A padlizsánszezon kellős közepén következzen egy őszi alapdarab, amit újra és újra elő kell venni. Nem mellesleg, a kulináris korszellemnek is maximálisan eleget tesz. A tudatosabb, gazdaságosabb házikoszt titka elsősorban a tervezés, másodsorban pedig a szezonalitás, valamint az okosan felszerelt kamra. Utóbbi lehetőleg mindig tartalmazzon könnyen hozzáférhető, egészséges fehérjeforrásokat is, például hüvelyeseket (csicseriborsó, lencse, babok), valamint olajos halkonzerveket. Az sem árt, ha néhány érdekes, egzotikus fűszerrel és kiegészítővel – szószokkal, pasztákkal – spékeljük meg az alapkészletet, ezek ma már egyszerűen beszerezhetők a számtalan ázsiai, arab, török, indiai delikátesz bármelyikében, egész évben elállnak, és változatossá tudják tenni a hétköznapi konyhánkat. Az alábbi egytálétel ezt a hármasságot tükrözi: a padlizsán éppen csúcson, a lencse egészséges, laktató és megérdemli, hogy ne csak télen és szilveszterkor jusson eszünkbe, a gránátalmaszirup pedig egzotikus csavart visz ebbe a raguba. Érdemes tartani otthon, kiváló sült zöldségeken, salátákon ez az édes-savanykás, sűrű, melaszos krém – figyelem, nem azonos a koktélokhoz használt, rózsaszínű grenadine-szörppel! Ha véletlenül mégsem jutunk hozzá, sűrűbb balzsamecetkrémmel helyettesíthetjük, de az íze közel áll a cukormentes, savanykásabb szilvalekvárhoz, vízzel hígítva az is egy járható alternatíva lehet. Fontos, hogy jó minőségű, vastag falú lábasban készüljön, ugyanis 1,5 órán át fő, hozzáadott folyadék nélkül, csak a saját levében, illetve olívaolajban, vékony falú edényben leéghet. Végig fedő alatt, takarékon. Römertopfban, cserépedényben is készülhet sütőben.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!