chili&vanília

Narancssárga szupererő

Gasztro

Szibériai ananásznak vagy kínai maracujának is nevezik ezt a különleges, élénk narancssárga mini bogyót – Ázsiában már év­ezredek óta népszerű. Mi mostanában kezdjük felfedezni. Ízében egyszerre keveredik az egzotikus gyümölcsök trópusi zamata a citrusok extrém savanyúságával. A homoktövis igazi szupergyümölcs, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és flavonoidokkal. Jótékony hatásai szinte nem is sorolhatók, annyi van, nem véletlenül használja előszeretettel a gyógyszeripar, a szépségipar és a természetgyógyászat is. Ha az ember kicsit rákeres, tucatnyi legendára bukkan, Dzsingisz kántól Nagy Sándorig. Csakhogy homoktövist szüretelni a világ legidegőrlőbb tevékenysége. A négycentis, vastag, éles tövisek miatt hozzáférni is nehéz, cserébe a bogyók annyira ragaszkodnak az ágak tövéhez, hogy csak szemenként lehet leszedni őket. A szuperhatása leginkább akkor marad meg, ha nem hőkezeljük, kulináris élvezhetőségének azonban jót tesz, ha mézzel vagy cukorral főzzük. Természetesen frissen a legjobb, de a könnyebben beszerezhető fagyasztott változat is nagyszerű. Íme, három javaslat a felhasználására.

 

Karamellizált mézes homoktövis (hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg homoktövis). A mézet egy kis lábasba tesszük, és enyhén karamellizáljuk. Ez viszonylag lassan történik meg, először felolvad, aztán felhabzik (nagy lábast igényel), majd néhány perc után sötétebb lesz a színe. Ekkor rádobjuk a homoktövisbogyókat (lehet fagyasztott is), és éppen csak néhány másodpercig főzzük, amíg kissé levet enged, de a szemek még egyben vannak. Befőttesüvegben tároljuk. Tejberizsre, vaníliafagylaltra, görög joghurtra, zabkására kanalazzuk.

 

Csilis, mézes homoktövis-savanyúság (hozzávalók: 15 dkg méz, 1,5 dl almaecet, 25 dkg homoktövis). A mézet az előző receptnél leírt módon karamellizáljuk. Utána hozzáadjuk az ecetet, és kb. 10 perc alatt, közepes hőfokon, a felére beforraljuk. Hozzáadjuk a homoktövist, és néhány percig főzzük, amíg a szemek még egyben vannak. Forrón befőttesüvegbe töltjük. Kacsa- és libasült, grillezett gomba, nehéz, zsíros pástétomok, vagy éppen vadas marha tetejére teszünk néhány szemet, hogy izgalmas savanyúságukkal ellensúlyozzák a karakteres, nehéz vagy éppen édeskés ízeket. (A receptet köszönöm szépen Sajben Csabának, a Toprum séfjének.)

 

Édes-savanyú homoktöviskrém (hozzávalók: 2 dl adalékanyag-mentes homoktövislé, 1 citrom leve, 10 dkg cukor, 4 tojássárgája, 2 egész tojás, 12 dkg vaj). Egy közepes méretű, nyeles lábasban összekeverjük a homoktövislevet, a citromlevet és a cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojásokat, habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a felületén kis buborékok kezdenek el keletkezni, gőzölög, de nem forr. Ekkor kockánként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Kb. a vaníliakrém sűrűsége a cél. Üvegekbe töltjük, és lehűtjük. Hűtőben 1 hétig áll el. Mélyhűtőbe is el lehet tenni belőle. 2×2,5 dl lesz ennyiből.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

 

Figyelmébe ajánljuk

A bűn nyomora és a nyomor bűne Vadkeleten

Hogy milyen nyomor vezethet el a bűnhöz, amelyben csak némi élelmet vagy egy fél minimálbért sikerül zsákmányolni? Kik az áldozatok és miért hallgatnak? A leszakadó kistérségek sajnos kiváló terepet jelentenek, hogy egy pillantást vessünk a kétségbeejtő helyzetre.

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.