molnár T. Eszter

A táncos székekből összetolt emelvényen lépked. A székek mozognak, csúsznak, dőlnek, billennek, a táncos óvatos, de hiába, végül így is legördül.