chili&vanília

Padlizsántonnato

Gasztro

Az alábbi receptet egyrészt a piacok nyári kínálata ihlette – megérkezett a padlizsán és a paradicsom –, másrészt egy híres olasz, talán kevésbé ismert fogás, a vitello tonnato, vagyis a tonhalas borjú, amely Észak-Olaszországból származik, s ott az egyik legnépszerűbb előétel. Az eredeti változata igen egyszerű: vékonyra szeletelt borjúhátszín vagy -comb, amelyet fehérborban, zöldségekkel párolnak, majd a húst leöntik könnyű, selymes tonhalas krémmel. A kombináció első hallásra talán szokatlannak tűnhet, de ez az az étel, amelyet alaposabb rákészülés nélkül, egyszerűen meg kell kóstolni, csakis úgy meggyőző. Ahány olasz, annyiféle elkészítési iskola. Az összeállítás tehát különösnek tűnhet, de az olaszok kulináris érzékében és ízlésében szerencsére bízhatunk – a furcsa páros remekül működik. Ebből lett egy nyári, vega változat – a húst szezonális zöldségekre cseréltem – a krémes, telt padlizsánhoz és az édes, lédús paradicsomhoz is kiválóan passzol a tonhalas öntet. Minden egyes elemet előre is el lehet készíteni, a konzerv halak pedig tele vannak ómega-3 zsírsavakkal, érdemes belőlük minél többet fogyasztani!

 

Sült padlizsán és paradicsom tejszínes

tonhalszósszal

Hozzávalók (4 adag)

 

Tonhalszósz

1 doboz konzerv tonhal

(15 dkg, natúr lében eltett)

1 dl majonéz

0,5 dl olívaolaj

2 szardellafilé

2 dl tejszín

só, bors

 

2 padlizsán felkarikázva

2 evőkanál olívaolaj

6 érett paradicsom, lehet több fajta

 

Pácolt pink hagyma

2 lilahagyma vékonyra szeletelve

4 evőkanál fehérborecet

½ kávéskanál só

1 evőkanál porcukor

Az öntethez robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük a natúr lében eltett tonhalat (levével együtt), a majonézt, az olívaolajat, a szardellát és a tejszínt. A tejszínt csak a végén adjuk hozzá, és azzal már ne keverjük túl hosszasan. Az öntetnek sűrű tejszínállagúnak kell lennie, és előre el lehet készíteni, akár előző nap.

A sült padlizsánhoz a sütőt előmelegítjük 220 fokra (gáz: 7-es fokozat). A padlizsánokat középvastag (kb. 1,5 centis) karikákra szeleteljük. Egy alufóliával bélelt tepsit meglocsolunk olívaolajjal, megszórjuk sóval, borssal, és rátesszük a padlizsánokat. A tetejüket szintén megkenjük az olajjal. Húsz perc alatt aranyszínűre, krémesre sütjük. Langyosra hűtjük (vagy olívaolajos pácban a hűtőben tartjuk). Tálaláskor egy tálon elrendezzük a sült padlizsánkarikákat és a felszeletelt paradicsomot. Gazdagon meglocsoljuk a tonhalmártással, a tetejére zöldfűszereket (bazsalikom, petrezselyem, kapor), reszelt citromhéjat és pácolt pink hagymát szórunk. Utóbbihoz a felszeletelt hagymára fehérborecetet, sót és porcukrot szórunk, majd alaposan összeforgatjuk, és állni hagyjuk legalább egy órát. Ezalatt a hagyma gyönyörű rózsaszín árnyalatra vált. Hűtőben egy hétig eláll.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Nemcsak költségvetési biztost, hanem ÁSZ-vizsgálatot és büntetést is kapott Orosháza

Nincs elég baja Békés megye egykor virágzó ipari centrumának, Orosházának, amhova nemrégiben költségvetési biztost neveztek ki. Állami számvevőszéki vizsgálat is folyik az önkormányzatnál, a korábbi fideszes vezetés miatt súlyos visszafizetési kötelezettségek terhelik, ráadásul kormánypárti településekkel ellentétben egyelőre nem kap pótlólagos forrásokat a működésére.

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.