étel, hordó

Margitkert

  • ételhordó
  • 2012. november 4.

Gasztro

Mintha elsuhanna a Rózsadombra vezető Margit utcán a fekete Csajka (természetesen nem az ételhordó) szelleme, pedig manapság tényleg csak nyugati típusú luxuskocsi jellemző errefelé.

De mivel a környék (ellentétben a "tágabb értelemben vett" domb más területeivel) az elmúlt harminc évben alig változott, belefér egy kis káderezés. De ahhoz, hogy helyére tegyük az egykor luxusevőnek számító Margitkert éttermet, sokkal messzebb kell mennünk az időben. Állítólag 1780 óta működik, amikor pedig száz évvel később Pejerli "bácsi" vette át az üzletmenetet, olyan neves törzsvendégek vertek itt tanyát, mint Feszty Árpád vagy Krúdy Gyula.


Fotó: A szerző felvétele

 

De a vendéglátó-ipari műemléket uraló miskakancsós enteriőr minden bizonnyal a hatvanas években került ide. Nemrégiben a Megyeri csárdát kerestük fel, van tehát összehasonlítási alapunk, de míg az újpesti rezervátumot főleg az "ibuszosokra" hegyezték ki, a Margitkertet (ugyanavval az imázzsal) a jelentősebb vendégekre - legalábbis a daliás időkben. Mindezt ékesen bizonyítja a falon látható "vendégeink voltak" mini fotókiállítás, a fekete-fehér képeken Helmut Schmidt nótáját éppúgy elhúzza a cigány, mint Francois Mitterrand-ét, de valami azt súgja, hogy a raktárban Walter Ulbricht és Gustáv Husák is befigyel a csirkepörköltre.

Mondanunk sem kell, hogy annyira magyaros a választék, hogy étlap helyett kopjafára is írhatták volna, azonban a szilva jegyében készült szezonális ajánlat izgalmakat tartogat. De előbb az Újházy-tyúkhúslevest (590 Ft) próbáljuk ki, amely valóban olyan, mint a mesebeli aranyfolyó, ízre is bármelyik sátras lagzi kedvence lehetne, azonban a hőmérséklettel fenntartásaink vannak - gyanúsan meleg. Különösen az ún. valódi hortobágyi húsos palacsintához (520 Ft) képest, aminek az egyik fele langyos, a másik tök hideg, és ebben az a legbosszantóbb, hogy közben a tölteléken még így is érezhető egyfajta (jó értelemben vett) különleges ízvilág. Szerencsére szilvás vonalon már rafináltabban használták a mikrohullámú sütőt. A tócsniba menekült (sic!) csirkemellnek (1950 Ft) tényleg klassz kiegészítője az aszalt szilva, de a fokhagymás szilvával töltött pulykamellrolád (2460 Ft) is jó húzás, bár a kíséretként szolgáló krokett ront az összképen. Remek ötlet, hogy a besztercei szilvás lepényt (880 Ft) dióval bolondították meg, de sajnos itt is megszaladt valami a melegítés során. Az viszont csak utóbb derült ki, hogy a szilvás kínálatot 12-16 óra között fél áron adják - ennél már csak vasárnap jobb, amikor ugyanebben az időben az összes étlapon szereplő ételt ötven százalékon mérik.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.