chili&vanília

Őszi nyári tekercs

Gasztro

Mindenkinek akadnak a kulináris repertoárjában olyan ételek, amelyekre néha hónapokig gondolatfoszlány sem jut, a teljes feledésbe merülnek, aztán valamitől újra előkerülnek, akkor pedig nincs megállás, akár hetente többször is elkészülnek. A vietnami nyári tekercs ilyen alapdarab lehet, bármennyire is egzotikus fogásnak tűnik. A legjobb benne: a tekercsbe gyakorlatilag bármit lehet tölteni, a húslevesből megmaradt főtt hústól a szezonális zöldségekig. Egyetlen különleges hozzávaló szükséges hozzá: a rizslisztből készülő rizslap. Ezt a szokásos helyeken (pl. Ázsia bolt, Culinaris, Szép Kis India, a Lehel piacon levő arab fűszeres) olcsón be lehet szerezni, a kamrában pedig hónapokig eláll, bármikor előkapható. Az eredetibe a következő hozzávalókat tekerik: garnéla, főtt rizstészta, saláta, szójacsíra, néha uborka, zöldfűszerek (menta, koriander, ázsiai bazsalikom). A rizstészta (cérnametélt típusú) ajánlatos – egyrészt finom, másrészt ez adja a kellő „töltőanyagot” és tömörséget, hogy egészen szorosan fel lehessen tekerni (a zöldek magukban lifegnének). Az őszi változatba sárga cékla, nyers cukkini és alma került, de az összes maradék zöldség felhasználható. A tekercsek mellé csípős mogyo­ró­szószt adunk.

A száraz – rizslisztből és vízből készülő – rizslap használata igényel némi gyakorlatot, de hamar rá lehet érezni, és ha a mozdulat megvan, akkor a tekercs kb. 5 perc alatt elkészül.

A rizslap használata:

1. Töltsünk meg egy akkora edényt meleg vízzel, amelyben kényelmesen elfér egy lap.

2. Készítsük ki az összes hozzávalót, ami a tekercsbe kerül.

3. Készítsünk elő egy nagy vágódeszkát, amin kényelmesen elfér egy lap.

4. Legyen kéznél egy tiszta, száraz konyharuha.

5. Mártsunk bele egy lapot a meleg vízbe, hagyjuk benne néhány másodpercig.

6. Tegyük a vágódeszkára, hagyjuk állni 3–4 másodpercig.

7. Konyharuhával itassuk fel róla a vizet. Ha túl nedves, szétszakad, ha túl száraz, rágós lesz, és nem lehet dolgozni vele.

8. Helyezzük rá a hozzávalókat, a lap alsó felét hajtsuk rá, majd a két oldalát is.

9. Alulról felfelé, nagyon szorosan tekerjük fel.

 

Csípős mogyorószósz

Hozzávalók (8–10 adag)

 

1 doboz (4 dl) kókusztej

2 teáskanál vörös currypaszta

10 dkg mogyoróvaj

1 evőkanál nádcukor

1 zöldcitrom leve

2 evőkanál halszósz (vagy világos szójaszósz)

 

A kókusztejet felmelegítjük egy lábasban. Amikor kissé felmelegedett, kis habverővel egyenletesen elkeverjük benne a currypasztát. Amikor a fűszerpaszta feloldódott, hozzáadjuk a mogyoróvajat, és krémesre keverjük. Ne forraljuk!

Levesszük a főzőlapról, és hozzáadjuk a nádcukrot, a zöldcitrom levét, végül a halszószt (vagy világos szójaszószt). Hidegen tálaljuk. Ebbe mártogatjuk a tekercseket.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk