étel, hordó

Margitkert

  • ételhordó
  • 2012. november 4.

Gasztro

Mintha elsuhanna a Rózsadombra vezető Margit utcán a fekete Csajka (természetesen nem az ételhordó) szelleme, pedig manapság tényleg csak nyugati típusú luxuskocsi jellemző errefelé.

De mivel a környék (ellentétben a "tágabb értelemben vett" domb más területeivel) az elmúlt harminc évben alig változott, belefér egy kis káderezés. De ahhoz, hogy helyére tegyük az egykor luxusevőnek számító Margitkert éttermet, sokkal messzebb kell mennünk az időben. Állítólag 1780 óta működik, amikor pedig száz évvel később Pejerli "bácsi" vette át az üzletmenetet, olyan neves törzsvendégek vertek itt tanyát, mint Feszty Árpád vagy Krúdy Gyula.


Fotó: A szerző felvétele

 

De a vendéglátó-ipari műemléket uraló miskakancsós enteriőr minden bizonnyal a hatvanas években került ide. Nemrégiben a Megyeri csárdát kerestük fel, van tehát összehasonlítási alapunk, de míg az újpesti rezervátumot főleg az "ibuszosokra" hegyezték ki, a Margitkertet (ugyanavval az imázzsal) a jelentősebb vendégekre - legalábbis a daliás időkben. Mindezt ékesen bizonyítja a falon látható "vendégeink voltak" mini fotókiállítás, a fekete-fehér képeken Helmut Schmidt nótáját éppúgy elhúzza a cigány, mint Francois Mitterrand-ét, de valami azt súgja, hogy a raktárban Walter Ulbricht és Gustáv Husák is befigyel a csirkepörköltre.

Mondanunk sem kell, hogy annyira magyaros a választék, hogy étlap helyett kopjafára is írhatták volna, azonban a szilva jegyében készült szezonális ajánlat izgalmakat tartogat. De előbb az Újházy-tyúkhúslevest (590 Ft) próbáljuk ki, amely valóban olyan, mint a mesebeli aranyfolyó, ízre is bármelyik sátras lagzi kedvence lehetne, azonban a hőmérséklettel fenntartásaink vannak - gyanúsan meleg. Különösen az ún. valódi hortobágyi húsos palacsintához (520 Ft) képest, aminek az egyik fele langyos, a másik tök hideg, és ebben az a legbosszantóbb, hogy közben a tölteléken még így is érezhető egyfajta (jó értelemben vett) különleges ízvilág. Szerencsére szilvás vonalon már rafináltabban használták a mikrohullámú sütőt. A tócsniba menekült (sic!) csirkemellnek (1950 Ft) tényleg klassz kiegészítője az aszalt szilva, de a fokhagymás szilvával töltött pulykamellrolád (2460 Ft) is jó húzás, bár a kíséretként szolgáló krokett ront az összképen. Remek ötlet, hogy a besztercei szilvás lepényt (880 Ft) dióval bolondították meg, de sajnos itt is megszaladt valami a melegítés során. Az viszont csak utóbb derült ki, hogy a szilvás kínálatot 12-16 óra között fél áron adják - ennél már csak vasárnap jobb, amikor ugyanebben az időben az összes étlapon szereplő ételt ötven százalékon mérik.

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.