chili&vanília

Pizza, pizza

Gasztro

Az alábbi házi változat természetesen nem száll versenybe az olasz pizzériák tűzforró kemencéiben sütött vékony csodapizzákkal, hiszen ott más a hőfok, a liszt, a víz, a levegő és a csillagok állása, de az otthon elkészíthető pizzák közt pompás.

Előnye, hogy egyrészt szinte dagasztani sem szükséges, másrészt a hűtőben kel meg, így a tésztát előző este meg lehet dagasztani, másnap pedig csak sütni kell. Sőt, a hűtőben akár egy hétig is eláll a tészta, így akinek van kedve, akár mindennap ehet saját sütésű pizzát. Első ránézésre talán szokatlan, hogy burgonya a feltétje, Olaszországban azonban gyakori. Gyakran rozmaringgal, sajtokkal (fontina, taleggio) párosítják, luxuskivitelben pedig szarvasgombát forgácsolnak rá, úgy sem rossz. A végeredmény szempontjából igen fontos, hogy a burgonyát a lehető legvékonyabb szeletekre gyaluljuk (mandolinon, zöldséggyalun), hogy a sütési idő alatt valóban megpuhuljon. Burgonya, édesburgonya, zsálya, gorgonzola – jól működő négyes!

Burgonyás-gorgonzolás pizza

Hozzávalók (egy nagy téglalapho, vagy két

36 cm átmérőjű koronghoz)

Tészta:

30 dkg liszt

1 teáskanál só

1 evőkanál olívaolaj

kb. 2 dl langyos víz

1 teáskanál szárítottélesztő-por

Tetejére:

10 dkg mascarpone, szobahőmérsékleten

1 gerezd fokhagyma

só, bors

1 nagy édesburgonya

3 nagy burgonya

10 levél zsálya

2 evőkanál olívaolaj

10 dkg gorgonzola

A tésztához egy keverőtálban összekeverjük a lisztet és a sót. Hozzáadjuk az olívaolajat, kb. 2 dl langyos vizet, végül a szárítottélesztő-port. Kézzel vagy robotgép dagasztókarjával összegyúrjuk. Akkor jó, amikor a tészta nagyjából összeáll, és elválik az edény falától. Szobahőmérsékleten, tiszta konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük. Ha még aznap szeretnénk sütni a kenyérlángost, további 3-4 óráig hagyjuk állni, és már dolgozhatunk is vele. Ha másnap, akkor a 15 perces pihenő után letakarva hűtőbe tesszük, és 12–24 órát állni hagyjuk, ez alatt szépen megkel. A sütőt felforrósítjuk a legmelegebb fokozatra, 250–300 fokra. Erősen lisztezett gyúródeszkán a tepsivel megegyező méretű téglalapra nyújtjuk a tésztát (ez lehet szabálytalan, ovális forma is), és kb. 1 cm széles, magasabb peremet formázunk körben a szélén. Megkenjük a reszelt fokhagymával, sóval, borssal kikevert mascarponéval. Az édesburgonyát és burgonyát meghámozzuk, és zöldséggyalun egészen vékony szeletekre vágjuk. Felváltva körberakjuk a tésztán. Rátesszük a zsályaleveleket, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ekkor megszórjuk morzsolt gorgonzolával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Magyar Péter-Orbán Viktor: 2:0

Állítólag kétszer annyian voltak az Andrássy úti Nemzeti Meneten, mint a Kossuth térre érkező Békemeneten, ám legalább ennyire fontos, hogy mit mondtak a vezérszónokok. Magyar Péter miszlikbe vágta Orbán Viktort egyebek mellett azzal, hogy saját szavait hozta fel ellene. Aztán megjött a Ryanair.

A béketárgyalás, ami meg sem történt

De megtörténhet még? Egyelőre elmarad a budapesti csúcs, és ez elsősorban azt mutatja, hogy Putyin és Trump nagyon nincsenek egy lapon. Az orosz diktátor hajthatatlan, az amerikai elnök viszont nem érti őt – és így újra és újra belesétál a csapdáiba.

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása 5.6-os rekesszel, 28-as optikával

  • Simonyi Balázs
Az október közepén elhunyt Benkő Imre az autonóm fotóriport műfajában alkotott, a hétköznapiból metszett ki mintákat, és avatta az átlagost elemeltté. Méltóságot, figyelmet adott alanyainak, képeiről nyugalom, elfogadás és az ezredforduló évtizedeinek tömény lenyomata világlik.