étel, hordó

Postakocsi Italiano

  • ételhordó
  • 2019. november 30.

Gasztro

Martonvásár 30 kilométerre van a fővárostól (ha negyvenre lenne, Maratonvásárnak hívnák), és leginkább Ludwig van Beethovenről nevezetes. A mester többször járt az itteni Brunszvik-kastélyban, itt írta egyebek mellett az Appassionata- és a Holdfény-szonátát. Beethoven 1800-ban és 1806-ban is postakocsival érkezett, és minden bizonnyal egyből a kastély felé vette az irányt, így nem nagyon izgatta, hogy a postaállomás valószínűleg abban az 1768-ban épült fogadóban működött – jelenlegi címe: Fehérvári út 1. –, amelyet már jó pár évtizede Postakocsi vendéglőnek hívnak. A jóisten tudja, hogy a robusztus, műemlék jellegű épületet az elmúlt 250 évben hányszor építették át, de az biztos, hogy vadászterme és kerthelyisége is van, sőt 1972-ben gyufacímkén örökítették meg, amikor „a velencei tópart vendéglőinek és éttermeinek népszerűsítésére nyolc darabból álló, piros nyomású sorozatot adott ki a Fejér megyei ÁFÉSZ”. De azóta sokszor változott a tulajdonos, és a mostani azt látta a legjobbnak, ha az „olasz vonalat” húzza be, ahogy erre a névben szereplő italiano szó is utal.

Nem csoda tehát, hogy a konyha elsősorban a pizzáknak és pastáknak oszt lapot, de azért a hazai ízeket sem hanyagolja. Mi több, a levesek sorában a magyarok állnak jobban, az étlapon a babgulyás (1590 Ft) és a húsleves gazdagon (1390 Ft) néz farkas­szemet a bazsalikomos paradicsomlevessel (1190 Ft). No meg a már-már tökéletes zöldborsó-levessel (1190 Ft). Nincsen agyonfűszerezve, a borsó szinte édes, a galuskát meg vagy otthonról hozták, vagy a falusi rokonok küldték. Nagyobb meglepetés, hogy a kemencében sült lasagnéról (2090 Ft) sem a napfényes tengerpart ugrik be, inkább az a régi konyhai manőver, amikor odahaza azért került elő a tűzálló tál – vagyis a „jénai” –, hogy anyánk, nagyanyánk mindenféle rakott dolgot készítsen: krumplit, kelt, karfiolt, palacsintát. Nos, a Postakocsi-féle lasagne inkább ezekhez a sűrű és nehéz ételekhez hasonlítható, de nincs ezzel sem baj. Biztosak lehetünk abban, hogy a Fiat gyárban három műszakban dolgozó torinói melósok megnyalnák utána mind a tíz ujjukat. Örvendezhetünk azon a fantá­zia­dús megoldáson is, hogy a borjúmájat (3490 Ft) a krumplipüré mellett fahéjas-szegfűszeges barackbefőttel körítették. Kár, hogy a máj langyos és az ínycsiklandó „zsályás barna vajon pirított borjúmáj” elnevezés is túlzás, bár lehet, hogy épp attól különleges, hogy nincs semmi íze. Kissé gyanús, hogy a desszertet úgy nevezik: somlói újragondolva, házi törökmézzel (1290 Ft), de amint azt képünk is bizonyítja, ez nem a szokásos nagyképűsködés. Igaz, hogy a Postakocsi édessége minden részletében eltér a megszokottól, mégsem mondhatjuk rá, hogy ne lenne somlói.

Figyelmébe ajánljuk

Jancsics Dávid korrupciókutató: Az Orbán család vagy a Matolcsy-klán működése új jelenség

Jancsics Dávid a Leukémia zenekar gitárosaként a hazai underground zenetörténethez is hozzátette a magáét, majd szociológusként az Egyesült Államokba ment, azóta a San Diego-i egyetem professzora. A magyarországi korrupcióról szóló doktori disszertációját átdolgozva idén magyarul is kiadták A korrupció szociológiája címmel. Erről beszélgettünk.

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).