chili&vanília

kókusztejszínhab

Gasztro

A felvert kókusztejszínhab zseniális találmány. Olyannyira, hogy simán konkurenciát teremt a hagyományos tejszínhabnak, és ezt a legteljesebb komolysággal állítom. Utóbbi luxust ritkán engedi meg magának az ember, habár például egy karamellás-almás fordított torta, vagy krémes keserűcsokoládé-torta mellé nem elhanyagolható hedonizmus. Ami a kókusztej kalóriatartalmát illeti, az sem a legalacsonyabb (sűrűségtől, fajtától függően 150–230 kcal/100 ml), de valamelyest elmarad a hagyományos tejszínétől, továbbá azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik laktózérzékenyek. A kókusztejszínhabban azonban egészen biztosan az a legjobb, hogy hihetetlenül finom. Az állaga habos, légies, selymes, a kókusz íze nem tolakodik benne, gyümölcsös desszertek mellé például pompás. Nem mindegy, hogy milyen kókusztejből készítjük, jó minőségűt kell keresni, olyat, ami sűrű, nincs tele tartósítószerrel és adalék anyagokkal, azokból ugyanis sosem fog sikerülni. Érdemes figyelni a címkét, hogy csak kókuszsűrítményt (kb. 60 százalékot), vizet és maximum némi színőrző aszkorbinsavat tartalmazzon, mást ne. A tapasztalatok alapján kiválóan működik például az Aroy, Mae Ploy vagy Cocomas márkájú kókusztejekből. Egy 250 ml-es dobozból kb. 4 adagnyi hab lesz.

Íme, a felvert kókusztejszínhab készítésének varázslatos módszere, lépésről lépésre:


1. Az egész doboz kókusztejet tegyük a hűtőbe legalább 8 órára, vagy egy egész napra/éjszakára.

2. Közvetlenül a hab felverése előtt tegyük át (dobozostul) egy fél órára a mélyhűtőbe.

3. Egy hideg tálban vagy kancsóban, elektromos kézi habverővel verjük fel, ugyanúgy, mint a tejszínhabot.

4. Amikor már félig lágy, tegyünk hozzá egy kis vaníliát (vaníliarúd kikapart magjai vagy vaníliakivonat), és egy evőkanál édesítőt, például por állagú xilitet, juharszirupot vagy agavészirupot (ezt szeretem legjobban, mert semleges és jól édesít), s készre verjük. Akkor jó, amikor lágy tejszínhab állagú. Vigyázat, ezt is túl lehet verni, inkább legyen szép selymes, lágy.

Az alábbi, nyári gyümölcsös desszerttel pazar, de ha a kánikulában nincs kedvük bekapcsolni a sütőt, tegyék egy tálka kissé megtört málna vagy szeder tetejére.

false

 

 

Diós-zsályás sült őszibarack kókusztejszínhabbal

Hozzávalók (4 kis adag)

 

4 nagy, zamatos őszibarack, meghámozva

1 kis doboz szeder

1 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál nádcukor

2 evőkanál dióolaj

10 levél zsálya

5 dkg durvára vágott dió

2,5 dl felvert kókusztejszínhab


A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy tepsit vagy hőálló tálat kibélelünk sütőpapírral. Az őszibarackot meghámozzuk, cikkekre vágjuk, majd a tálba tesszük, hozzáadjuk a szedret. Rászórjuk az étkezési keményítőt, a nádcukrot és a dióolajat, majd összeforgatjuk a gyümölcsöket. A tetejére helyezzük a zsályákat. 25 percig sütjük, az utolsó öt percre rátesszük a durvára vágott diót is, hogy kissé megpiruljon. Amikor kissé lehűlt, a felvert kókusztejszínhabbal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.