étel, hordó

Postakocsi Italiano

  • ételhordó
  • 2019. november 30.

Gasztro

Martonvásár 30 kilométerre van a fővárostól (ha negyvenre lenne, Maratonvásárnak hívnák), és leginkább Ludwig van Beethovenről nevezetes. A mester többször járt az itteni Brunszvik-kastélyban, itt írta egyebek mellett az Appassionata- és a Holdfény-szonátát. Beethoven 1800-ban és 1806-ban is postakocsival érkezett, és minden bizonnyal egyből a kastély felé vette az irányt, így nem nagyon izgatta, hogy a postaállomás valószínűleg abban az 1768-ban épült fogadóban működött – jelenlegi címe: Fehérvári út 1. –, amelyet már jó pár évtizede Postakocsi vendéglőnek hívnak. A jóisten tudja, hogy a robusztus, műemlék jellegű épületet az elmúlt 250 évben hányszor építették át, de az biztos, hogy vadászterme és kerthelyisége is van, sőt 1972-ben gyufacímkén örökítették meg, amikor „a velencei tópart vendéglőinek és éttermeinek népszerűsítésére nyolc darabból álló, piros nyomású sorozatot adott ki a Fejér megyei ÁFÉSZ”. De azóta sokszor változott a tulajdonos, és a mostani azt látta a legjobbnak, ha az „olasz vonalat” húzza be, ahogy erre a névben szereplő italiano szó is utal.

Nem csoda tehát, hogy a konyha elsősorban a pizzáknak és pastáknak oszt lapot, de azért a hazai ízeket sem hanyagolja. Mi több, a levesek sorában a magyarok állnak jobban, az étlapon a babgulyás (1590 Ft) és a húsleves gazdagon (1390 Ft) néz farkas­szemet a bazsalikomos paradicsomlevessel (1190 Ft). No meg a már-már tökéletes zöldborsó-levessel (1190 Ft). Nincsen agyonfűszerezve, a borsó szinte édes, a galuskát meg vagy otthonról hozták, vagy a falusi rokonok küldték. Nagyobb meglepetés, hogy a kemencében sült lasagnéról (2090 Ft) sem a napfényes tengerpart ugrik be, inkább az a régi konyhai manőver, amikor odahaza azért került elő a tűzálló tál – vagyis a „jénai” –, hogy anyánk, nagyanyánk mindenféle rakott dolgot készítsen: krumplit, kelt, karfiolt, palacsintát. Nos, a Postakocsi-féle lasagne inkább ezekhez a sűrű és nehéz ételekhez hasonlítható, de nincs ezzel sem baj. Biztosak lehetünk abban, hogy a Fiat gyárban három műszakban dolgozó torinói melósok megnyalnák utána mind a tíz ujjukat. Örvendezhetünk azon a fantá­zia­dús megoldáson is, hogy a borjúmájat (3490 Ft) a krumplipüré mellett fahéjas-szegfűszeges barackbefőttel körítették. Kár, hogy a máj langyos és az ínycsiklandó „zsályás barna vajon pirított borjúmáj” elnevezés is túlzás, bár lehet, hogy épp attól különleges, hogy nincs semmi íze. Kissé gyanús, hogy a desszertet úgy nevezik: somlói újragondolva, házi törökmézzel (1290 Ft), de amint azt képünk is bizonyítja, ez nem a szokásos nagyképűsködés. Igaz, hogy a Postakocsi édessége minden részletében eltér a megszokottól, mégsem mondhatjuk rá, hogy ne lenne somlói.

Figyelmébe ajánljuk

A polgármester kételkedik a pofonjáról készült felvételben, pedig létezik

Nagy János szigetszentmiklósi polgármester képviselői kérdésre nem cáfolta, hogy megütött egy helyi lakost az adventi vásárban, ugyanakkor megkérdőjelezte az erről készült térfigyelő kamerás felvétel létezését. Lapunk a vita eldöntését azzal segíti, hogy közreadja a felvétel egyik részletét. A polgármester pofonja utáni testületi ülésen a városvezetőt kötelezték arra, ha büntetőügy részese lesz, köteles arról beszámolni.