kertész lesek

Ot-tó – Pusztaszabolcs

  • kertész lesek
  • 2019. szeptember 22.

Gasztro

A legtöbb magyar településhez hasonlóan az ötezer lakosú Fejér megyei város története is a bronzkorban kezdődött, majd a rómaiakkal és az avarokkal folytatódott és az Árpád-házzal fordult rá a „hazai vonatkozásokra”. Ám e sok ezer éves dicső múltat valószínűleg nem emlegetné senki, ha 1882-ben, a Budapest–Dombóvár (–Pécs) vonal építésekor, nem itt létesítenek egy nagyobbacska vasútállomást, ahová 1896-tól már a Székesfehérvár és Paks között közlekedő helyiérdekű is befutott. Ettől fogva úgy tűnt, hogy Pusztaszabolcs fejlődése megállíthatatlan, a következő száz évben kaszinó és katolikus templom, községháza és panel lakótelep épült itt, bár városi rangot csak 2008-ban kapott.

A negyvenes évek végéig több vendéglő működött Pusztaszabolcson, de az államosítás már a kocsmaipar fellendülését hozta. Azt nem sikerült kiderítenünk, hogy régen miféle intézmény működött az Abonyi út 31. alatt, de az biztos, hogy ma itt áll a város legnagyobb – s talán egyetlen – vendéglője. A helyiek büszkeségét jelzi, hogy a korábbi Ottó pizzériából kinövő immár Ot-tó néven futó étterem (vajon miért e kötőjel?) felvételét a helyi értéktárba a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány javasolta.

A grízgombóclevesnél (900 Ft) nem tudjuk eldönteni, hogy a sót vagy a Vegetát vitték-e túlzásba, de az biztos, hogy az íze lehetne enyhébb. Már csak azért is, mert így az egyébként tökéletes grízgombóc élvezeti értéke is jelentősen csökken. A rántott gombafejek (1850 Ft) az az étel, melyről mostanáig úgy gondoltuk: csak rossz lehet. Hogy ez tévedés (vagy inkább szabályt erősítő kivétel) azt négy, fasírtméretű gombával bizonyítják, ezek ugyanis egészen más minőséget képviselnek, mint az általában szottyadt távoli rokonság. Jóízű a gomba, olajat és vizet sem érezni, ráadásul a panírt is jól eltalálták. Fogalmunk sincs, hogy Dallasban mit szólnának a texasi rostélyoshoz (3500 Ft), nem gondolnák-e túlzásnak a csípős paprikát, a hagymát, de a marhahúsra nem lehetne egy rossz szavuk sem. Ez alkalommal a desszertet mellőztük – a rendkívül hosszadalmas kiszolgálás ugyanis nem sok jót ígért.

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.