Mindenkinek akadnak a kulináris repertoárjában olyan ételek, amelyekre néha hónapokig gondolatfoszlány sem jut, a teljes feledésbe merülnek, aztán valamitől újra előkerülnek, akkor pedig nincs megállás, akár hetente többször is elkészülnek. A vietnami nyári tekercs ilyen alapdarab lehet, bármennyire is egzotikus fogásnak tűnik. A legjobb benne: a tekercsbe gyakorlatilag bármit lehet tölteni, a húslevesből megmaradt főtt hústól a szezonális zöldségekig. Egyetlen különleges hozzávaló szükséges hozzá: a rizslisztből készülő rizslap. Ezt a szokásos helyeken (pl. Ázsia bolt, Culinaris, Szép Kis India, a Lehel piacon levő arab fűszeres) olcsón be lehet szerezni, a kamrában pedig hónapokig eláll, bármikor előkapható. Az eredetibe a következő hozzávalókat tekerik: garnéla, főtt rizstészta, saláta, szójacsíra, néha uborka, zöldfűszerek (menta, koriander, ázsiai bazsalikom). A rizstészta (cérnametélt típusú) ajánlatos – egyrészt finom, másrészt ez adja a kellő „töltőanyagot” és tömörséget, hogy egészen szorosan fel lehessen tekerni (a zöldek magukban lifegnének). Az őszi változatba sárga cékla, nyers cukkini és alma került, de az összes maradék zöldség felhasználható. A tekercsek mellé csípős mogyorószószt adunk.
A száraz – rizslisztből és vízből készülő – rizslap használata igényel némi gyakorlatot, de hamar rá lehet érezni, és ha a mozdulat megvan, akkor a tekercs kb. 5 perc alatt elkészül.
A rizslap használata:
1. Töltsünk meg egy akkora edényt meleg vízzel, amelyben kényelmesen elfér egy lap.
2. Készítsük ki az összes hozzávalót, ami a tekercsbe kerül.
3. Készítsünk elő egy nagy vágódeszkát, amin kényelmesen elfér egy lap.
4. Legyen kéznél egy tiszta, száraz konyharuha.
5. Mártsunk bele egy lapot a meleg vízbe, hagyjuk benne néhány másodpercig.
6. Tegyük a vágódeszkára, hagyjuk állni 3–4 másodpercig.
7. Konyharuhával itassuk fel róla a vizet. Ha túl nedves, szétszakad, ha túl száraz, rágós lesz, és nem lehet dolgozni vele.
8. Helyezzük rá a hozzávalókat, a lap alsó felét hajtsuk rá, majd a két oldalát is.
9. Alulról felfelé, nagyon szorosan tekerjük fel.
Csípős mogyorószósz
Hozzávalók (8–10 adag)
1 doboz (4 dl) kókusztej
2 teáskanál vörös currypaszta
10 dkg mogyoróvaj
1 evőkanál nádcukor
1 zöldcitrom leve
2 evőkanál halszósz (vagy világos szójaszósz)
A kókusztejet felmelegítjük egy lábasban. Amikor kissé felmelegedett, kis habverővel egyenletesen elkeverjük benne a currypasztát. Amikor a fűszerpaszta feloldódott, hozzáadjuk a mogyoróvajat, és krémesre keverjük. Ne forraljuk!
Levesszük a főzőlapról, és hozzáadjuk a nádcukrot, a zöldcitrom levét, végül a halszószt (vagy világos szójaszószt). Hidegen tálaljuk. Ebbe mártogatjuk a tekercseket.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu