chili&vanília

A dinnyehéjprojekt

Gasztro

Olvasom, hogy meglepő módon nem karácsonykor, hanem augusztusban termeljük a legtöbb konyhai hulladékot, ennek pedig nem más az oka, mint a nyár ikonikus gyümölcse: a görögdinnye! Az egyik legjobb nyári étel, frissítő, édes, lédús, ráadásul gazdag C-vitaminban és rostokban, továbbá antioxidáns hatású. Csalóka elnevezésével ellentétben a görögdinnye persze nem is görög származású. A tökfélék családjába tartozó növény Afrikában őshonos gyümölcs, termesztése több ezer éves hagyománnyal bír. Népszerűsége magas víztartalmára is visszavezethető, elsősorban ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy gyorsan elterjedt az egész mediterrán térségben, később Ázsiában is. Európába csak a római birodalom hanyatlását követően érkezett meg.

Ha édes, jó érett dinnyéhez jutunk, akkor azzal sok teendőnk nincs. Akadnak országok, ahol még a dinnyemagot is felhasználják, ropogós snack készül belőle. A húsát tehát elfogyasztjuk vagy magában, vagy összetettebb fogásban, például fetával, olajbogyóval és lila hagymával keverve, vagy az alábbi gazpachóban – most tökéletesek hozzá a paradicsomok is.

Aztán jöhet a héj! Savanyúságként nagyszerű és mutatós, ízre mint egy uborkasaláta. Ha még így is marad, akkor következhet a dinnyehéjlekvár készítése.

 

Egy teljes görögdinnye elpusztítása, szőröstül-

bőröstül, három fokozatban és receptben:

 

1. Görögdinnye-gazpacho: 60 dkg kimagozott görögdinnyét és 40 dkg meghámozott, kimagozott paradicsomot egy nagy tálba teszünk 1 szelet kenyérrel, 1 evőkanál vörösborecettel, sóval, borssal és 4 evőkanál olívaolajjal. Tíz percig állni hagyjuk, hogy a kenyér megszívja magát. Turmixgépbe tesszük, és az egészet leturmixoljuk egy fél citrom levével.

 

2. Ecetes dinnyehéj-savanyúság: Előkészítünk 1 kg dinnyehéjat: a piros húsból a vastagabb részeket lefaragjuk a héjból, éppen csak vékony réteg maradjon rajta. A héj külső, sötétzöld, kemény rétegét hámozókéssel lehámozzuk róla (az így kapott nettó súly legyen 1 kg). Az előkészített héjakat feldaraboljuk, majd kb. 4×1 cm-es hasábokra vágjuk (de a forma és méret tetszőlegesen változtatható). A darabokat két darab 1 literes befőttes- vagy csatos üvegbe töltjük. 5 dl vizet, 5 dl lágyfajta (rizs- vagy alma-) ecetet, 3 dkg sót és 18 dkg cukrot összeforralunk, majd a dinnyehéjra öntjük. A lé nem fogja ellepni a darabokat, de azok később még levet engednek majd. Az ecetes levet fűszerezhetjük pl. mustármaggal, csilivel, kis darab tormával vagy friss gyömbérrel, de hagyhatjuk a savanyúságot natúr is. A hűtőben kb. egy hónapig áll el. Tartósítani úgy tudjuk, ha vízfürdőbe állítjuk az üvegeket és gyöngyöző vízben hagyjuk 10 percig, majd paplanos dunsztban lassan hagyjuk kihűlni.

 

3. Görögdinnyehéj-lekvár: A dinnyehéjat a fenti módon előkészítjük, de most apró kockákra vágjuk. Egy edénybe teszünk 50 dkg felkockázott dinnyehéjat, megszórjuk 25 dkg cukorral, majd lefedve egy éjszakára állni hagyjuk (rengeteg levet enged). Másnap egy közepes lábasba öntjük, hozzáadjuk egy nagy citrom levét, és közepes lángon egy óráig főzzük, amíg a dinnyehéj áttetsző lesz, és a szirup besűrűsödik. Két kicsi sterilizált üvegbe töltjük. Inkább amolyan szirupos, kandírozott dinnyehéj ez, desszer­tekre, joghurtra kiváló.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.