chili&vanília

Kousa mahshi

Gasztro

Utolsó nyárvégi töltött cukkini – arab házias slow food a javából – sok munkával, idővel és fűszerrel. Ha idén nyárról mindössze egy receptet ajánlhatnék Önöknek, ez lenne az! Az arab konyha egyik ikonikus fogása, különböző változatai más kultúrákban is előfordulnak (török, görög), hasonló étele pedig szinte minden mediterrán országnak van. Az alábbi változat elsősorban a szír és a libanoni kulinária híres étele, amelynek fő jellemzője maga a speciális cukkini, amit egészben töltenek és párolnak. Pasztellzöld, kis méretű, zsenge fajtájú bébicukkiniből vagy tökből készítik, aminek a víztartalma sokkal alacsonyabb a hagyományosnál, és az íze is sokkal karakteresebb, édesebb. Hatalmas munka, de jó főzni, idő, türelem és szeretet kell hozzá. Mivel ilyen zöldséget nehéz itthon beszerezni, kidolgoztam hagyományos cukkinire, ezzel is nagyszerű. Langyosan, hideg fokhagymás joghurttal a legfinomabb. Ez az étel nem elsősorban látvány-, hanem ízorientált, de feltétlenül próbálják ki, mert világbajnok!

 

Töltött cukkini paradicsomszósszal és fokhagymás joghurttal (kousa mahshi)

Hozzávalók (4–6 adag)

 

50 dkg darált hús (bárányból a legfinomabb)

10 dkg rizs, alaposan leöblítve

2 evőkanál arab hétfűszerkeverék (koriander, kardamom, szegfűszeg, fehér és fekete bors, római kömény, fahéj) – készen kapható pl. a Lehelen levő arab fűszeresnél

1 evőkanál só

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 csokor koriander, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

3 evőkanál olívaolaj

1,5 kg cukkini (kb. öt közepes méretű darab)

5 dl natúr paradicsomlé (házi vagy bio)

1 kávéskanál só

csipet porcukor

5 dl szárnyasalaplé

 

Tálaláshoz:

5 dl görög joghurt, 1 gerezd reszelt fokhagymával és csipet sóval kikeverve

jófajta olívaolaj

A töltelékhez egy nagy keverőtálba tesszük a darált húst, az alaposan átöblített rizst, a fűszerkeveréket, sót, a finomra aprított petrezselymet és koriandert, a reszelt fokhagymát és az olívaolajat. A cukkiniket megmossuk, két végüket levágjuk, majd 6-7 cm-es darabokra vágjuk. Egy közepes méretű zöldségből így három henger jön ki. Következik a cukkinik kivájása: egy karalábévájó a legkényelmesebb eszköz erre. A cukkinihengerek egyik végét zárva hagyjuk, csak a másik felét kezdjük el mélyen kivájni. A pereme maradjon sértetlen, de az üreg legyen viszonylag széles. Ha megvagyunk az összes zöldséggel, a belsejüket kissé megsózzuk, és néhány csepp olajat cseppentünk rá. Kiskanál segítségével megtöltjük a fűszeres, húsos keverékkel, de ne túl szorosan, a tetején maradjon kb. 1 cm, hogy a rizsnek legyen helye megduzzadni. Egy nagy lábasba (pl. cocotte) öntjük a paradicsomlevet, sóval, pici porcukorral ízesítjük. Fektetve belehelyezzük a töltött cukkiniket, ha nem férnek el egy sorban, akkor egymás tetejére is. Hozzáöntünk 5 dl alaplevet. Fedő alatt, 45 percig főzzük közepes hőfokon, amíg a cukkini teljesen megpuhul, majd levesszük a fedőt, és további 15 percig főzzük erős lángon, hogy a levet kissé beforraljuk. Fokhagymás joghurttal, és pitával tálaljuk.

Figyelmébe ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)