chili&vanília

Padlizsán & lencse

Gasztro

Török lencsés padlizsánragu (mualle)

A padlizsánszezon kellős közepén következzen egy őszi alapdarab, amit újra és újra elő kell venni. Nem mellesleg, a kulináris korszellemnek is maximálisan eleget tesz. A tudatosabb, gazdaságosabb házikoszt titka elsősorban a tervezés, másodsorban pedig a szezonalitás, valamint az okosan felszerelt kamra. Utóbbi lehetőleg mindig tartalmazzon könnyen hozzáférhető, egészséges fehérjeforrásokat is, például hüvelyeseket (csicseriborsó, lencse, babok), valamint olajos halkonzerveket. Az sem árt, ha néhány érdekes, egzotikus fűszerrel és kiegészítővel – szószokkal, pasztákkal – spékeljük meg az alapkészletet, ezek ma már egyszerűen beszerezhetők a számtalan ázsiai, arab, török, indiai delikátesz bármelyikében, egész évben elállnak, és változatossá tudják tenni a hétköznapi konyhánkat. Az alábbi egytálétel ezt a hármasságot tükrözi: a padlizsán éppen csúcson, a lencse egészséges, laktató és megérdemli, hogy ne csak télen és szilveszterkor jusson eszünkbe, a gránátalmaszirup pedig egzotikus csavart visz ebbe a raguba. Érdemes tartani otthon, kiváló sült zöldségeken, salátákon ez az édes-savanykás, sűrű, melaszos krém – figyelem, nem azonos a koktélokhoz használt, rózsaszínű grenadine-szörppel! Ha véletlenül mégsem jutunk hozzá, sűrűbb balzsamecetkrémmel helyettesíthetjük, de az íze közel áll a cukormentes, savanykásabb szilvalekvárhoz, vízzel hígítva az is egy járható alternatíva lehet. Fontos, hogy jó minőségű, vastag falú lábasban készüljön, ugyanis 1,5 órán át fő, hozzáadott folyadék nélkül, csak a saját levében, illetve olívaolajban, vékony falú edényben leéghet. Végig fedő alatt, takarékon. Römertopfban, cserépedényben is készülhet sütőben.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.