Karácsonyi kiütés – Poharazza át az ünnepet!

  • narancs.hu
  • 2014. december 24.

Gasztro

Ezekkel az ünnepi italokkal a diszkrét szalonspicctől a brikettrészegségig vezető út bármely állomásán prímán tudjuk érezni magunkat. Sosem késő nekiállni a mixelésnek!

5. Forralt bor

false

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A forralt bor megdicsőülésére sajnos még várni kell. Bár az úton-útfélen kapható téli ital egyes angol tudósok szerint a rómaiakhoz vagy esetleg a görögökhöz kapcsolódó történet, attól még nem több, mint az egykor a pimpósodástól megmentett tételek feldolgozása. Ma egy csöppet másképp áll a helyzet az elpancsolt borokkal, de a különbség a borkultúra berkeiben továbbra is észrevehetetlen.

4. Puncs

false

Az angolok egyik nemzeti itala, melyet a gyarmatosításkor vettek át Indiából, végtére is egy panch, ez az eredeti neve, amely – nem túl ütős ital – legjellemzőbb tulajdonsága, hogy minimum 5 összetevőből áll. Az indiai receptekben rizspálinka, cukor, citrom, tea és változatos fűszerek szerepelnek, míg a britek a tea és a fűszerek megtartása mellett alkoholból a brandyt, rumot, gint vagy a bort választották. Messzemenő következtetések nélkül is könnyen arra juthatunk, hogy a forralt bor végül is egy puncs.

3. Tojáslikőr

false

A nyalogatni való italok csoportjába tartozó, lenézően csak lányos itókának nevezett folyékony édesség egyes helyeken (nem tudjuk, hol) a likőrök likőrje. A könnyen elkészíthető tojássárgája, cukor, vanília, tej, tejszín és persze alkohol alapú, szesznek alig nevezhető ital jó esetben krémesen könnyű, ám a (fehér) rum vagy a vodka adja meg a mélységét.

2. Vajsör

false

Harry Potterék kedvenc, Roxfortban fogyasztott itala kis túlzással már – egészen biztosan – sehol sem ismeretlen. A fogalomszámba menő ital bár eredetileg alkoholmentes, valószínűleg senki fantáziáját nem kell ahhoz korlátozni, hogy felturbózza a receptet. A mutatós, habos finomságnak vélt italozásra alkalmas folyadék elkészítéséhez 2,5 liter tej szükséges, emellett 10 gramm vaj, 1 evőkanál cukor és egy kis fahéj. Nem nehéz a vajsört megcsinálni: megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a cukrot, megvárjuk, míg a cukor barnulni kezd, ekkor hozzáöntjük a tejet, ha a tej felforr, levesszük a tűzről és megszórjuk fahéjjal. Majd jöhet az alkohol, amelynek kiválasztásához ezúttal nem adnánk ötleteket.

1. Emergency Room

false

A karácsony, a rokonok, na meg talán leginkább a megfázás és az esetleges influenza ellen lehet hatásos fegyver a mentőital, amely gyakorlatilag egy C-vitamin-porral megbolondított Long Island Ice Tea. A koktél a gin, a rum, a tequila, a vodka, a kóla és a citromlé mellett némi C-vitaminban gazdag ízt is kaphat, ám nem árt vigyázni az arányokkal.

Kellemes ájulást!

Figyelmébe ajánljuk