A legenda szerint Isten, miután megteremtette a világot, magához hívatta az összes népet, hogy mindenkinek kiossza a területét. A grúzok (vagy georgiaiak) előző este buliztak és boroztak, ezért elkéstek, Isten szétosztotta a tájakat, mire odaértek. A Teremtő először dühös volt, és úgy döntött, hogy a grúzok nem kapnak földet. Ők azonban zavartalanul és derűsen letelepedtek nála, és újra elkezdtek zenélni és borozni. Istennek úgy megtetszett ez a kedves, barátságos nép, hogy végül úgy döntött, a Földnek azt a szegletét adja nekik, amelyet magának tartott meg: a kertjét. Így kerültek a grúzok a világ leggyönyörűbb és legtermékenyebb tájára. (Nana Ansari: Die georgische Tafel) Már pusztán az ország földrajzi adottságaiból és a gasztronómiai és borkultúra évszázados hagyományaiból következtetni lehet arra, hogy nem egy kispályás konyhaművészet az övék. Nem véletlen, hogy nemzetközileg is egyre felkapottabb. Csúcsminőségű alapanyagok, változatosság, sok zöldség és zöldfűszer, gránátalma, cékla, temérdek dió például az ismérvei, na meg a terülj, terülj asztalkám stílusú lakoma, amelynek neve: szupra. Ezt először is roskadásig pakolják mindenféle előétellel: nagyszerű salátákkal, sajtokkal, zöldekkel, krémekkel, majd jöhetnek a grillek, nyársak, raguk.
Ami egészen biztosan több ételben is előfordul, az a tkemali, vagyis a fűszeres szilvaszósz, ami a grúz/georgiai konyha egyik legfontosabb alkotóeleme és kiegészítője, nincs kamra tkemali nélkül. Családi rítus a készítése, és általában kétszer történik, egyszer tavasszal, amikor zöld, éretlen szilvából főzik – ez savanykásabb, fanyarabb –, másodjára nyár végén, amikor érett gyümölcsből készül az édesebb, bíborszínű változat. Az azon a tájon őshonos, ún. Prunus cerasifera a hagyományos alapja (vadon termő cseresznyeszilva, mirabella, népi nevén fosóka). Szenzációs sült húsok és sült zöldségek mellé. Az egyik legjobb dolog, ami a nyár végi szilvával történhet. Frissen kb. egy hétig tartható hűtőben, de megfelelően sterilizált üvegekben, kidunsztolva, kamrában egy évig is eláll.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!