chili&vanília

Pizza, pizza

Gasztro

Az alábbi házi változat természetesen nem száll versenybe az olasz pizzériák tűzforró kemencéiben sütött vékony csodapizzákkal, hiszen ott más a hőfok, a liszt, a víz, a levegő és a csillagok állása, de az otthon elkészíthető pizzák közt pompás.

Előnye, hogy egyrészt szinte dagasztani sem szükséges, másrészt a hűtőben kel meg, így a tésztát előző este meg lehet dagasztani, másnap pedig csak sütni kell. Sőt, a hűtőben akár egy hétig is eláll a tészta, így akinek van kedve, akár mindennap ehet saját sütésű pizzát. Első ránézésre talán szokatlan, hogy burgonya a feltétje, Olaszországban azonban gyakori. Gyakran rozmaringgal, sajtokkal (fontina, taleggio) párosítják, luxuskivitelben pedig szarvasgombát forgácsolnak rá, úgy sem rossz. A végeredmény szempontjából igen fontos, hogy a burgonyát a lehető legvékonyabb szeletekre gyaluljuk (mandolinon, zöldséggyalun), hogy a sütési idő alatt valóban megpuhuljon. Burgonya, édesburgonya, zsálya, gorgonzola – jól működő négyes!

Burgonyás-gorgonzolás pizza

Hozzávalók (egy nagy téglalapho, vagy két

36 cm átmérőjű koronghoz)

Tészta:

30 dkg liszt

1 teáskanál só

1 evőkanál olívaolaj

kb. 2 dl langyos víz

1 teáskanál szárítottélesztő-por

Tetejére:

10 dkg mascarpone, szobahőmérsékleten

1 gerezd fokhagyma

só, bors

1 nagy édesburgonya

3 nagy burgonya

10 levél zsálya

2 evőkanál olívaolaj

10 dkg gorgonzola

A tésztához egy keverőtálban összekeverjük a lisztet és a sót. Hozzáadjuk az olívaolajat, kb. 2 dl langyos vizet, végül a szárítottélesztő-port. Kézzel vagy robotgép dagasztókarjával összegyúrjuk. Akkor jó, amikor a tészta nagyjából összeáll, és elválik az edény falától. Szobahőmérsékleten, tiszta konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük. Ha még aznap szeretnénk sütni a kenyérlángost, további 3-4 óráig hagyjuk állni, és már dolgozhatunk is vele. Ha másnap, akkor a 15 perces pihenő után letakarva hűtőbe tesszük, és 12–24 órát állni hagyjuk, ez alatt szépen megkel. A sütőt felforrósítjuk a legmelegebb fokozatra, 250–300 fokra. Erősen lisztezett gyúródeszkán a tepsivel megegyező méretű téglalapra nyújtjuk a tésztát (ez lehet szabálytalan, ovális forma is), és kb. 1 cm széles, magasabb peremet formázunk körben a szélén. Megkenjük a reszelt fokhagymával, sóval, borssal kikevert mascarponéval. Az édesburgonyát és burgonyát meghámozzuk, és zöldséggyalun egészen vékony szeletekre vágjuk. Felváltva körberakjuk a tésztán. Rátesszük a zsályaleveleket, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ekkor megszórjuk morzsolt gorgonzolával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk