chili&vanília

Fűszeres, húsos, marokkói

Gasztro

Eljövendő hűvösebb napokon előkerülhetnek a hosszan, lassan főzött, nehezebb húsos raguk, például a marokkói konyha jellegzetes fogása, a tazsin. Maga a tazsin a kúp fedelű, széles, kerek cserépedény neve, amelyben ez az azonos nevű étel készül.


Fotó: Nagy Balázs

Alacsony hőfokon, órákon át főzött, fűszeres, mártásos ragu, ezerféle változata létezik, készülhet bárányból, marhából, csirkéből, halból vagy akár csak zöldségekből is. Az alábbi receptet Sa•d Tichiti, Budapesten élő marokkói zenész tanította nekem, és jobb, mint bármelyik tazsin, amit valaha kóstoltam, beleértve azokat is, amelyeket marokkói háztartások szakácsnőivel volt szerencsém főzni. Titka a sáfrányos karamellizált hagyma, amely elsőre ijesztő mennyiségnek tűnik (1,5 kg hagyma felszeletelése és karamellizálása elég időigényes művelet), azonban a húsos ragu simán felveszi. Édes, fűszeres, egzotikus - kitűnő. Az igazi tazsinhoz köretként kizárólag kenyér jöhet szóba, kuszkusz semmi esetre sem! Ez utóbbi ugyanis külön mestermű, szentségtörés lenne keverni a kettőt.

 

 

 

Aszalt szilvás, marhahúsos tazsin karmellizált hagymával

Hozzávalók (4-6 adag)

4 evőkanál olívaolaj

2 hagyma, finomra aprítva

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 teáskanál Raz el Hanout fűszerkeverék (vagy más jófajta arab fűszerkeverék)

1 kg marhahús, felkockázva

2 paradicsom, meghámozva, felkockázva

só, bors

20 dkg mag nélküli aszalt szilva

10 dkg egész mandula, megpirítva

Karamellizált hagyma:

4 evőkanál olívaolaj

1,5 kg hagyma, vékonyra szeletelve

só, bors

egy csipet sáfrány, forró vízben feloldva

1 evőkanál cukor

Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a fűszereket. Beletesszük a felkockázott marhahúst, és átforgatjuk, hogy a fűszerek mindenütt egyenletesen befedjék. Hozzáadjuk a két felkockázott paradicsomot is, majd felöntjük kb. 3 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Kb. másfél óráig főzzük, amíg a hús omlósra puhul. Közben elkészítjük a karamellizált hagymát: az olajon először üvegesre dinszteljük, majd lassú tűzön kb. 25 percig pároljuk, amíg elkezd karamellizálódni. Ráöntjük a feloldott sáfrányt. Hozzáadjuk a cukrot is, ezzel még egy kicsit karamellizáljuk. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk. Amikor a marhahús teljesen megpuhult, hozzáadjuk a karamellizált hagymát, az aszalt szilvát, és néhány percig fedő alatt állni hagyjuk. A szilvát nem szükséges beáztatni, mert megpuhul a szaftban. Tálaláskor megszórjuk a pirított mandulával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A magyarok az internetre menekülnek a valóság elől”

  • Artner Sisso
Szokolai Róbert korábban ifjúsági szakszervezeti vezető volt, jelenleg az Eötvös10 Művelődési Ház kommunikációs vezetője. Arról kérdeztük, milyen lehetőségei vannak a fiataloknak ma Magyarországon, kire és mire számíthatnak, valamint hogyan használják az internetet, a közösségi médiát, és mire mennek vele.

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.