kertész lesek

Pizza 7 – Pettend

  • kertész lesek
  • 2020. szeptember 13.

Gasztro

„Régi hagyományai vannak a pettendpusztai Muskátli bisztrónak, amely a 7-es műút utasainak kedvenc pihenőhelye. Itt konyhabővítésre kerül sor, hogy hideg- és melegétel-forgalmának növekedésével lépést tarthasson konyhai kapacitása. A szövetkezet elérte végre, hogy minden egységében van hűtőpult vagy hűtőszekrény, s ezzel minőségileg is javult az élelmiszer- és italszolgáltatás” – foglalta össze a környéki földműves szövetkezet működésének leg­újabb fejleményeit 1966-ban a Fejér Megyei Hírlap. De hamar kiderült, hogy nemcsak a konyhabővítésen és a hűtőpulton múlik a korszerű vendéglátás. A megyei lap 1980-ban már úgy üdvözölte a Muskátli korábban kinevezett üzletvezetőjét, hogy „életet lehelt a falak közé”, s neki köszönhetően ismét telt házzal működik a vendéglő, a korábbiaktól eltérően nemcsak az italfogyasztás okán.

Úgy tűnik, hogy az efféle „győztes csapaton ne változtass” hozzáállás negyven év óta tartja magát, hiszen a 7-es úton Pettendnél tényleg csak apró lépéseket tettek a korszerűsödés elképzelt irányába: a Muskátli nevet (2004-ben) lecserélték Pizza 7-re, elkezdtek pizzát sütni, dönert nyesni, de ami a külsőségeket illeti, nagyon megállt az idő. Az országútra néző teraszról szántóföldet, magányos buszmegállót sasolhatunk, a vendéglő épülete egy közérttel nőtt össze, és a lambériából a külső homlokzatra is jutott. Az ugyancsak fakerítéses terasz már-már vadnyugati hangulatot kölcsönöz, feltűnés nélkül nem lehet megközelíteni, és mindig akad egy laposan néző törzsvendég, aki itala fölött merengve múlatja az időt. A személyzet kevésbé gyanakvó. Kedvesek a pultban, kedvesek, amikor kihozzák az ételt, amelynek árfekvéséről ugyancsak elmondható, hogy maradt a régiben.

A csontleves májgombóccal (500 Ft) a napközis ebédeket juttatja az eszünkbe, még egy kis sárga- és fehérrépa is jutott bele. A májgombóc inkább galuska, amit majoránnával próbáltak feldobni. A párizsi csirkemell (1200 Ft) sem okoz meglepetést; korrekt üzemi koszt kellemetlen mellékhatásoktól mentesen. A paradicsomsalátán (400 Ft) a hagyma sem segít, de a fűszeres krumpli (550 Ft) sóval javítható. A lecsós pizza (1000 Ft) helyi specialitás, nem lepne meg, ha ugyanezt a feltétet látnánk a magyaros sertésszeleten is. A tészta kissé száraz, de legalább ropogós. A P7 csemege nevű desszert (550 Ft) kőkemény, de nem fizikai értelemben: somlói galuskát kevertek össze gesztenyepürével – az eddigiekhez hasonlóan megbízható menzai minőségben.

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.