étel, hordó

Belga Söröző (Hotel Rába) – Győr

  • ételhordó
  • 2019.12.21 11:11

Gasztro

„A rengeteg látványosság közül is kiemelkedik a gyönyörűen rekonstruált barokk belváros. Itt magasodik a Hotel Rába City Center évszázados épülete, amely központi elhelyezkedése révén remek kiindulópont a város műemlékeinek, látnivalóinak felfedezéséhez” – olvassuk a négycsillagos szálloda fellengzős vendégcsalogatójában. A szöveg így zárul: „Ha pedig kellemesen elfáradt a mozgásban vagy a város felfedezésében, levezetésképpen kóstolja meg különleges belga söreinket: a Belga Étteremben és Sörözőben több mint 25 fajtából válogathat.”

Ám ezen idillre némi árnyékot vet egy tavalyi hír, mely szerint „a Rába Hotel valamennyi pincére felmondott a közelmúltban, ezért nem is fogad most külsős vendégeket a szálloda földszintjén működő Belga söröző”. Akkor a szálloda vezetője azt ígérte a Kisalföld újságírójának, hogy az új éttermi főnöknek a „kínálat tudatos újragondolása, vonzóbbá tétele és egy elkötelezett munkatársakból álló csapat felállítása” lesz a feladata, miután kiderült az is, hogy Győr legnagyobb szállodájának éttermében a hotel munkatársait is beosztják felszolgálónak.

Azóta eltelt egy év, és úgy tűnik, megoldódott a probléma. (Legalábbis ami az éttermi személyzetet illeti. A recepción minősíthetetlen stílusban kommunikáltak velünk.) A Belga teljes gőzzel üzemel akár utcán át is. De étlap is van, és pincérből sincs hiány, olyannyira nincs, hogy három felszolgáló is igyekszik a kedvünkbe járni. A kókusztejes tökkrémleves (990 Ft) egyértelműen „a kínálat tudatos újragondolásának” a jele, bár a kókusztejre magunktól nem jöttünk volna rá. A fish and chipsből (1990 Ft) csak a chips értékelhető, mintha a halat nem olvasztották volna ki rendesen, ezért úgy érezzünk, mintha víz lenne az átlagos panír alatt.
A cigánypecsenyét (2490 Ft), „békebeli cigánypecsenyének” hívják, valószínűleg a barna színű mártásra és a kör alakban felrakott – igazán remek hagymás krumplira utalva. A hús lehetne egy kissé szikárabb, de biztosan vannak, akik az ilyen puhány falatokra esküsznek. Az uborkasalátát (590 Ft) simán elfelejtenénk, míg a gesztenyealagút (990 Ft) a nap legemlékezetesebb fogása, olyan édesség, amelyre inkább ráillik, hogy békebeli.

 

Neked ajánljuk

Hogyan szorítható vissza az ittas vezetés?

  • Tóth András

Bár a statisztikák csökkenő tendenciát mutatnak, még mindig nagyon sokan ülnek ittasan autóba és vezetnek. Országosan legtöbben Bács-Kiskun, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ülnek volán mögé alkoholfogyaszrtás után, és okoznak így balesetet.