chili&vanília

Sült csirke és nyári köretei

Gasztro

A konyhákat ezekben a hetekben végeláthatatlan mennyiségű paprika, paradicsom, cukkini és padlizsán – esetleg zöldbab – özönli el. Lecsó mindenütt. Ilyenkor a hétvégi nagyobb főzésekhez szinte fel sem merül más alapanyag, és mivel most vannak csúcsformájukban, ezeket a zöldségeket az ember szívesen is fogyasztja minden mennyiségben. A lédús, legérettebb paradicsomokkal, a legfinomabb padlizsánkrémmel vagy a grillezett nyári cukkinivel szemben soha nem volt még panasz, főleg, hogy tudjuk, ilyen minőségben még kb. egy hónapig élvezhetjük őket, utána viszlát jövőre. Persze mindent lehet kapni egész évben, de a szabadföldi, a legérettebb állapotban leszedett zöldséggel semmi nem konkurál. Alábbiakban egy családi, négyfős lakomát ajánlok, amelyen a sült csirke köretei csakis ezekből állnak. Az egészben sült csirkét mindenki imádja, készítésénél azonban rendre két kihívás merül fel. Egyrészt: hogyan nem szárad ki a melle? Másrészt: hogyan lesz minél több és ropogósabb bőre. Ennek megoldása a csirke „kiterítése”, azaz gerincoszlopának eltávolítása, aminek köszönhetően a csirke sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, amely ropogóssá tud sülni. A köretek: paradicsomos-lestyános juliska, cukkini ukrán zöldfűszeröntettel, klasszikus fokhagymás-joghurtos padlizsán, kovászos uborkás tzatziki.

 

A sült csirke

Előkészítésként a csirkét konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd „kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval vagy késsel a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldala mentén végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ebből meg is főzhetjük az ebédhez a levest. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen elterül. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük kívül és a bőre alatt fokhagymás vajjal, majd 200 fokon, 45 perc alatt pirosra sütjük.

 

A paradicsomos juliska

Kevés olívaolajon üvegesre dinsztelünk egy felszeletelt hagymát. Rádobunk fél kiló megtisztított, nagyobb darabokra vágott juliskababot. Meghámozunk fél kiló paradicsomot, feldaraboljuk és a babra dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, két gerezd reszelt fokhagymát adunk hozzá. Közepes lángon, kb. 25 percig főzzük, amíg a bab megpuhul, és a paradicsom leve besűrűsödve bevonja a babot. Finomra aprított, friss lestyánnal ízesítjük.

 

A cukkini

Két nagy cukkinit felkarikázunk és sütőben megsütünk, esetleg meggrillezünk, vagy serpenyőben sütünk. Közben botmixerrel pépesítünk fél-fél csokor petrezselymet, kaprot, pár levél lestyánt és zellerlevelet (vagy ízlés szerint bármilyen zöldfűszert) egy nagy gerezd fokhagymával, 4 evőkanál borecettel és 1 evőkanál mézzel. Ezzel locsoljuk meg a sült cukkinit. (Olia Hercules: Summer Kitchen c. könyve nyomán.)

 

A joghurtos padlizsán

Felkockázunk egy nagy padlizsánt, összeforgatjuk olívaolajjal, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Közben kikeverünk 3 deci görög joghurtot egy nagy gerezd reszelt fokhagymával, sóval és kevés olívaolajjal. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt a sült padlizsán, összeforgatjuk. Petrezselyem, csili mehet a tetejére.

 

A tzatziki

Két nagy kígyóuborkát kimagozunk, és a reszelő nagy lyukán lereszelünk. Sózzuk, negyed óráig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Összekeverjük 2 deci görög joghurttal, egy kis gerezd lereszelt fokhagymával, egy csokor finomra aprított kaporral, végül belereszelünk egy kovászos uborkát is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.