Tartalom

MaNcs 29. évf. 35. sz. (2017-08-31)

Publicisztika

Erdős Attila

Publicisztika

Elengedett kezek

Miért hal meg olyan sok magyar szívbetegségben?

Ha megkérdeznék tőlem, hogy melyik betegségtől félek a legjobban, szinte biztos, hogy a rákos daganatokat említeném. Pedig jobban tenném, ha a vérnyomásomra, az étkezésemre figyelnék inkább, meg arra, hogy ne lifttel menjek fel az első emeletre, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek következtében halnak meg a legtöbben szerte a világon.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

A díszegyetem

Díszpolgári címet (Civis Honoris Causa) adományozott a Debreceni Egyetem (DE) Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnöknek.

A szerk.

A szerk.

Tagok tovább nem leszünk!

A távozó holland nagykövet, Gajus Scheltema interjút adott a 168 Órának, és furcsa mód abból lett a legnagyobb felháborodás, hogy úgymond párhuzamot vont a magyar kormány és az iszlám nevében fellépő terroristák gondolkodásmódja közé. (Idézzük: „Itt egy csoport, amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordulnak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.”)

A szerk.

A szerk.

Második figyelmeztetés

Amikor egy bejáratott, a figyelmes olvasó számára könnyen azonosítható értékeket jól artikuláltan megjelenítő újságnak hirtelen új tulajdonosa lesz, mindig megállnak egy kicsit a kések a levegőben. Mi lesz ezután?

Külpol

A Konföderáció változó emléke Amerikában

Külpol

A Dél és a keresztje

Napjaink szoborvitái csupán a jéghegy csúcsát mutatják, valójában a diskurzus legalább ennyire a félbemaradt, kudarcos rekonstrukcióról szól.

Interjú

Külpol

„Eddig Orbán mindig visszakozott”

Martin Ehl újságíró a csehek és a V4 kilátásairól

Csehország a populista Andrej Babiš hatalomra kerülése után megajándékozhatja Európát egy harmadik visegrádi rosszfiúval. A legbefolyásosabb cseh politikai újságírók egyikét arról kérdeztük, merre tart a visegrádi együttműködés, mennyire burjánzik Közép-Európában a korrupció, és miért szeretik a környéken annyira Putyint.

Belpol

Miért kaptak börtönt az MNV vezetői a Sukoró-ügyben?

Belpol

Bűnös tudatlanság

Kilenc évvel az elhíresült telekcsere után börtönbe vonultak/vonulnak a Vagyonkezelő Sukoró-ügyben megvádolt vezetői. Megnéztük, a bíróságok mivel indokolják az ítéletet.

„KGBéla” kémügye

Belpol

Befolyásolás

Három és fél éve húzódik Kovács Béla kémügye. Ez idő alatt egyetlen komoly kérdés sem tisztázódott. Ha a jobbikos EP-képviselő valóban Oroszországnak dolgozott, kérdés, lesz-e következménye, hiszen közben Orbán Viktor feltűnően közel került Vlagyimir Putyinhoz. A választási kampányban viszont jól jönne a Fidesznek egy bilincsbe vert jobbikos – a kormánypárt szerencséjére előkerült egy korrupciógyanús eset is.

Könyv

Könyv

Könyv

Billegő emlékezet

Bank Barbara: Recsk

Bank Barbara a Nemzeti Emlékezet Bizottságának felesküdött tagja, lelkiismeretes történész: könyve fő szövegéhez, amelynek terjedelme 300 nyomtatott oldal, 953 lábjegyzet kapcsolódik.

Könyv

Könyv

Sztorizgatunk

Tóth Krisztina: Párducpompa

Tárcakötetek korát éljük, ez már biztos. Önmagában ezzel persze semmi gond – gyorsan fogyasztható, s ha jól keverik a hozzávalókat, hatásos problémafelmutató műfajnak bizonyul.

Könyv

Könyv

Előre a múltba

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Felületes szemlélőnek is feltűnhet: merőben esetleges a kapcsolat a kortárs észak-amerikai próza és a magyar irodalmi élet között.

Zene

Interjú

Zene

„Megmutatni, hogy van olyan nap…”

Füstös Bálint, Lábas Viki, Törőcsik Kristóf – Margaret Island

Folkos hangvételű, akusztikus popzenéjükkel hamar meghódították a közönséget, ám a sikerüket nemcsak a daloknak, hanem annak a pozitív kisugárzásnak is köszönhetik, ami már-már a védjegyükké vált.

Kaposfest 2017

Zene

A jó zene nem elég

Ma, amikor valóságos fesztiváldömping van, sok minden kell ahhoz, hogy egy művészeti fesztivál jól sikerüljön. A klasszikus és a kortárs zene közönsége eleve nem túl nagy, ráadásul más irányú érdeklődéseit is ki akarja elégíteni, tehát valóban versenyezni kell érte, s a Kaposfest Kamarazenei Fesztiválnak ez immár nyolcadszorra is remekül sikerült.

Koncert

Zene

Bohóc a hangfalon

Robbie Williams

Talán a rajongók is elfelejtették volna a brit énekes tavaly novemberben megjelent The Heavy Entertainment Show című lemezét, ha nyár elején nem kezdődik a hasonló című és tartalmú európai turné.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Van egy béna sztorid

Reggeli

„A 2000-es évek első évtizedében az ország legsikeresebb szórakoztató reggeli műsora és az új műsor gyökerei és szellemisége azonosak, azonban az új Reggeli a televíziózás világában végbement változásokat maximálisan leköveti.”

Film

Film

Film

Fehéroroszországból szeretettel

Patrick Hughes: Sokkal több mint testőr

Két ősellenség, a hétpróbás bérgyilkos és az épp e bérgyilkosnak köszönhetően lecsúszott szupertestőr a véletlen folytán ugyanazon oldalra kerülnek.

Film

Film

Mucsai macsók meséi

Steven Soderbergh: Logan Lucky – A tuti balhé

Sokat hallani a fehér, frusztrált, kétkezi munkásemberekről, a kékgalléros amerikai munkavégzőkről, akik nagy elégedetlenségükben tömegével adták le a szavazatukat Trumpra, finoman jelezvén, hogy most már aztán elég. Róluk szól Steven Soderbergh új filmje is: nem név szerint mindenkiről, csupán két L betűs, kitalált szerencsétlenről, a Logan tesókról Nyugat-Virginiából. Egy kétkezi és egy egykezi munkásról, akikkel elbánt az a rohadt élet.

Képzőművészet

Képzőművészet

A múlt mint jövő

Új szemlélettel működik az Uffizi képtár és a Palazzo Pitti

Az olasz múzeumi rendszer átalakítása politikailag is kényes kérdés, Firenzében pedig különösen látványos, ahogy összecsap egymással két karakán álláspont.

Gasztro
Riport
Tudomány

Tudomány

„Nem nagyon kellett Bill Gatest felkészítenem” – Chris Anderson, a TED-konferenciák elnöke

Mi az: a pápától Bonóig, Monica Lewinskytől Bill Clintonig mindenki csinálja, de egyikük sem lépheti át a 18 perces időhatárt? Ez a TED Talk, az ismeretterjesztő előadások világfóruma. A konferenciabirodalom első emberével Edward Snowden és a pápa megkörnyékezéséről, a Prezibe való befektetésről, a TED-paródiákról és Steve Bannon meghívásának lehetőségéről is beszélgettünk.

Tranzit

Állomásról állomásra LVI.

Tranzit

Élményvonatozás

Pörböly

A Gemenc bejáratánál kisvasúti nagyhatalomba botlik az ember, de ennél többet is kínál a település; a lokálpatriotizmus szép – virágokkal sűrűn kikövezett – példáját.

Tévétorrent