chili&vanília

Narancssárga szupererő

Gasztro

Szibériai ananásznak vagy kínai maracujának is nevezik ezt a különleges, élénk narancssárga mini bogyót – Ázsiában már év­ezredek óta népszerű. Mi mostanában kezdjük felfedezni. Ízében egyszerre keveredik az egzotikus gyümölcsök trópusi zamata a citrusok extrém savanyúságával. A homoktövis igazi szupergyümölcs, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és flavonoidokkal. Jótékony hatásai szinte nem is sorolhatók, annyi van, nem véletlenül használja előszeretettel a gyógyszeripar, a szépségipar és a természetgyógyászat is. Ha az ember kicsit rákeres, tucatnyi legendára bukkan, Dzsingisz kántól Nagy Sándorig. Csakhogy homoktövist szüretelni a világ legidegőrlőbb tevékenysége. A négycentis, vastag, éles tövisek miatt hozzáférni is nehéz, cserébe a bogyók annyira ragaszkodnak az ágak tövéhez, hogy csak szemenként lehet leszedni őket. A szuperhatása leginkább akkor marad meg, ha nem hőkezeljük, kulináris élvezhetőségének azonban jót tesz, ha mézzel vagy cukorral főzzük. Természetesen frissen a legjobb, de a könnyebben beszerezhető fagyasztott változat is nagyszerű. Íme, három javaslat a felhasználására.

 

Karamellizált mézes homoktövis (hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg homoktövis). A mézet egy kis lábasba tesszük, és enyhén karamellizáljuk. Ez viszonylag lassan történik meg, először felolvad, aztán felhabzik (nagy lábast igényel), majd néhány perc után sötétebb lesz a színe. Ekkor rádobjuk a homoktövisbogyókat (lehet fagyasztott is), és éppen csak néhány másodpercig főzzük, amíg kissé levet enged, de a szemek még egyben vannak. Befőttesüvegben tároljuk. Tejberizsre, vaníliafagylaltra, görög joghurtra, zabkására kanalazzuk.

 

Csilis, mézes homoktövis-savanyúság (hozzávalók: 15 dkg méz, 1,5 dl almaecet, 25 dkg homoktövis). A mézet az előző receptnél leírt módon karamellizáljuk. Utána hozzáadjuk az ecetet, és kb. 10 perc alatt, közepes hőfokon, a felére beforraljuk. Hozzáadjuk a homoktövist, és néhány percig főzzük, amíg a szemek még egyben vannak. Forrón befőttesüvegbe töltjük. Kacsa- és libasült, grillezett gomba, nehéz, zsíros pástétomok, vagy éppen vadas marha tetejére teszünk néhány szemet, hogy izgalmas savanyúságukkal ellensúlyozzák a karakteres, nehéz vagy éppen édeskés ízeket. (A receptet köszönöm szépen Sajben Csabának, a Toprum séfjének.)

 

Édes-savanyú homoktöviskrém (hozzávalók: 2 dl adalékanyag-mentes homoktövislé, 1 citrom leve, 10 dkg cukor, 4 tojássárgája, 2 egész tojás, 12 dkg vaj). Egy közepes méretű, nyeles lábasban összekeverjük a homoktövislevet, a citromlevet és a cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojásokat, habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a felületén kis buborékok kezdenek el keletkezni, gőzölög, de nem forr. Ekkor kockánként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Kb. a vaníliakrém sűrűsége a cél. Üvegekbe töltjük, és lehűtjük. Hűtőben 1 hétig áll el. Mélyhűtőbe is el lehet tenni belőle. 2×2,5 dl lesz ennyiből.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.