chili&vanília

Sült csirke és nyári köretei

Gasztro

A konyhákat ezekben a hetekben végeláthatatlan mennyiségű paprika, paradicsom, cukkini és padlizsán – esetleg zöldbab – özönli el. Lecsó mindenütt. Ilyenkor a hétvégi nagyobb főzésekhez szinte fel sem merül más alapanyag, és mivel most vannak csúcsformájukban, ezeket a zöldségeket az ember szívesen is fogyasztja minden mennyiségben. A lédús, legérettebb paradicsomokkal, a legfinomabb padlizsánkrémmel vagy a grillezett nyári cukkinivel szemben soha nem volt még panasz, főleg, hogy tudjuk, ilyen minőségben még kb. egy hónapig élvezhetjük őket, utána viszlát jövőre. Persze mindent lehet kapni egész évben, de a szabadföldi, a legérettebb állapotban leszedett zöldséggel semmi nem konkurál. Alábbiakban egy családi, négyfős lakomát ajánlok, amelyen a sült csirke köretei csakis ezekből állnak. Az egészben sült csirkét mindenki imádja, készítésénél azonban rendre két kihívás merül fel. Egyrészt: hogyan nem szárad ki a melle? Másrészt: hogyan lesz minél több és ropogósabb bőre. Ennek megoldása a csirke „kiterítése”, azaz gerincoszlopának eltávolítása, aminek köszönhetően a csirke sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, amely ropogóssá tud sülni. A köretek: paradicsomos-lestyános juliska, cukkini ukrán zöldfűszeröntettel, klasszikus fokhagymás-joghurtos padlizsán, kovászos uborkás tzatziki.

 

A sült csirke

Előkészítésként a csirkét konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd „kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval vagy késsel a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldala mentén végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ebből meg is főzhetjük az ebédhez a levest. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen elterül. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük kívül és a bőre alatt fokhagymás vajjal, majd 200 fokon, 45 perc alatt pirosra sütjük.

 

A paradicsomos juliska

Kevés olívaolajon üvegesre dinsztelünk egy felszeletelt hagymát. Rádobunk fél kiló megtisztított, nagyobb darabokra vágott juliskababot. Meghámozunk fél kiló paradicsomot, feldaraboljuk és a babra dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, két gerezd reszelt fokhagymát adunk hozzá. Közepes lángon, kb. 25 percig főzzük, amíg a bab megpuhul, és a paradicsom leve besűrűsödve bevonja a babot. Finomra aprított, friss lestyánnal ízesítjük.

 

A cukkini

Két nagy cukkinit felkarikázunk és sütőben megsütünk, esetleg meggrillezünk, vagy serpenyőben sütünk. Közben botmixerrel pépesítünk fél-fél csokor petrezselymet, kaprot, pár levél lestyánt és zellerlevelet (vagy ízlés szerint bármilyen zöldfűszert) egy nagy gerezd fokhagymával, 4 evőkanál borecettel és 1 evőkanál mézzel. Ezzel locsoljuk meg a sült cukkinit. (Olia Hercules: Summer Kitchen c. könyve nyomán.)

 

A joghurtos padlizsán

Felkockázunk egy nagy padlizsánt, összeforgatjuk olívaolajjal, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Közben kikeverünk 3 deci görög joghurtot egy nagy gerezd reszelt fokhagymával, sóval és kevés olívaolajjal. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt a sült padlizsán, összeforgatjuk. Petrezselyem, csili mehet a tetejére.

 

A tzatziki

Két nagy kígyóuborkát kimagozunk, és a reszelő nagy lyukán lereszelünk. Sózzuk, negyed óráig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Összekeverjük 2 deci görög joghurttal, egy kis gerezd lereszelt fokhagymával, egy csokor finomra aprított kaporral, végül belereszelünk egy kovászos uborkát is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk