chili&vanília

Narancssárga szupererő

Gasztro

Szibériai ananásznak vagy kínai maracujának is nevezik ezt a különleges, élénk narancssárga mini bogyót – Ázsiában már év­ezredek óta népszerű. Mi mostanában kezdjük felfedezni. Ízében egyszerre keveredik az egzotikus gyümölcsök trópusi zamata a citrusok extrém savanyúságával. A homoktövis igazi szupergyümölcs, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és flavonoidokkal. Jótékony hatásai szinte nem is sorolhatók, annyi van, nem véletlenül használja előszeretettel a gyógyszeripar, a szépségipar és a természetgyógyászat is. Ha az ember kicsit rákeres, tucatnyi legendára bukkan, Dzsingisz kántól Nagy Sándorig. Csakhogy homoktövist szüretelni a világ legidegőrlőbb tevékenysége. A négycentis, vastag, éles tövisek miatt hozzáférni is nehéz, cserébe a bogyók annyira ragaszkodnak az ágak tövéhez, hogy csak szemenként lehet leszedni őket. A szuperhatása leginkább akkor marad meg, ha nem hőkezeljük, kulináris élvezhetőségének azonban jót tesz, ha mézzel vagy cukorral főzzük. Természetesen frissen a legjobb, de a könnyebben beszerezhető fagyasztott változat is nagyszerű. Íme, három javaslat a felhasználására.

 

Karamellizált mézes homoktövis (hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg homoktövis). A mézet egy kis lábasba tesszük, és enyhén karamellizáljuk. Ez viszonylag lassan történik meg, először felolvad, aztán felhabzik (nagy lábast igényel), majd néhány perc után sötétebb lesz a színe. Ekkor rádobjuk a homoktövisbogyókat (lehet fagyasztott is), és éppen csak néhány másodpercig főzzük, amíg kissé levet enged, de a szemek még egyben vannak. Befőttesüvegben tároljuk. Tejberizsre, vaníliafagylaltra, görög joghurtra, zabkására kanalazzuk.

 

Csilis, mézes homoktövis-savanyúság (hozzávalók: 15 dkg méz, 1,5 dl almaecet, 25 dkg homoktövis). A mézet az előző receptnél leírt módon karamellizáljuk. Utána hozzáadjuk az ecetet, és kb. 10 perc alatt, közepes hőfokon, a felére beforraljuk. Hozzáadjuk a homoktövist, és néhány percig főzzük, amíg a szemek még egyben vannak. Forrón befőttesüvegbe töltjük. Kacsa- és libasült, grillezett gomba, nehéz, zsíros pástétomok, vagy éppen vadas marha tetejére teszünk néhány szemet, hogy izgalmas savanyúságukkal ellensúlyozzák a karakteres, nehéz vagy éppen édeskés ízeket. (A receptet köszönöm szépen Sajben Csabának, a Toprum séfjének.)

 

Édes-savanyú homoktöviskrém (hozzávalók: 2 dl adalékanyag-mentes homoktövislé, 1 citrom leve, 10 dkg cukor, 4 tojássárgája, 2 egész tojás, 12 dkg vaj). Egy közepes méretű, nyeles lábasban összekeverjük a homoktövislevet, a citromlevet és a cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojásokat, habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a felületén kis buborékok kezdenek el keletkezni, gőzölög, de nem forr. Ekkor kockánként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Kb. a vaníliakrém sűrűsége a cél. Üvegekbe töltjük, és lehűtjük. Hűtőben 1 hétig áll el. Mélyhűtőbe is el lehet tenni belőle. 2×2,5 dl lesz ennyiből.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Eldobott aggyal

  • - ts -

A kortárs nagypolitika, adott esetben a kormányzás sűrű kulisszái mögött játszódó filmek, tévésorozatok döntő többsége olyan, mint a sci-fi, dolgozzék bármennyi és bármilyen hiteles forrásból.

Nemes vadak

Jason Momoa és Thomas Pa‘a Sibbett szerelemprojektje a négy hawaii királyság (O‘ahu, Maui, Kaua‘i és Hawai‘i) egyesítését énekli meg a 18. században.

Kezdjetek el élni

A művészetben az aktív eutanázia (asszisztált öngyilkosság) témaköre esetében ritkán sikerül túljutni egyfajta ájtatosságon és a szokványos „megteszem – ne tedd meg” dramaturgián.

A tudat paradoxona

  • Domsa Zsófia

Egy újabb dózis a sorozat eddigi függőinek. Ráadásul bőven lesz még utánpótlás, mivel egyelőre nem úgy tűnik, mintha a tucatnyi egymással érintőlegesen találkozó, egymást kiegészítő vagy egymásnak éppen ellentmondó történetből álló regényfolyam a végéhez közelítene: Norvégiában idén ősszel az eredetileg ötrészesre tervezett sorozat hatodik kötete jelenik meg.