chili&vanília

Sült csirke és nyári köretei

Gasztro

A konyhákat ezekben a hetekben végeláthatatlan mennyiségű paprika, paradicsom, cukkini és padlizsán – esetleg zöldbab – özönli el. Lecsó mindenütt. Ilyenkor a hétvégi nagyobb főzésekhez szinte fel sem merül más alapanyag, és mivel most vannak csúcsformájukban, ezeket a zöldségeket az ember szívesen is fogyasztja minden mennyiségben. A lédús, legérettebb paradicsomokkal, a legfinomabb padlizsánkrémmel vagy a grillezett nyári cukkinivel szemben soha nem volt még panasz, főleg, hogy tudjuk, ilyen minőségben még kb. egy hónapig élvezhetjük őket, utána viszlát jövőre. Persze mindent lehet kapni egész évben, de a szabadföldi, a legérettebb állapotban leszedett zöldséggel semmi nem konkurál. Alábbiakban egy családi, négyfős lakomát ajánlok, amelyen a sült csirke köretei csakis ezekből állnak. Az egészben sült csirkét mindenki imádja, készítésénél azonban rendre két kihívás merül fel. Egyrészt: hogyan nem szárad ki a melle? Másrészt: hogyan lesz minél több és ropogósabb bőre. Ennek megoldása a csirke „kiterítése”, azaz gerincoszlopának eltávolítása, aminek köszönhetően a csirke sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, amely ropogóssá tud sülni. A köretek: paradicsomos-lestyános juliska, cukkini ukrán zöldfűszeröntettel, klasszikus fokhagymás-joghurtos padlizsán, kovászos uborkás tzatziki.

 

A sült csirke

Előkészítésként a csirkét konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd „kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval vagy késsel a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldala mentén végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ebből meg is főzhetjük az ebédhez a levest. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen elterül. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük kívül és a bőre alatt fokhagymás vajjal, majd 200 fokon, 45 perc alatt pirosra sütjük.

 

A paradicsomos juliska

Kevés olívaolajon üvegesre dinsztelünk egy felszeletelt hagymát. Rádobunk fél kiló megtisztított, nagyobb darabokra vágott juliskababot. Meghámozunk fél kiló paradicsomot, feldaraboljuk és a babra dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, két gerezd reszelt fokhagymát adunk hozzá. Közepes lángon, kb. 25 percig főzzük, amíg a bab megpuhul, és a paradicsom leve besűrűsödve bevonja a babot. Finomra aprított, friss lestyánnal ízesítjük.

 

A cukkini

Két nagy cukkinit felkarikázunk és sütőben megsütünk, esetleg meggrillezünk, vagy serpenyőben sütünk. Közben botmixerrel pépesítünk fél-fél csokor petrezselymet, kaprot, pár levél lestyánt és zellerlevelet (vagy ízlés szerint bármilyen zöldfűszert) egy nagy gerezd fokhagymával, 4 evőkanál borecettel és 1 evőkanál mézzel. Ezzel locsoljuk meg a sült cukkinit. (Olia Hercules: Summer Kitchen c. könyve nyomán.)

 

A joghurtos padlizsán

Felkockázunk egy nagy padlizsánt, összeforgatjuk olívaolajjal, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Közben kikeverünk 3 deci görög joghurtot egy nagy gerezd reszelt fokhagymával, sóval és kevés olívaolajjal. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt a sült padlizsán, összeforgatjuk. Petrezselyem, csili mehet a tetejére.

 

A tzatziki

Két nagy kígyóuborkát kimagozunk, és a reszelő nagy lyukán lereszelünk. Sózzuk, negyed óráig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Összekeverjük 2 deci görög joghurttal, egy kis gerezd lereszelt fokhagymával, egy csokor finomra aprított kaporral, végül belereszelünk egy kovászos uborkát is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.