A hőmérséklet csökkenésével lassan megérkezik a sütési kedv és a süteményszezon is. A szép, őszi gyümölcsök kavalkádja is erre ösztönöz – csodás almák, körték várakoznak, hogy feldolgozzuk őket. A körte Európában és Ázsiában is őshonos, eredetileg a Kaukázusban termesztették, majd hamar az egész világon elterjedt. Gyorsan ínyencséggé vált, Homérosz egyenesen az istenek ajándékának nevezi. Már az ókori Rómában is nagyon szerették, a 17–18. században pedig a 72 évig uralkodó Napkirály egyik kedvence volt.
A szakértők szerint ma több ezer fajtája ismert, közöttük a leggyakoribb a Vilmos, a Bosc és a Conference, vagy például a kikísérletezett, de nem elterjedt, viszont érdekes fantázianevű Zöld Magdolna, a Bohusné vajkörtéje és a Drouard elnök körte. A körte az egyik legizgalmasabban használható gyümölcs, klasszikusan kiváló párost alkot vadakkal, markáns húsokkal, pl. kacsával, remek érett sajtok, camembert-ek, kékpenészes sajtok társaságában. Süteményekben is parádésan viselkedik, mivel lédús és zamatos. Az alábbi fordított sütemény a hagyományosan almával készülő tarte Tatinhez hasonlít, de vastagabb, piskótaszerűbb tészta fedi, amelybe belesül a vaníliás-karamellás-vajas körtelé. Amolyan délutáni süti, kávé, tea, beszélgetések és könyvek mellé. Langyosan a legfinomabb.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!