chili&vanília

Mutabal

Gasztro

Évekig alulrepre­zentált volt a libanoni konyha Budapesten, sokáig kellett várni, hogy valamirevaló metropoliszhoz méltóan nálunk is képviseltesse magát a világ egyik legjobb és legváltozatosabb gasztronómiája. Most viszont már két kiváló helyen is lehet tobzódni, nevezetesen a Leila’sban és a Byblosban. Az előbbit észt–libanoni házaspár viszi, a beltér hangulata inkább északi, mint arab, a konyha pedig nagyszerű. Az utóbbi a belváros szívében nyitott, budoárosabb és (a vízipipáknak köszönhetően) füstösebb, a konyhája viszont szintúgy parádés. Mindkét helyen igen komolyan veszik a közel-keleti konyhákban fontos szerepet játszó mezzéket, azaz a terülj, terülj, asztalkámat alkotó, kis tálkákban érkező hideg és meleg előételeket, krémeket, savanyúságokat. Kiderül, hogy a leghétköznapibbnak vélt hummuszban vagy padlizsánkrémben is mekkora minőségi különbségek lehetnek, valamint, hogy csak ezekkel is maximálisan jól lehet lakni. Csakhogy akkor nem maradna hely a Leila’s elegáns desszertjeire vagy a Byblos bárányos töltött szőlőlevél lakomájára. Az alábbi joghurtos karfiolpástétomot, azaz mutabalt mezze részeként adjuk, egyéb kencékkel, padlizsánkrémmel, olajbogyókkal, savanyított zöldségekkel, petrezselyemsalátával, hummusszal együtt, pitával vagy más lepénykenyérrel.

Joghurtos sült karfiolpástétom

Hozzávalók (4–8 adag)

 

1 nagy fej karfiol (bő 1 kg)

olívaolaj

só, bors

20 dkg natúr joghurt

(lehetőleg görög típusú)

2 evőkanál tahini (szezámpaszta)

1 kis gerezd fokhagyma, lereszelve

Tálaláshoz:

1 csokor petrezselyem

1 lila hagyma, pácolva

fél gránátalma magjai

olívaolaj

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A karfiolt rózsáira szedjük, ezúttal lehet egész kicsi méretűre is (a zöldjét nem kell kidobni, kisebb darabokra vágva azt is meg lehet sütni, szépen karamellizálódik). Uzsonnázótasakban vagy keverőtálban összeforgatjuk a rózsákat olívaolajjal, sóval, borssal. Tepsire szórjuk, majd kb. 25 perc alatt teljesen puhára sütjük. Máskor az a cél, hogy szépen megpiruljon, most viszont ez nem szükséges, ezért a sütő aljába érdemes egy tálka forró vizet tenni, így gőz is éri a zöldséget, és könnyebben puhul. Amikor langyosra hűlt, villával pépesre összenyomkodjuk, de maradjon kissé darabos (vagy aprítógépbe tesszük, de nem pürésítjük teljesen simára). Az összenyomkodott karfiolhoz keverjük a joghurtot, a tahinit, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Ha túl tömörnek látjuk, joghurt vagy olívaolaj hozzáadásával lazítjuk.

A lila hagymát vékonyra szeleteljük, majd összekeverjük kevés porcukorral, sóval és ecettel (esetleg pár csepp céklalével, így hamarabb lesz rózsaszínű). A petrezselymet leveleire szedjük (a szárából is maradhat rajta, nem szükséges lecsipkedni vagy finomra aprítani), a gránátalmát megpucoljuk, a magokat a pácolt lila hagymával, petrezselyemmel és kevés olívaolajjal összeforgatjuk, s ezt tesszük a pástétom tetejére.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?