Még pár éve is magabiztosan jelentettük ki, hogy néhány kivételtől eltekintve a magyar húsmentes vendéglátás a rántott sajtra és a rántott gombára korlátozódik, legfeljebb a grillezett és a csőben sült zöldségek szélesítik a kínálatot. Igaz, hogy már a kilencvenes években nyíltak vega-, sőt vegán éttermek, de azok vagy megszűntek, vagy húsos menüre álltak át, ha mégsem, akkor valamiféle ezoterikus szolgáltatáscsomag részévé váltak. A 2010-es évek közepéig remény sem volt arra, hogy ez megváltozzék, ám attól kezdve, hogy a Z generáció (az 1995–2009 között születettek) jelentős része fizetőképes közönséggé vált, nagyot fordult a világ. Azóta sorra nyílnak a „mentes” kávézók, cukrászdák és bisztrók, sőt, 2016-ban megnyílt az első vegán hamburgerező is. De így is meglepő, hogy e bővülő kínálat immár Vác főterét is elérte, ráadásul a Magora nevű hely nem zsebkendőnyi kávézó, hanem „rendes” étterem, terasszal.
„A szó a mentál és az agora szavak rövidítéséből született. A szavak tükrözik, hogy egy olyan közösségi teret szerettünk volna létrehozni, ahol nemcsak a fizikai test egészségére helyezzük a hangsúlyt, hanem az ember teljes egész-ségére” – olvassuk az elnevezést okoló szómágiát, bár számunkra inkább az bír jelentőséggel, hogy nemcsak „100 százalékig növényi összetevőkből” álló ételeket, de „kiváló minőségű alapanyagokat” is ígérnek.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!