chili&vanília

Padlizsán & lencse

Gasztro

Török lencsés padlizsánragu (mualle)

A padlizsánszezon kellős közepén következzen egy őszi alapdarab, amit újra és újra elő kell venni. Nem mellesleg, a kulináris korszellemnek is maximálisan eleget tesz. A tudatosabb, gazdaságosabb házikoszt titka elsősorban a tervezés, másodsorban pedig a szezonalitás, valamint az okosan felszerelt kamra. Utóbbi lehetőleg mindig tartalmazzon könnyen hozzáférhető, egészséges fehérjeforrásokat is, például hüvelyeseket (csicseriborsó, lencse, babok), valamint olajos halkonzerveket. Az sem árt, ha néhány érdekes, egzotikus fűszerrel és kiegészítővel – szószokkal, pasztákkal – spékeljük meg az alapkészletet, ezek ma már egyszerűen beszerezhetők a számtalan ázsiai, arab, török, indiai delikátesz bármelyikében, egész évben elállnak, és változatossá tudják tenni a hétköznapi konyhánkat. Az alábbi egytálétel ezt a hármasságot tükrözi: a padlizsán éppen csúcson, a lencse egészséges, laktató és megérdemli, hogy ne csak télen és szilveszterkor jusson eszünkbe, a gránátalmaszirup pedig egzotikus csavart visz ebbe a raguba. Érdemes tartani otthon, kiváló sült zöldségeken, salátákon ez az édes-savanykás, sűrű, melaszos krém – figyelem, nem azonos a koktélokhoz használt, rózsaszínű grenadine-szörppel! Ha véletlenül mégsem jutunk hozzá, sűrűbb balzsamecetkrémmel helyettesíthetjük, de az íze közel áll a cukormentes, savanykásabb szilvalekvárhoz, vízzel hígítva az is egy járható alternatíva lehet. Fontos, hogy jó minőségű, vastag falú lábasban készüljön, ugyanis 1,5 órán át fő, hozzáadott folyadék nélkül, csak a saját levében, illetve olívaolajban, vékony falú edényben leéghet. Végig fedő alatt, takarékon. Römertopfban, cserépedényben is készülhet sütőben.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyos valóságot arról, hogy nem, a nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésen.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.