Tartalom

(2017-01-26)

Snoblesse
Publicisztika

Jávor Benedek

Publicisztika

A bűnös alku

Hogyan vette át a jobboldal az Európai Parlamentet?

„És a győztes… egy háttéralku (és Antonio Tajani)” – ezzel a keserű címmel jelent meg január 17-én, kedd este fél 11-kor az uniós ügyekkel foglalkozó hírportálon, a Politicón az a cikk, amely az Európai Parlament elnökválasztásáról számolt be frissiben.

Miklósvölgyi Zsolt

Publicisztika

Kísérteties rétegek

A spekulatív építészet és tétjei

A kortárs amerikai szociológus és építészetteoretikus, Benjamin H. Bratton spekulatív dizájnról szóló híres esszéjének elején a következőt állítja: „Egyesek akár arra a következtetésre is juthatnak, hogy a 21. századi dizájn legfőbb feladata nem más, mint hogy visszacsinálja a 20. század dizájnjának nagy részét.”

Heisler András

Publicisztika

Az udvari zsidók és a látszat

Köves Slomó médiakörútjáról

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) minden erejével támogatta, hogy 2015-ben a magyar kormány megkapja az IHRA (Nemzetközi Holokausztemlékezési Szövetség) elnökségét, s néhány napja elismerően jelezte egyetértését a magyar kormány Párizsban kifejtett, a közel-keleti béke megteremtésével kapcsolatos álláspontjával.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Költők

A Fidesz már a kormányzása legelején egyértelművé tette, hogy a saját kádereivel rakja tele a művészeti intézményeket, ahol pedig kinevezésekkel nem lehetett leváltani a nemzeti együttműködés kerékkötőit, pénzzel oldották meg az erőviszonyok átrendezését.

A szerk.

A szerk.

Feltételes üzemmód

Tádé Jenő Béla, a kevéssé, de még mindig jóval érdemei felett népszerű Demokratikus Baloldali Túlnyomó Párt (DBTP) üdvöskéje három feltételt szabott ahhoz, hogy teljesítse saját régi kérését, és átvegye az Egyesült Ellenzék vezetőjének szerepét. A három feltétel közül az első saját képességeinek, mindenekelőtt kormányváltó potenciáljának ugrásszerű megnövelésére vonatkozott, a második és egyben a harmadik 15 deka friss töpörtyű biztosítására. Tádé Jenő Béla negyedik feltételül azt szabta, hogy Szűz Mária ajánlja fel neki Magyarországot (várható időpont-egyeztetési problémák miatt személyes jelenlétét az aktuson nem tudja garantálni, de közjegyző által hitelesített okiratot elfogad).

Külpol
Belpol

Interjú

Belpol

„Behatolnak a lakásunkba, szemmel tartanak”

Császy Zsolt jogász

Nemzeti Bilincs Egyesület néven jogvédő szervezet alakult, melynek célja, hogy megvédje azokat, akik ellen a hatalom politikai megfontolásból alkalmazza a büntetőjog eszközeit. Interjúalanyunkat, az egyesület elnökét 2010 után az ún. Sukoró-ügy miatt előzetesen letartóztatták, s több büntetőeljárást kezdeményeztek ellene.

Baljós jelek Budapest olimpiai pályázata körül

Belpol

Bármi áron

Alsó hangon is évtizedes, 3100 milliárd forintos fejlesztésbe és költekezésbe kényszerítené a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Magyarországot, ha idén szeptemberben úgy döntene, Budapest rendezze a 2024-es nyári olimpiát. Vagy a 2028-ast.

Nekrológ
Könyv

Fizetésképtelenné vált az Alexandra könyvesbolthálózat

Könyv

„Mintha száz élete lenne”

Hosszú agónia után bedőlni látszik Matyi Dezső vállalatbirodalma, és a szürreális epizódokkal terhelt folyamat végén magával ránthatja a kiadók egy részét is.

Egymilliárdból ápolhatja Kertész Imre emlékét Schmidt Mária

Könyv

Sorstalan hagyaték

Nagy a titkolózás a Kertész Imre Intézet körül, a szakmai vezető nem hajlandó kérdésekre válaszolni, és már egy rosszízű jogvitába is belefutottak. Schmidt Mária pedig újabb lehetőségeket kap, hogy Kertész-művek alapján ostorozza a kormány ellenségeit, a politikailag korrekt nyugati világot és a liberálisokat.

Könyv

Könyv

Duce és őrangyal

Christopher Duggan: A bódult nemzet – A Mussolini-imádat anatómiája

Idealista álomból prózai valóság, vagy ha úgy tetszik, hőskölteményből naturalista regény: ezt a műfajváltó kiábrándulást élte meg az új Olasz Királyság közvéleménye a 19. század utolsó harmadában és a múlt századelőn.

Könyv

„New York sokkal nagyobb Donald Trumpnál” - Paul Auster író

Közel 900 oldalas új opusa épp a napokban jelenik meg Amerikában, de a brooklyni illetőségű világsztárt jelenleg elsősorban a politika, azon belül is egy sértődött gyerek módjára viselkedő alak foglalkoztatja, aki a hét végén hivatalosan is Amerika 45. elnöke lett. Trump miatt döntött úgy, hogy végül elvállalja a PEN America elnöki tisztét, amivel korábban többször is hiába kínálták meg.

Film
Színház
Zene

Lemezborítók a digitális korban

Zene

Rizsszemre tájképet?

Egykor órákon át böngészték, elméleteket gyártottak róla, szerelembe estek vele. Ma már inkább csak az iTunes bélyegképein és popsztárok Facebook-oldalán jön szembe. De tényleg baj, hogy már nem a borító felől közelítünk a lemezekhez?

Koncert

Zene

Fényes dallamívek

Három trombitás a Müpában

Emlékezetes eseménysor volt közönségnek és résztvevőknek egyaránt, amikor két diplomázó dzsessz tanszakos akadémista és fiatalabb, klasszikus trombitát tanuló társuk lett a befutó a Tomsits Rudolf emlékére kiírt tehetségkutató verseny döntőjében.

Koncert

Zene

Komfortos este

Renée Fleming az Erkelben

„Elég karcsúnak találod a derekam?” – hangzik Léo Delibes dalában (Cádizi lányok) a kérdés, és az előadó Renée Fleming e sornál kacéran rá is mutat a saját derekára.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Vitatott

Sajtóklub

„Sajtótörténeti pillanat” – ekként hirdette és ünnepelte az Echo Tv, hogy másfél évtizednyi szünetet követően újra összeállt a nagy csapat, a Sajtóklub válogatott társasága, és mint egy sereg más szertelen túlzás, úgy e tódítás mélyén is rejlik valamiféle valóságalap.

Gasztro
Tudomány

Tudomány

Kivezetnék a rosszat - Oltásellenesség

Az oltások több mint két évszázados karrierje és sikere sem győz meg mindenkit arról, hogy szükséges alkalmazni a korábban rengeteg áldozatot szedő járványos betegségek elleni vakcinákat. A kortárs paramedicina, például a homeopátia felől érkező szkeptikusok érvei és indulatai sok forrásból táplálkoznak és egyre népszerűbbek.

Lélek

Szociális szépségszalon Zuglóban

Lélek

Fő az önbizalom

Van egy pici helyiség Zuglóban, ahol a hajvágás, körömlakkozás, arcmasszázs és smink mellé motivációs tréning, állásinterjún hordható elegáns blúz és egy nagy adag önbizalom is jár.

Riport

Riport

Korrupciós jelentés a négyes metróról - A föld alatti csodafegyver

A tavaly befejezett uniós vizsgálat szerint a beruházás során 167 milliárd forintot elcsaltak vagy elloptak, és úgy néz ki, hogy emiatt mintegy 87 milliárdot vissza kell fizetni Brüsszelnek. A metróépítést 1998-ban Orbán Viktor állíttatta le, hogy aztán az új vonalat pont egy héttel a 2014-es választások előtt ő maga adhassa át. Megeshet, hogy a metró 2018-ban választási győzelmet hoz a Fidesznek.

Tévétorrent