chili&vanília

Sült csirke és nyári köretei

Gasztro

A konyhákat ezekben a hetekben végeláthatatlan mennyiségű paprika, paradicsom, cukkini és padlizsán – esetleg zöldbab – özönli el. Lecsó mindenütt. Ilyenkor a hétvégi nagyobb főzésekhez szinte fel sem merül más alapanyag, és mivel most vannak csúcsformájukban, ezeket a zöldségeket az ember szívesen is fogyasztja minden mennyiségben. A lédús, legérettebb paradicsomokkal, a legfinomabb padlizsánkrémmel vagy a grillezett nyári cukkinivel szemben soha nem volt még panasz, főleg, hogy tudjuk, ilyen minőségben még kb. egy hónapig élvezhetjük őket, utána viszlát jövőre. Persze mindent lehet kapni egész évben, de a szabadföldi, a legérettebb állapotban leszedett zöldséggel semmi nem konkurál. Alábbiakban egy családi, négyfős lakomát ajánlok, amelyen a sült csirke köretei csakis ezekből állnak. Az egészben sült csirkét mindenki imádja, készítésénél azonban rendre két kihívás merül fel. Egyrészt: hogyan nem szárad ki a melle? Másrészt: hogyan lesz minél több és ropogósabb bőre. Ennek megoldása a csirke „kiterítése”, azaz gerincoszlopának eltávolítása, aminek köszönhetően a csirke sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, amely ropogóssá tud sülni. A köretek: paradicsomos-lestyános juliska, cukkini ukrán zöldfűszeröntettel, klasszikus fokhagymás-joghurtos padlizsán, kovászos uborkás tzatziki.

 

A sült csirke

Előkészítésként a csirkét konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd „kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval vagy késsel a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldala mentén végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ebből meg is főzhetjük az ebédhez a levest. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen elterül. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük kívül és a bőre alatt fokhagymás vajjal, majd 200 fokon, 45 perc alatt pirosra sütjük.

 

A paradicsomos juliska

Kevés olívaolajon üvegesre dinsztelünk egy felszeletelt hagymát. Rádobunk fél kiló megtisztított, nagyobb darabokra vágott juliskababot. Meghámozunk fél kiló paradicsomot, feldaraboljuk és a babra dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, két gerezd reszelt fokhagymát adunk hozzá. Közepes lángon, kb. 25 percig főzzük, amíg a bab megpuhul, és a paradicsom leve besűrűsödve bevonja a babot. Finomra aprított, friss lestyánnal ízesítjük.

 

A cukkini

Két nagy cukkinit felkarikázunk és sütőben megsütünk, esetleg meggrillezünk, vagy serpenyőben sütünk. Közben botmixerrel pépesítünk fél-fél csokor petrezselymet, kaprot, pár levél lestyánt és zellerlevelet (vagy ízlés szerint bármilyen zöldfűszert) egy nagy gerezd fokhagymával, 4 evőkanál borecettel és 1 evőkanál mézzel. Ezzel locsoljuk meg a sült cukkinit. (Olia Hercules: Summer Kitchen c. könyve nyomán.)

 

A joghurtos padlizsán

Felkockázunk egy nagy padlizsánt, összeforgatjuk olívaolajjal, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Közben kikeverünk 3 deci görög joghurtot egy nagy gerezd reszelt fokhagymával, sóval és kevés olívaolajjal. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt a sült padlizsán, összeforgatjuk. Petrezselyem, csili mehet a tetejére.

 

A tzatziki

Két nagy kígyóuborkát kimagozunk, és a reszelő nagy lyukán lereszelünk. Sózzuk, negyed óráig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Összekeverjük 2 deci görög joghurttal, egy kis gerezd lereszelt fokhagymával, egy csokor finomra aprított kaporral, végül belereszelünk egy kovászos uborkát is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."