chili&vanília

Őszi nyári tekercs

Gasztro

Mindenkinek akadnak a kulináris repertoárjában olyan ételek, amelyekre néha hónapokig gondolatfoszlány sem jut, a teljes feledésbe merülnek, aztán valamitől újra előkerülnek, akkor pedig nincs megállás, akár hetente többször is elkészülnek. A vietnami nyári tekercs ilyen alapdarab lehet, bármennyire is egzotikus fogásnak tűnik. A legjobb benne: a tekercsbe gyakorlatilag bármit lehet tölteni, a húslevesből megmaradt főtt hústól a szezonális zöldségekig. Egyetlen különleges hozzávaló szükséges hozzá: a rizslisztből készülő rizslap. Ezt a szokásos helyeken (pl. Ázsia bolt, Culinaris, Szép Kis India, a Lehel piacon levő arab fűszeres) olcsón be lehet szerezni, a kamrában pedig hónapokig eláll, bármikor előkapható. Az eredetibe a következő hozzávalókat tekerik: garnéla, főtt rizstészta, saláta, szójacsíra, néha uborka, zöldfűszerek (menta, koriander, ázsiai bazsalikom). A rizstészta (cérnametélt típusú) ajánlatos – egyrészt finom, másrészt ez adja a kellő „töltőanyagot” és tömörséget, hogy egészen szorosan fel lehessen tekerni (a zöldek magukban lifegnének). Az őszi változatba sárga cékla, nyers cukkini és alma került, de az összes maradék zöldség felhasználható. A tekercsek mellé csípős mogyo­ró­szószt adunk.

A száraz – rizslisztből és vízből készülő – rizslap használata igényel némi gyakorlatot, de hamar rá lehet érezni, és ha a mozdulat megvan, akkor a tekercs kb. 5 perc alatt elkészül.

A rizslap használata:

1. Töltsünk meg egy akkora edényt meleg vízzel, amelyben kényelmesen elfér egy lap.

2. Készítsük ki az összes hozzávalót, ami a tekercsbe kerül.

3. Készítsünk elő egy nagy vágódeszkát, amin kényelmesen elfér egy lap.

4. Legyen kéznél egy tiszta, száraz konyharuha.

5. Mártsunk bele egy lapot a meleg vízbe, hagyjuk benne néhány másodpercig.

6. Tegyük a vágódeszkára, hagyjuk állni 3–4 másodpercig.

7. Konyharuhával itassuk fel róla a vizet. Ha túl nedves, szétszakad, ha túl száraz, rágós lesz, és nem lehet dolgozni vele.

8. Helyezzük rá a hozzávalókat, a lap alsó felét hajtsuk rá, majd a két oldalát is.

9. Alulról felfelé, nagyon szorosan tekerjük fel.

 

Csípős mogyorószósz

Hozzávalók (8–10 adag)

 

1 doboz (4 dl) kókusztej

2 teáskanál vörös currypaszta

10 dkg mogyoróvaj

1 evőkanál nádcukor

1 zöldcitrom leve

2 evőkanál halszósz (vagy világos szójaszósz)

 

A kókusztejet felmelegítjük egy lábasban. Amikor kissé felmelegedett, kis habverővel egyenletesen elkeverjük benne a currypasztát. Amikor a fűszerpaszta feloldódott, hozzáadjuk a mogyoróvajat, és krémesre keverjük. Ne forraljuk!

Levesszük a főzőlapról, és hozzáadjuk a nádcukrot, a zöldcitrom levét, végül a halszószt (vagy világos szójaszószt). Hidegen tálaljuk. Ebbe mártogatjuk a tekercseket.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.