chili&vanília

Nyári tekercs

Gasztro

Aki eddig nem kötött még szorosabb barátságot a vietnami nyári tekerccsel, illetve az ahhoz szükséges ehető rizspapírral, az dobja el minden félelmét és fenntartását, a tekercselés ugyanis némi rutin és ráérzés után hihetetlenül egyszerű. Az egyik legnagyszerűbb nyári étel, főleg kánikulában, amikor nehezen áll be az ember a tűzhely mellé.

Mivel a vietnami konyha itthon is őrületesen divatossá és népszerűvé vált az elmúlt években, a nyári tekercset számos helyen meg is lehet kóstolni, ha valaki netán a készítésének elsajátítása és a házi tekercselés előtt szeretne autentikus helyen megismerkedni vele. A legjobbat pl. a Sao Foodbarban, a Funky Phoben, a Hai Namban és a Dang Muoiban adják. Ha a mozdulat megvan, akkor gyakorlatilag a létező leggyorsabb étel, amely kábé 5 perc alatt elkészül. A tölteléke: vékonyra csíkozott zöldségek (répa, uborka, cékla) és/vagy felszeletelt csirke-, esetleg kacsahús. Gyakran tesznek bele rizstésztát vagy salátaleveleket, szükség van ugyanis valamilyen „töltőanyagra”, amely kissé megtartja a zöldségeket, hogy ne lifegjenek. Ezt a száraz – rizslisztből és vízből készülő – kerek lapot használat előtt be kell áztatni langyos vízbe. A nyári tekercshez a 22 cm átmérőjű rizspapírt ajánlom (ez kapható pl. az Ázsiában, a Culinarisban, a Lehel piaci arabnál vagy a Szép Kis Indiában).

 

A rizspapír használata:

1. Töltsünk meg egy akkora edényt meleg vízzel, amelyben kényelmesen elfér egy lap.

2. Készítsük ki az összes hozzávalót, ami a tekercsbe kerül (megfőzött tészta, meghámozott, kimagozott, gyufaszálra vágott uborka, vékony csíkokra szeletelt salátalevél, újhagyma, levelekre tépkedett zöldfűszer, csirke vagy főtt garnéla)

3. Készítsünk elő egy nagy vágódeszkát, amin kényelmesen elfér egy lap.

4. Legyen kéznél egy tiszta, száraz konyharuha.

5. Mártsunk bele egy lapot a meleg vízbe, hagyjuk benne néhány másodpercig.

6. Tegyük a vágódeszkára, hagyjuk állni 3-4 másodpercig.

7. Konyharuhával itassuk fel róla a vizet. Ha túl nedves, szétszakad, ha túl száraz, rágós, és nem lehet dolgozni vele.

8. Helyezzük rá a hozzávalókat, az alsó felét hajtsuk rá, majd a két oldalát is.

9. Alulról felfelé, nagyon szorosan tekerjük fel.

 

A tavaszi tekerccsel ellentétben ehhez nem az édes-savanyú, halszószos, áttetsző, mártogatós nuoc cham jár, hanem mindig sűrű, krémes, fűszeres mogyorószósz.

Mogyorószósz

(kb. 16 tekercshez)

 

1 kis doboz (2,5 dl) kókusztej

1 teáskanál piros currypaszta vagy csípős

paprikakrém

4 evőkanál mogyoróvaj

1 teáskanál barna cukor

1 evőkanál halszósz vagy szójaszósz

1 zöldcitrom leve

 

A kókusztejet felmelegítjük, és belekeverjük a currypasztát. Amikor a fűszerpaszta feloldódott, hozzáadjuk a mogyoróvajat, és krémesre keverjük. Hozzáadjuk a halszószt, a cukrot és a zöldcitromlevet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát.