chili&vanília

Nokedli cacio e pepe

Gasztro

Tiszaszentimre egy apró, kétezer lakosú alföldi falu a Tisza-tó és a Hortobágy mellett. Rögös az út, amin az ember eljut odáig, de csinos, felújított a templomtornya, él ott jó néhány, a pusztai, falusi nyugalmat kereső holland nyugdíjas és néhány ambiciózus fiatal. Tiszaszentimrének még saját paprikaőrlő manufaktúrája is van. A falu szélén, ahol egykor kocsma állt, él egy fiatal házaspár három kisgyerekkel, a fiú idevalósi, a lány angol, sokéves külföldi világjárás után végül itt, az alföldi csillagos égbolt alatt állapodtak meg. A fiú családja mindig is gazdálkodással foglalkozott, így a sajtkészítés mestersége sem állt tőlük nagyon távol, ebbe vágták a fejszéjüket. A lány hazájában, Angliában népszerű cheddar sajt készítését tanulták ki hazai és külföldi műhelyekben, így született meg a St. Imrei Cheddar. A tejet saját, legeltetett tehenek adják, a sajt így hihetetlenül telt, krémes és elsőrangú, mondhatni csúcsminőségű. Kulináris és érzelmi töltete is jelentős. Magában is nagyszerű, de mivel kiválóan olvad és pirul, remekül megállja a helyét rakott ételek tetejére reszelve, melegszendvicsen (jó, kovászos kenyéren!) vagy az alább ajánlott egyszerű, mégis komplex olasz-magyar galuskán. A cacio e pepe tészta pár éve kultikussá vált a nemzetközi gasztronómiában, talán éppen az egyszerűsége miatt: a római származású tészta „mártása” mindössze két főszereplőből áll: pecorino sajtból és rengeteg borsból. A tészta főzővize segít ezeknek, hogy sűrű, ízes emulzióként vonják be a tésztát. Ez pedig miért ne lehetne galuska? Hogy mikor adódik az életben olyan valódi főzési helyzet, amikor ezt a kiadós, őrületesen szuperhedonista, de mégiscsak kalóriabomba ételt az ember elkészíti? 1. Ha éhes kamaszokat kell gyorsan jóllakatni; 2. Ha tíz perc alatt szeretne a semmiből meleg ételt főzni; 3. Hajnalban, spiccesen, szénhidrát után sóvárogva; 4. Ha egy lenyűgöző, csodálatos tiszaszentimrei kézműves sajtot és készítőit szeretné az ember méltóan bemutatni.

 

Nokedli cacio e pepe

Hozzávalók (2 kiadós adag)

 

1 nagy tojás

0,5–0,75 dl langyos víz

10 dkg liszt

2 evőkanál olívaolaj

10 tekerésnyi frissen őrölt bors

2 dkg vaj

4 dkg reszelt sajt (pl. pecorino, parmezán, bármilyen markánsabb, érett, keményebb fajta minőségi kézműves sajt)

 

A nokedlihez egy keverőtálban feltörjük a tojást, villával felverjük. Hozzáadjuk a langyos vizet, villával elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd fakanállal gyorsan, nagyjából összekeverjük. Nem szabad túlkeverni, nyugodtan maradhatnak benne lisztcsomók (különben kemény lesz a nokedli).

Egy nagy lábasban vizet forralunk, megsózzuk, és a lobogó, sós vízbe szaggatjuk a galuskákat. Ehhez a fogáshoz jobb, ha galuskaszaggatóval tesszük ezt, mert a több, kisebb nokedli alkalmasabb a krémes szószhoz. Kb. 4 percig főzzük, akkor jó, amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére. Amikor kész a nokedli, egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és hozzáadunk kb. tíz tekerésnyi borsot (ez sok, de a bors itt főszereplő). Jöhet hozzá a darabka hideg vaj.

Ekkor szűrőkanállal a serpenyőbe szedjük a nokedlit, rászórjuk a reszelt sajtot, rámerünk egy keveset a főzővízből, majd körkörös mozdulatokkal elkeverjük és néhány másodpercig erős lángon főzzük, keverjük. A vaj, a sajt és a nokedli keményítős főzővize rögtön krémes emulziót, szószt képez majd, ami selymesen bevonja a nokedlit. Azonnal tálaljuk, adhatunk mellé salátát, kovászos uborkát.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.