Aki eddig nem kötött még szorosabb barátságot a vietnami nyári tekerccsel, illetve az ahhoz szükséges ehető rizspapírral, az dobja el minden félelmét és fenntartását, a tekercselés ugyanis némi rutin és ráérzés után hihetetlenül egyszerű. Az egyik legnagyszerűbb nyári étel, főleg kánikulában, amikor nehezen áll be az ember a tűzhely mellé.
Mivel a vietnami konyha itthon is őrületesen divatossá és népszerűvé vált az elmúlt években, a nyári tekercset számos helyen meg is lehet kóstolni, ha valaki netán a készítésének elsajátítása és a házi tekercselés előtt szeretne autentikus helyen megismerkedni vele. A legjobbat pl. a Sao Foodbarban, a Funky Phoben, a Hai Namban és a Dang Muoiban adják. Ha a mozdulat megvan, akkor gyakorlatilag a létező leggyorsabb étel, amely kábé 5 perc alatt elkészül. A tölteléke: vékonyra csíkozott zöldségek (répa, uborka, cékla) és/vagy felszeletelt csirke-, esetleg kacsahús. Gyakran tesznek bele rizstésztát vagy salátaleveleket, szükség van ugyanis valamilyen „töltőanyagra”, amely kissé megtartja a zöldségeket, hogy ne lifegjenek. Ezt a száraz – rizslisztből és vízből készülő – kerek lapot használat előtt be kell áztatni langyos vízbe. A nyári tekercshez a 22 cm átmérőjű rizspapírt ajánlom (ez kapható pl. az Ázsiában, a Culinarisban, a Lehel piaci arabnál vagy a Szép Kis Indiában).
A rizspapír használata:
1. Töltsünk meg egy akkora edényt meleg vízzel, amelyben kényelmesen elfér egy lap.
2. Készítsük ki az összes hozzávalót, ami a tekercsbe kerül (megfőzött tészta, meghámozott, kimagozott, gyufaszálra vágott uborka, vékony csíkokra szeletelt salátalevél, újhagyma, levelekre tépkedett zöldfűszer, csirke vagy főtt garnéla)
3. Készítsünk elő egy nagy vágódeszkát, amin kényelmesen elfér egy lap.
4. Legyen kéznél egy tiszta, száraz konyharuha.
5. Mártsunk bele egy lapot a meleg vízbe, hagyjuk benne néhány másodpercig.
6. Tegyük a vágódeszkára, hagyjuk állni 3-4 másodpercig.
7. Konyharuhával itassuk fel róla a vizet. Ha túl nedves, szétszakad, ha túl száraz, rágós, és nem lehet dolgozni vele.
8. Helyezzük rá a hozzávalókat, az alsó felét hajtsuk rá, majd a két oldalát is.
9. Alulról felfelé, nagyon szorosan tekerjük fel.
A tavaszi tekerccsel ellentétben ehhez nem az édes-savanyú, halszószos, áttetsző, mártogatós nuoc cham jár, hanem mindig sűrű, krémes, fűszeres mogyorószósz.
Mogyorószósz
(kb. 16 tekercshez)
1 kis doboz (2,5 dl) kókusztej
1 teáskanál piros currypaszta vagy csípős
paprikakrém
4 evőkanál mogyoróvaj
1 teáskanál barna cukor
1 evőkanál halszósz vagy szójaszósz
1 zöldcitrom leve
A kókusztejet felmelegítjük, és belekeverjük a currypasztát. Amikor a fűszerpaszta feloldódott, hozzáadjuk a mogyoróvajat, és krémesre keverjük. Hozzáadjuk a halszószt, a cukrot és a zöldcitromlevet.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com