chili&vanília

Nem mind arany, ami...

Gasztro

Biztosan sokan ugranak majd, hogy ez nem is aranygaluska: a hagyományos elkészítési módtól eltérően nemcsak belehempergetem a tésztagombócokat a cukros dióba, hanem még a belsejüket is megtöltöm, így extra ízes, szaftos lesz, minden falatra jut töltelék. És miért ne lehetne ugyanezt mákos változatban is eljátszani? Az eredmény mindenesetre elég meggyőző. A kelt tészta sokak számára mumus, pedig ha néhány alapszabályt betartunk, nem lehet elrontani. Az alábbi süteménynek érdemes nekiállni a közelgő ünnepeken, mondjuk, egy komótos aranyvasárnapi reggelire.

 

Mákos aranygaluska

Hozzávalók (4-6 adag)

 

1,5 dl tej

1 evőkanál cukor

2,5 dkg friss élesztő

25 dkg liszt

egy csipetnyi só

2 tojás sárgája

fél citrom reszelt héja

3 dkg vaj, olvasztva

 

A töltelékhez:

7,5 dkg darált mák

7,5 dkg porcukor

10 dkg puha vaj

1 vaníliarúd

1 narancs reszelt héja

20 dkg mazsola, beáztatva

5 dkg vaj a tepsi kikenéséhez

 

A tejet meglangyosítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, hogy feloldódjon. Az élesztőt belemorzsoljuk, majd 15 percig állni hagyjuk, amíg felfut. (Kb. a tizedik percnél adhatunk hozzá egy csipet lisztet, amelyet ujjunkkal elkeverünk a tejben, ez felgyorsítja a folyamatot.) A liszt legyen szoba-hőmérsékletű vagy kissé langyos (felhasználás előtt pár percre betehetjük a mikróba alacsony fokozaton, vagy pár percre a langyos sütőbe). A robotgép nagy táljába (vagy egy keverőtálba) szórjuk, összekeverjük a sóval, majd a közepébe mélyedést formázunk. Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt (a tejjel), a reszelt citromhéjat, valamint az olvasztott vajat. A robotgép vagy elektromos kézi keverő dagasztókarjával elkeverjük, laza, de rugalmas kalácstésztát gyúrunk. Bucit formázunk belőle, majd egy kevés liszttel meghintett tálba helyezzük, letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyen egy órán át kelesztjük, amíg kb. háromszorosára kel. Eközben a töltelékhez összekeverjük a darált mákot a porcukorral, valamint a vajat kikeverjük a reszelt narancshéjjal és a vaníliarúd kikapart magjával. Kivajazunk egy 23 cm átmérőjű hőálló tálat (pl. pite- vagy tortaformát). A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 15×40 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. A tésztát megkenjük a puha vajjal, és megszórjuk a cukros mákkal. A hozzánk közelebb eső felétől indulva feltekerjük. Kb. 4 cm-es darabokra szeleteljük, és a formába tesszük, úgy, hogy maradjon köztük egy kis távolság, mivel a sütés során még nőni fognak. 40 perc alatt pirosra sütjük. Langyosan, vanília­sodóval kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.