chili&vanília

kókusztejszínhab

Gasztro

A felvert kókusztejszínhab zseniális találmány. Olyannyira, hogy simán konkurenciát teremt a hagyományos tejszínhabnak, és ezt a legteljesebb komolysággal állítom. Utóbbi luxust ritkán engedi meg magának az ember, habár például egy karamellás-almás fordított torta, vagy krémes keserűcsokoládé-torta mellé nem elhanyagolható hedonizmus. Ami a kókusztej kalóriatartalmát illeti, az sem a legalacsonyabb (sűrűségtől, fajtától függően 150–230 kcal/100 ml), de valamelyest elmarad a hagyományos tejszínétől, továbbá azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik laktózérzékenyek. A kókusztejszínhabban azonban egészen biztosan az a legjobb, hogy hihetetlenül finom. Az állaga habos, légies, selymes, a kókusz íze nem tolakodik benne, gyümölcsös desszertek mellé például pompás. Nem mindegy, hogy milyen kókusztejből készítjük, jó minőségűt kell keresni, olyat, ami sűrű, nincs tele tartósítószerrel és adalék anyagokkal, azokból ugyanis sosem fog sikerülni. Érdemes figyelni a címkét, hogy csak kókuszsűrítményt (kb. 60 százalékot), vizet és maximum némi színőrző aszkorbinsavat tartalmazzon, mást ne. A tapasztalatok alapján kiválóan működik például az Aroy, Mae Ploy vagy Cocomas márkájú kókusztejekből. Egy 250 ml-es dobozból kb. 4 adagnyi hab lesz.

Íme, a felvert kókusztejszínhab készítésének varázslatos módszere, lépésről lépésre:


1. Az egész doboz kókusztejet tegyük a hűtőbe legalább 8 órára, vagy egy egész napra/éjszakára.

2. Közvetlenül a hab felverése előtt tegyük át (dobozostul) egy fél órára a mélyhűtőbe.

3. Egy hideg tálban vagy kancsóban, elektromos kézi habverővel verjük fel, ugyanúgy, mint a tejszínhabot.

4. Amikor már félig lágy, tegyünk hozzá egy kis vaníliát (vaníliarúd kikapart magjai vagy vaníliakivonat), és egy evőkanál édesítőt, például por állagú xilitet, juharszirupot vagy agavészirupot (ezt szeretem legjobban, mert semleges és jól édesít), s készre verjük. Akkor jó, amikor lágy tejszínhab állagú. Vigyázat, ezt is túl lehet verni, inkább legyen szép selymes, lágy.

Az alábbi, nyári gyümölcsös desszerttel pazar, de ha a kánikulában nincs kedvük bekapcsolni a sütőt, tegyék egy tálka kissé megtört málna vagy szeder tetejére.

false

 

 

Diós-zsályás sült őszibarack kókusztejszínhabbal

Hozzávalók (4 kis adag)

 

4 nagy, zamatos őszibarack, meghámozva

1 kis doboz szeder

1 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál nádcukor

2 evőkanál dióolaj

10 levél zsálya

5 dkg durvára vágott dió

2,5 dl felvert kókusztejszínhab


A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy tepsit vagy hőálló tálat kibélelünk sütőpapírral. Az őszibarackot meghámozzuk, cikkekre vágjuk, majd a tálba tesszük, hozzáadjuk a szedret. Rászórjuk az étkezési keményítőt, a nádcukrot és a dióolajat, majd összeforgatjuk a gyümölcsöket. A tetejére helyezzük a zsályákat. 25 percig sütjük, az utolsó öt percre rátesszük a durvára vágott diót is, hogy kissé megpiruljon. Amikor kissé lehűlt, a felvert kókusztejszínhabbal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.

Le nem zárt akták

A művészi identitás és a láthatóság kérdéseit helyezi középpontba Pataki Luca első önálló kiállítása. Keszegh Ágnes kurátor koncepciója szerint a tárlat krimiként épül fel: a látogatónak fragmentumokból, nyomokból kell rekonstruálnia a történetet. Az anyag kísérlet a művészszerep radikális újragondolására, és az igazi kérdése az, hogy az alkotói késztetés ledarálható-e.

Ingyen Carlsberg

  • - turcsányi -

Valamikor a múlt század kilencvenes éveinek elején Bille August nemzetközi hírű svéd filmrendező rájött, hogy mégsem lenne jó, ha ő lenne a filmművészet második Ingmar Bergmanja, még akkor sem, ha az ügyért addig számos követ megmozgatott (Hódító Pelle Max von Sydow-val, 1987; Legjobb szándékok, egyenesen Bergman forgatókönyvéből, 1992).

Utánunk a robotok?

A Székesfehérváron tavasszal bemutatott színpadi átiratot Szikora János, a Vörösmarty Színház tizenhárom év után elköszönő igazgatója rendezte. A színház vezetésére kiírt, majd megismételt pályázat után ősztől már Dolhai Attila irányításával működő teátrum irányvonala minden bizonnyal változni fog, a társulat egy része is kicserélődött, így A Nibelung-lakópark egy korszak összegzésének, Szikora János búcsúelőadásának is tekinthető.

Túlélni a békét

Az előadás ismét azt bizonyította, hogy egy ideje a Miskolci Nemzeti Színházé a magyar nyelvű színjátszás egyik legerősebb társulata. Pedig a darab – annak ellenére, hogy színházi felkérésre született – egyáltalán nem kínálja magát könnyen a színrevitelre.

„Idő és hely hoz létre igazi közösséget”

A Freeszfe elnökeként teljesen az egyesület körüli teendők kötötték le Forgács Péter figyelmét, mostantól pedig a FREEDOM, az új otthonuk szellemiségének kialakítása a cél. Arról kérdeztük, mit terveznek az épülettel, mit jelent a szabadság, és egyáltalán, milyen iskola lesz itt.

A Bolsonaro-végjáték

Szeptember 11-én a brazil szövetségi legfelsőbb bíróság, a Supremo Tribunal Federal (STF) bűnösnek mondta ki a demokratikus rend elleni szövetkezésben és 27 év és 3 hónap szabadságvesztésre ítélte Jair Messias Bolsonarót, Brazília volt elnökét, aki 2019 és 2022 között töltötte be ezt a posztot.