chili&vanília

Duplán borsó  

Gasztro

Petrezselymes dupla zöldborsóleves spárgával

Júniusban elkezdődik a friss zöldborsó szezonja, ezt valószínűleg mindenki megünnepli majd a klasszikus magyar zöldborsólevessel, amely kétségtelenül ilyenkor a legütősebb – új zöldségekkel, sok petrezselyemmel, kinél csipetkével, kinél apró nokedlivel, hol pirosan, hol fehéren, paprika nélkül. Esetleg csirkeszárnnyal, aprólékkal. Az egyik legnépszerűbb zöldség nemcsak finom, de rendkívül egészséges is, rengeteg vitamin, antioxidáns és ásványi anyag található benne. Évezredes múltja ellenére frissen csak a 16. században vált elterjedtté, akkortájt azonban kifejezetten divatos csemege hírében állt. Genován keresztül érkezett XIV. Lajos, a Napkirály udvarába, ottani sikerét követően kezdték el termeszteni. Egész évben hozzáférünk, hiszen fagyasztottan is jó minőségű, mivel azonnal szedés után mélyhűtik, aminek köszönhetően zsenge és édes marad. A frissen termett zöldborsó íze ezzel együtt verhetetlen. A friss, fejtett borsónak a héja is ehető, az egész borsóhüvelyt kevés olívaolajjal, sóval 10 percig grillezhetjük, szenzációs snack lesz belőle. De főzhetünk belőle intenzív, borsóízű alaplevet is, amelyet azonnal fel is használhatunk például az alábbi leveshez. Ez egy zöldborsókrémleves-ízű, de kevésbé sűrű, könnyű, zöld raguleves, amelybe egyrészt a zöldborsó egy része kerül betétként, másrészt karalábé, valamint az utolsó spárgák. Passzol bele minigaluska, csipetke vagy minigrízgaluska is, de tészták nélkül is nagyszerű. A tetején snidlingvirág, a legfinomabb ehető virág.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk