étel, hordó

Matrjoska bisztró

  • ételhordó
  • 2017. február 26.

Gasztro

Ha valami orosz, a hangsúly az igénytelenségen és az elpusztíthatatlanságon van, ami jól jöhet például egy UAZ terepjáróban, de egy tál levesnél már nem annyira. Nem kétséges, a VIII. kerületi Lőrinc pap téren található Matrjoska üzemeltetői erős küldetéstudattal láttak hozzá, hogy sikerre vigyék a vállalkozásukat, ha ugyanis csak azt nézzük, hogy milyen igényesen és mekkora krea­tivitással rendezték be bisztrójukat, arra jutunk, hogy feleennyivel is sikert arathatnának, ha hanyagolnák az orosz vonalat. Így viszont maguknak adták fel a leckét. Kedd délután teljesen üres a ház, lelkesedésből még sincs hiány, a felszolgálók cseppet sem fásultak, épp ellenkezőleg!

Az előétel után nekünk is mosolyogni támad kedvünk. A pofonegyszerű uborkás, hagymás hering, vagy­is a szeljodka (550 Ft) nagyon jó felütés. A fazékban tálalt borscs (1300 Ft) szintén kiváló, bár valószínűleg sokkal „finomkodóbb”, mint egy autentikus céklaleves. Brutális húsok helyett csak egyféle, szinte papírvékonyra szelt marhát főztek bele, ami persze kiváló, ám a hagyománytisztelet helyett azt jelzi, amit a Matrjoska honlapján is olvashatunk: „Eredeti orosz recepteket használunk, de nem szabunk határt az ízeknek. Igyekszünk minden ételünkbe a lehető legtöbb szeretetünket és fantáziánkat belevinni.”

Valószínűleg a bárányhúsos pelmenyit (2900 Ft) sem úgy készítik Nyizsnyij Novgorodban, mint a Lőrinc pap téren. A fűszeres-paradicsomszószos töltött tészta leginkább a tortellinire adott frappáns válasz. Persze puhább a tészta és kevésbé ravasz a hústöltelék, ám a paradicsomos mártás fűszerezése sokkal izgalmasabb az olaszokénál. A legnagyobb meglepetést az oroszosnak nem annyira mondható zellerkrémes, sült aranydurbincsfilé (3400 Ft) okozza. Nem is a dörzsölt körítés miatt, sokkal inkább azon egyszerű okból, hogy friss a hal. Annyira friss, hogy az aranyló szeletek láttán komolyan elgondolkodunk három kívánságon.

Persze beérjük a Napóleon tortával is (1300 Ft), ami olyan, mint a krémes, de sokkal töményebb. Biztosan vannak, akik még azt is ráfognák, milyen egészségtelen – mégis, milyen legyen a hamisítatlan cukrászáru?

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.