chili&vanília

Padlizsántonnato

Gasztro

Az alábbi receptet egyrészt a piacok nyári kínálata ihlette – megérkezett a padlizsán és a paradicsom –, másrészt egy híres olasz, talán kevésbé ismert fogás, a vitello tonnato, vagyis a tonhalas borjú, amely Észak-Olaszországból származik, s ott az egyik legnépszerűbb előétel. Az eredeti változata igen egyszerű: vékonyra szeletelt borjúhátszín vagy -comb, amelyet fehérborban, zöldségekkel párolnak, majd a húst leöntik könnyű, selymes tonhalas krémmel. A kombináció első hallásra talán szokatlannak tűnhet, de ez az az étel, amelyet alaposabb rákészülés nélkül, egyszerűen meg kell kóstolni, csakis úgy meggyőző. Ahány olasz, annyiféle elkészítési iskola. Az összeállítás tehát különösnek tűnhet, de az olaszok kulináris érzékében és ízlésében szerencsére bízhatunk – a furcsa páros remekül működik. Ebből lett egy nyári, vega változat – a húst szezonális zöldségekre cseréltem – a krémes, telt padlizsánhoz és az édes, lédús paradicsomhoz is kiválóan passzol a tonhalas öntet. Minden egyes elemet előre is el lehet készíteni, a konzerv halak pedig tele vannak ómega-3 zsírsavakkal, érdemes belőlük minél többet fogyasztani!

 

Sült padlizsán és paradicsom tejszínes

tonhalszósszal

Hozzávalók (4 adag)

 

Tonhalszósz

1 doboz konzerv tonhal

(15 dkg, natúr lében eltett)

1 dl majonéz

0,5 dl olívaolaj

2 szardellafilé

2 dl tejszín

só, bors

 

2 padlizsán felkarikázva

2 evőkanál olívaolaj

6 érett paradicsom, lehet több fajta

 

Pácolt pink hagyma

2 lilahagyma vékonyra szeletelve

4 evőkanál fehérborecet

½ kávéskanál só

1 evőkanál porcukor

Az öntethez robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük a natúr lében eltett tonhalat (levével együtt), a majonézt, az olívaolajat, a szardellát és a tejszínt. A tejszínt csak a végén adjuk hozzá, és azzal már ne keverjük túl hosszasan. Az öntetnek sűrű tejszínállagúnak kell lennie, és előre el lehet készíteni, akár előző nap.

A sült padlizsánhoz a sütőt előmelegítjük 220 fokra (gáz: 7-es fokozat). A padlizsánokat középvastag (kb. 1,5 centis) karikákra szeleteljük. Egy alufóliával bélelt tepsit meglocsolunk olívaolajjal, megszórjuk sóval, borssal, és rátesszük a padlizsánokat. A tetejüket szintén megkenjük az olajjal. Húsz perc alatt aranyszínűre, krémesre sütjük. Langyosra hűtjük (vagy olívaolajos pácban a hűtőben tartjuk). Tálaláskor egy tálon elrendezzük a sült padlizsánkarikákat és a felszeletelt paradicsomot. Gazdagon meglocsoljuk a tonhalmártással, a tetejére zöldfűszereket (bazsalikom, petrezselyem, kapor), reszelt citromhéjat és pácolt pink hagymát szórunk. Utóbbihoz a felszeletelt hagymára fehérborecetet, sót és porcukrot szórunk, majd alaposan összeforgatjuk, és állni hagyjuk legalább egy órát. Ezalatt a hagyma gyönyörű rózsaszín árnyalatra vált. Hűtőben egy hétig eláll.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.