chili&vanília

Mindent a paprikáról

Gasztro

Olyan fogás kitalálása volt a cél, amely alkalmas arra, hogy a magyar konyhát nemzetközi kontextusban is frappánsan és frissen lehessen bemutatni. Márpedig a magyar konyháról való mesélést külföldi terepen az ember az emblematikus fűszerek és alapanyagok áttekintésével kezdi – úgymint a paprikáéval. Az alábbi, mindent a paprikáról fantázianevet viselő ételben rögtön négyféle változata kap helyet: egészben megsütött, lehámozott, édes sült kápia, klasszikus körözött (amely kissé hígabbra van keverve), nagyszerű paprikamagolaj (készen kapható), végül füstölt paprikával és sóval kevert, ropogós napraforgómag, amely nagyszerű helyettesítője a méregdrága fenyőmagnak, továbbá hetekig eláll ebben a formájában, és kiváló pl. salátákra, krémlevesekre, főzelékekre szórva.

Mindent a paprikáról – egészben sült kápia paprika körözöttel, paprikamagolajjal és füstölt paprikás napraforgómaggal

Hozzávalók (8 adag)

Paprika:

8 szép, hibátlan kápia paprika

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

 

Füstölt paprikás napraforgómag:

25 dkg hántolt napraforgómag

1 evőkanál őrölt füstölt paprika

1 evőkanál só

 

Körözött:

25 dkg puha juhtúró

25 dkg túró

2 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál köménymag, megpirítva

0,5 dl sör

1 nagy lila hagyma, finomra aprítva

só, bors

 

Először megsütjük és meghámozzuk a paprikákat, ezt akár egy-két nappal tálalás előtt is megtehetjük. A sütőt grillfokozatra állítjuk. A paprikákat egészben (szárral együtt) egy alufóliával leterített tepsire helyezzük. Betesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a héja teljesen fekete, szenes lesz. Ez sütőtől függően, kb. 12–15 perc lesz. Ekkor a másik oldalukra fordítjuk, és ugyanúgy, mint az előző felét, kb. 15 perc alatt, feketedésig sütjük. Kivesszük, a paprikákat áttesszük egy tálba, és azonnal lefedjük frissen tartó fóliával. Így a saját gőzében összeesik, és szépen le lehet húzni a héját. Meghámozzuk, felcsíkozzuk, és egy tálra elrendezzük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal.

A körözötthöz a juhtúrót és a túrót simára keverjük. Ha mindkettő szobahőmérsékletű, könnyebben ki tudjuk keverni. Hozzáadjuk a fűszereket: a pirospaprikát, az őrölt római köményt és az egész köménymagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben illatosra pirítottunk. Fellazítjuk a sörrel, ettől nagyszerű, krémes lesz az állaga. Belekeverjük az egészen finomra aprított lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kimondottan jót tesz neki, ha néhány órát állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

A paprikás napraforgómaghoz a szotyit száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk (ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirítjuk meg), majd azonnal összekeverjük az őrölt füstölt paprikával és a sóval. Zárt dobozban hetekig eláll.

Összeállítás: mindenki tányérjára egy egész lehámozott sült paprika kerül. Erre jön egy bő evőkanálnyi körözött, amelynek a tetejét meglocsoljuk a paprikamagolajjal. Bőven megszórjuk a ropogós, paprikás napraforgómaggal, végül néhány zöld levelet teszünk rá közvetlenül a tálalás előtt.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”