Tartalom

MaNcs 31. évf. 40. sz. (2019-10-03)

Publicisztika

Orosz Ildikó

Publicisztika

Így ne

Vári György beismeréséhez

Vári György irodalomtörténész, volt képviselőjelölt, újságíró és lapunk egykori munkatársa a múlt héten Facebook-oldalán tette közzé, hogy tizenöt évvel ezelőtt középiskolai tanárként visszaélt hatalmi helyzetével és diáklányokkal érzelmileg és szexuálisan kihasználó, bántalmazó viszonyt folytatott, amelyért vállalja a felelősséget és bocsánatot kér.

Uitz Renáta

Publicisztika

Az álcát lerántják

Bíróságok az önkény ellen – Angliában és Amerikában

Az angol alkotmányos működés elég archaikusnak tűnik ahhoz, hogy sokan egy kosztümös kalandfilm komolyságát tulajdonítsák neki. És mégis, az, ami Albionban történt a minap, reményekre indíthatja az illiberális politikai ügymenet képmutató mindennapjaitól megfáradt olvasót. Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága ugyanis megállapította, hogy az újdonsült konzervatív miniszterelnök, Bo­ris Johnson jogellenesen tanácsolta a királynőnek a parlament felfüggesztését (prorogation) mintegy öt hétre.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Ki az úr a házban?

Az éles hangnem alapján azt hihetnénk, Matolcsy György és Varga Mihály nyilvános vitája pusztán személyes konfliktus, amely mögött hatalmi harc áll, megspékelve a habitusbeli különbségekkel.

Egotrip extra

Egotrip

Kifutó széria

– Keleti kilátások revisited –

Ebben a szép és modern, minden igényt kielégítő intézményben, ahonnan egy kisimított sajtpapíron tudósításomat adom, egyenként rajzolva meg a betűket, mint elsőben, szépen dolgozz, ne pacázz, fiam, meghalni és meggyógyulni egyaránt öröm lehet. Adnak enni, törődnek veled, béke van és nyugalom: egész ritkán töri meg a csendet jajkiáltás, halálhörgés, siralom. Néha kitolnak egy lepedővel letakart testet zörgő kerekű ágyakon, de erre sem kapja fel a fejét senki – ágyszomszédja le sem teszi az újságot a kezéből, odapillant, azt mondja, hümm, megnyalja az ujját, lapoz.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A Balkán leárazása

Jelen vezércikkünk két részből áll, az elsőben Trócsányi László kiszekírozásáról fogunk lamentálni.

Belpol

A nagy fővárosi fásítás

Belpol

Betonba zárva

Tarlós István budapesti faültetési akciójáról korai lenne győzelmi jelentést írni. A szakemberek szerint az első három évben fokozott figyelemmel kell gondozni a fákat, ha ez elmarad, könnyen elpusztulnak. Ráadásul a zöldebb Budapestért nem csak fákat kellene ültetni.

Interjú

Belpol

„Tűzbe teszem a kezem”

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt

Interjúnk napján jelent meg az a hangfelvétel, amelyen Karácsony Gergely a zuglói szocialistákkal elmérgesedett viszonyáról, fenyegetésekről és saját zsarolási potenciáljáról beszél. A jelölt szerint a fideszes módszerek csak felrázzák az ellenzéki szavazókat, különben is szűkül az olló közte és Tarlós István között. Karácsonyt arról is kérdeztük, hogyan haladná meg a NER-t.

Könyv

Szabad-e megismernünk Réz Pál másik arcát?

Könyv

A függöny mögött

Első ránézésre is botrányos könyv jelent meg Réz Pálról. A Naplóromok számos kérdést felvet: hol húzódnak a magán­élet és a közélet, az élet és az irodalom határai?

Zene

HANGADÓ - Interjú

Zene

„Támogattak és biztattak, de sosem kényszerítettek”

Nora Fischer énekes

Nehezen besorolható, de hangját és művészetét komoly fórumokon dicsérik, kortárs zeneszerzők komponálnak neki. Nem először énekelt édesapja hazájában, ezúttal Berio Népdalok c. művét adta elő. Az énekessel saját megnevezhetetlen műfajáról, eddigi útjáról, szüleiről és kedvenceiről beszélgettünk.

Interjú

Zene

„Hogy elmosódjanak a határok”

Móser Ádám zeneszerző, harmonikás

A ¡Nosnach duó tagjaként játssza saját, francia, zsidó, argentin, balkáni zenék ihlette szerzeményeit. Emellett számtalan zenekarban és stílusban is muzsikál: koncerteken, színházakban, de fellépett már a 47-es villamoson is.

HANGADÓ - Opera

Zene

Monteverdi és társa

Monteverdi: La favola d’Orfeo

Mi tagadás, Budapesten vajmi ritkán válik igazán fontos eseménnyé egy Monteverdi-opera megszólaltatása, de most végre ez is megtörtént.

HANGADÓ - Könyv

Zene

Antikarmester

Oplatka András: Zenekar az egész világ – A karmester Fischer Ádám

Hazánkban köztudomás szerint jól terem a gabona meg a tévés tehetségkutató, ellenben szembeötlően gyér a hozam olyan életrajzi kötetekből, amelyek köztünk élő kiválóságok pályafutását beszélik el.

HANGADÓ - Interjú

Zene

„Ott is elkelne az igényes hallgatás”

Ujházy László hangmérnök, zenész, tanár

Össze lehet-e vetni a koncertélményt a zenei felvétellel? Hogyan változik a hangzás az LP-től a CD-n keresztül a Spotifyig? A felvételek nyújtotta esztétikai élményről, az analóg/digitális váltás neuralgikus pontjairól, a zenehallgatási szokásokról beszélgettünk a szakma doyenjével.

HANGADÓ - Lemez

Zene

A sas és a galamb

Eötvös Péter: Gliding – Four Works for Symphonic Orchestra

Eötvös Péter 2017-ben két ízben, 2019-ben pedig egyszer koncertezett a Frankfurti Rádió Zenekarával (hr-Sinfonieorchester), saját műveit, illetve a törzsrepertoárhoz tartozó darabokat vezényelte.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Bombamáz

Milica Mijajlović kiállítása

A 2013-ban alapított Easttopics nonprofit kezdeményezés a kelet-európai kortárs művészet népszerűsítésére, egy olyan folyamatban lévő projekt, amely közelebb hozza, s egyben hálózatszerűen összefogja a térség államainak (többek közt a volt Jugoszlávia utódállamai, a balti államok, Görögország és Belorusszia) kortárs szcénáit és szereplőit.

Interaktív
Színház

Interjú

Színház

„Már szorul a hurok”

Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház ügyvezetője, a Füge Produkció elnöke

A kulturális tao megszűnésének nem egy vesztese van. Bár a Jurányi és a Füge pályázott, máig nem kapott kompenzációs támogatást, s ha kapnak, akkor is csak jóval kevesebb jut nekik, mint amennyi a 2018-as jegybevétel alapján járt volna. A hét­éves kortárs művház működéséről és jövőbeli kilátásairól beszélgettünk.

Színház

Színház

Nyögte Mátyás

Pozsgai Zsolt: Mátyás és Janus

A sztori, vagyis a nagy király és a nagy költő csúnyán elmérgesedő barátságának históriája ismerős lehet számunkra, méghozzá nem csupán a Hunyadiak korából, hanem Pozsgai Zsolt színháztörténeti közelmúltjából is.

Gasztro
Lokál

Lokál

Közterületi zaklatás: amikor már gyalogolni is veszélyes

A sötétedés után, egyedül megtett gyalogút nemcsak ijesztő, de valódi veszélyeket is tartogathat a nők számára. A Hazakísérő Telefon nevű magyar kezdeményezés önkéntesei a vonal másik végéről nyújtanak segítséget, de a biztonságosabb hazaúthoz a közlekedési infrastruktúra átalakítására és alapvető társadalmi változásokra is szükség lenne.

A szódások nyomában

Lokál

Ló már nincs, a cégér maradt

Köztudomású, hogy a viceházmesterben milyen arányban keveredik a bor és a szóda, de a szódavíz sem terem magától – egy régi szakma, a szikvízgyártás mai viszonyait térképeztük fel.

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Ábrándos szemmel

Tóth Barnabás: Akik maradtak

Mit szépítsük, amit nézünk, valóban egy lányregény. Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus Férfiidők lányregénye c. műve alapján készült, és a film rendezője meg is tartja az író állította műfaji kereteket.