Szibériai ananásznak vagy kínai maracujának is nevezik ezt a különleges, élénk narancssárga mini bogyót – Ázsiában már évezredek óta népszerű. Mi mostanában kezdjük felfedezni. Ízében egyszerre keveredik az egzotikus gyümölcsök trópusi zamata a citrusok extrém savanyúságával. A homoktövis igazi szupergyümölcs, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és flavonoidokkal. Jótékony hatásai szinte nem is sorolhatók, annyi van, nem véletlenül használja előszeretettel a gyógyszeripar, a szépségipar és a természetgyógyászat is. Ha az ember kicsit rákeres, tucatnyi legendára bukkan, Dzsingisz kántól Nagy Sándorig. Csakhogy homoktövist szüretelni a világ legidegőrlőbb tevékenysége. A négycentis, vastag, éles tövisek miatt hozzáférni is nehéz, cserébe a bogyók annyira ragaszkodnak az ágak tövéhez, hogy csak szemenként lehet leszedni őket. A szuperhatása leginkább akkor marad meg, ha nem hőkezeljük, kulináris élvezhetőségének azonban jót tesz, ha mézzel vagy cukorral főzzük. Természetesen frissen a legjobb, de a könnyebben beszerezhető fagyasztott változat is nagyszerű. Íme, három javaslat a felhasználására.
Karamellizált mézes homoktövis (hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg homoktövis). A mézet egy kis lábasba tesszük, és enyhén karamellizáljuk. Ez viszonylag lassan történik meg, először felolvad, aztán felhabzik (nagy lábast igényel), majd néhány perc után sötétebb lesz a színe. Ekkor rádobjuk a homoktövisbogyókat (lehet fagyasztott is), és éppen csak néhány másodpercig főzzük, amíg kissé levet enged, de a szemek még egyben vannak. Befőttesüvegben tároljuk. Tejberizsre, vaníliafagylaltra, görög joghurtra, zabkására kanalazzuk.
Csilis, mézes homoktövis-savanyúság (hozzávalók: 15 dkg méz, 1,5 dl almaecet, 25 dkg homoktövis). A mézet az előző receptnél leírt módon karamellizáljuk. Utána hozzáadjuk az ecetet, és kb. 10 perc alatt, közepes hőfokon, a felére beforraljuk. Hozzáadjuk a homoktövist, és néhány percig főzzük, amíg a szemek még egyben vannak. Forrón befőttesüvegbe töltjük. Kacsa- és libasült, grillezett gomba, nehéz, zsíros pástétomok, vagy éppen vadas marha tetejére teszünk néhány szemet, hogy izgalmas savanyúságukkal ellensúlyozzák a karakteres, nehéz vagy éppen édeskés ízeket. (A receptet köszönöm szépen Sajben Csabának, a Toprum séfjének.)
Édes-savanyú homoktöviskrém (hozzávalók: 2 dl adalékanyag-mentes homoktövislé, 1 citrom leve, 10 dkg cukor, 4 tojássárgája, 2 egész tojás, 12 dkg vaj). Egy közepes méretű, nyeles lábasban összekeverjük a homoktövislevet, a citromlevet és a cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojásokat, habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a felületén kis buborékok kezdenek el keletkezni, gőzölög, de nem forr. Ekkor kockánként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Kb. a vaníliakrém sűrűsége a cél. Üvegekbe töltjük, és lehűtjük. Hűtőben 1 hétig áll el. Mélyhűtőbe is el lehet tenni belőle. 2×2,5 dl lesz ennyiből.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu