chili&vanília

A dinnyehéjprojekt

  • chili&vanília
  • 2019. szeptember 22.

Gasztro

Olvasom, hogy meglepő módon nem karácsonykor, hanem augusztusban termeljük a legtöbb konyhai hulladékot, ennek pedig nem más az oka, mint a nyár ikonikus gyümölcse: a görögdinnye! Az egyik legjobb nyári étel, frissítő, édes, lédús, ráadásul gazdag C-vitaminban és rostokban, továbbá antioxidáns hatású. Csalóka elnevezésével ellentétben a görögdinnye persze nem is görög származású. A tökfélék családjába tartozó növény Afrikában őshonos gyümölcs, termesztése több ezer éves hagyománnyal bír. Népszerűsége magas víztartalmára is visszavezethető, elsősorban ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy gyorsan elterjedt az egész mediterrán térségben, később Ázsiában is. Európába csak a római birodalom hanyatlását követően érkezett meg.

Ha édes, jó érett dinnyéhez jutunk, akkor azzal sok teendőnk nincs. Akadnak országok, ahol még a dinnyemagot is felhasználják, ropogós snack készül belőle. A húsát tehát elfogyasztjuk vagy magában, vagy összetettebb fogásban, például fetával, olajbogyóval és lila hagymával keverve, vagy az alábbi gazpachóban – most tökéletesek hozzá a paradicsomok is.

Aztán jöhet a héj! Savanyúságként nagyszerű és mutatós, ízre mint egy uborkasaláta. Ha még így is marad, akkor következhet a dinnyehéjlekvár készítése.

 

Egy teljes görögdinnye elpusztítása, szőröstül-

bőröstül, három fokozatban és receptben:

 

1. Görögdinnye-gazpacho: 60 dkg kimagozott görögdinnyét és 40 dkg meghámozott, kimagozott paradicsomot egy nagy tálba teszünk 1 szelet kenyérrel, 1 evőkanál vörösborecettel, sóval, borssal és 4 evőkanál olívaolajjal. Tíz percig állni hagyjuk, hogy a kenyér megszívja magát. Turmixgépbe tesszük, és az egészet leturmixoljuk egy fél citrom levével.

 

2. Ecetes dinnyehéj-savanyúság: Előkészítünk 1 kg dinnyehéjat: a piros húsból a vastagabb részeket lefaragjuk a héjból, éppen csak vékony réteg maradjon rajta. A héj külső, sötétzöld, kemény rétegét hámozókéssel lehámozzuk róla (az így kapott nettó súly legyen 1 kg). Az előkészített héjakat feldaraboljuk, majd kb. 4×1 cm-es hasábokra vágjuk (de a forma és méret tetszőlegesen változtatható). A darabokat két darab 1 literes befőttes- vagy csatos üvegbe töltjük. 5 dl vizet, 5 dl lágyfajta (rizs- vagy alma-) ecetet, 3 dkg sót és 18 dkg cukrot összeforralunk, majd a dinnyehéjra öntjük. A lé nem fogja ellepni a darabokat, de azok később még levet engednek majd. Az ecetes levet fűszerezhetjük pl. mustármaggal, csilivel, kis darab tormával vagy friss gyömbérrel, de hagyhatjuk a savanyúságot natúr is. A hűtőben kb. egy hónapig áll el. Tartósítani úgy tudjuk, ha vízfürdőbe állítjuk az üvegeket és gyöngyöző vízben hagyjuk 10 percig, majd paplanos dunsztban lassan hagyjuk kihűlni.

 

3. Görögdinnyehéj-lekvár: A dinnyehéjat a fenti módon előkészítjük, de most apró kockákra vágjuk. Egy edénybe teszünk 50 dkg felkockázott dinnyehéjat, megszórjuk 25 dkg cukorral, majd lefedve egy éjszakára állni hagyjuk (rengeteg levet enged). Másnap egy közepes lábasba öntjük, hozzáadjuk egy nagy citrom levét, és közepes lángon egy óráig főzzük, amíg a dinnyehéj áttetsző lesz, és a szirup besűrűsödik. Két kicsi sterilizált üvegbe töltjük. Inkább amolyan szirupos, kandírozott dinnyehéj ez, desszer­tekre, joghurtra kiváló.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Neked ajánljuk