chili&vanília

Kousa mahshi

Gasztro

Utolsó nyárvégi töltött cukkini – arab házias slow food a javából – sok munkával, idővel és fűszerrel. Ha idén nyárról mindössze egy receptet ajánlhatnék Önöknek, ez lenne az! Az arab konyha egyik ikonikus fogása, különböző változatai más kultúrákban is előfordulnak (török, görög), hasonló étele pedig szinte minden mediterrán országnak van. Az alábbi változat elsősorban a szír és a libanoni kulinária híres étele, amelynek fő jellemzője maga a speciális cukkini, amit egészben töltenek és párolnak. Pasztellzöld, kis méretű, zsenge fajtájú bébicukkiniből vagy tökből készítik, aminek a víztartalma sokkal alacsonyabb a hagyományosnál, és az íze is sokkal karakteresebb, édesebb. Hatalmas munka, de jó főzni, idő, türelem és szeretet kell hozzá. Mivel ilyen zöldséget nehéz itthon beszerezni, kidolgoztam hagyományos cukkinire, ezzel is nagyszerű. Langyosan, hideg fokhagymás joghurttal a legfinomabb. Ez az étel nem elsősorban látvány-, hanem ízorientált, de feltétlenül próbálják ki, mert világbajnok!

 

Töltött cukkini paradicsomszósszal és fokhagymás joghurttal (kousa mahshi)

Hozzávalók (4–6 adag)

 

50 dkg darált hús (bárányból a legfinomabb)

10 dkg rizs, alaposan leöblítve

2 evőkanál arab hétfűszerkeverék (koriander, kardamom, szegfűszeg, fehér és fekete bors, római kömény, fahéj) – készen kapható pl. a Lehelen levő arab fűszeresnél

1 evőkanál só

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 csokor koriander, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

3 evőkanál olívaolaj

1,5 kg cukkini (kb. öt közepes méretű darab)

5 dl natúr paradicsomlé (házi vagy bio)

1 kávéskanál só

csipet porcukor

5 dl szárnyasalaplé

 

Tálaláshoz:

5 dl görög joghurt, 1 gerezd reszelt fokhagymával és csipet sóval kikeverve

jófajta olívaolaj

A töltelékhez egy nagy keverőtálba tesszük a darált húst, az alaposan átöblített rizst, a fűszerkeveréket, sót, a finomra aprított petrezselymet és koriandert, a reszelt fokhagymát és az olívaolajat. A cukkiniket megmossuk, két végüket levágjuk, majd 6-7 cm-es darabokra vágjuk. Egy közepes méretű zöldségből így három henger jön ki. Következik a cukkinik kivájása: egy karalábévájó a legkényelmesebb eszköz erre. A cukkinihengerek egyik végét zárva hagyjuk, csak a másik felét kezdjük el mélyen kivájni. A pereme maradjon sértetlen, de az üreg legyen viszonylag széles. Ha megvagyunk az összes zöldséggel, a belsejüket kissé megsózzuk, és néhány csepp olajat cseppentünk rá. Kiskanál segítségével megtöltjük a fűszeres, húsos keverékkel, de ne túl szorosan, a tetején maradjon kb. 1 cm, hogy a rizsnek legyen helye megduzzadni. Egy nagy lábasba (pl. cocotte) öntjük a paradicsomlevet, sóval, pici porcukorral ízesítjük. Fektetve belehelyezzük a töltött cukkiniket, ha nem férnek el egy sorban, akkor egymás tetejére is. Hozzáöntünk 5 dl alaplevet. Fedő alatt, 45 percig főzzük közepes hőfokon, amíg a cukkini teljesen megpuhul, majd levesszük a fedőt, és további 15 percig főzzük erős lángon, hogy a levet kissé beforraljuk. Fokhagymás joghurttal, és pitával tálaljuk.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.