Tartalom

MaNcs 31. évf. 44. sz. (2019-10-31)

Publicisztika

Jovánovics Eszter

Publicisztika

Szél ellen

Mit tanultunk a romagyilkosságokból?

Tíz évvel a romák elleni rasszista sorozatgyilkosság után idén elkészült és hatályba lépett az a rendőrségi utasítás, amely a gyűlölet-bűncselekmények kivizsgálásának tisztességes és szakmai értelemben is megfelelő módszerét rögzíti.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Eltűnt-e az infláció?

Egy évtizede öntik a pénzt a jegybankok a gazdaságokba, mégsem alakul ki számottevő infláció. Sőt, a fejlett országokban a túlságosan alacsony infláció a gond, ami gátolja a gazdaság bővüléséhez szükséges fejlesztéseket.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az Egyesült Királyság balkanizálódása

Lapzártánk napján, kedden délután nagyon úgy fest, hogy decemberben előrehozott választást tartanak az Egyesült Királyságban, és ez, ha megvalósul, minden reális számítás szerint azt jelenti, hogy bevégeztetett: lesz Brexit, és nem lesz Egyesült Királyság.

Belpol

Belpol

„Magyarországon széles körű választási csalások történnek már ma is”

Tóka Gábor politológus a közvélemény-kutatásokról és az önkormányzati választások tanulságairól

Nemcsak a választás eredményei, de a kampány tapasztalatai és a választói elvárások is az együttműködés felé tolják az ellenzéki pártokat – véli Tóka Gábor. A CEU professzora szerint a Fidesz újra hozzányúlhat a választási szabályokhoz, így viszont megnő az esélye annak, hogy a király meztelenné válik.

Új választás Jászberényben

Belpol

Napok múlva rájöttek

Megismétlik a polgármester-választást november 10-én Jászberényben, miután a területi választási bizottság helyt adott a fideszes jelölt beadványának, ezt követően pedig a Szegedi Ítélőtábla elutasította az ellenzék felülvizsgálati kérelmét. A helyi Fidesz választási csalást emleget, az ellenzék szerint nem ők csaltak.

Ellenzéki képviselőket gyanúsít választási csalással az ügyészség

Belpol

Vadászidény

A DK-s Varju Lászlónak egyelőre csak a mentelmi jogát függesztették fel, a jobbikos Farkas Gergely ellen vádat is emeltek választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. Varjura közben a decemberi MTVA-s balhé okán is rászálltak.

Belpol

„A változás lehetőségét ne vitassuk el senkitől”

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője, elnökjelöltje

Indul a Jobbik elnöki pozíciójáért, a pártból olyan kormányváltó erőt akar kovácsolni, amely nem fél az ellenzéki együttműködéstől, s ha kell, dominálja azt. A párt jelenlegi frakcióvezetőjével néppártosodásról, megújulásról, árulókról és hitelességről beszélgettünk.

Külpol

Alkotmányos vádemeléshez vezethet Trump Ukrajna-botránya

Külpol

Akasztófajáték

Bill Taylor kijevi ügyvivő vallomásával új szakaszba lépett a Donald Trump elleni vizsgálat. A vádemelés már elkerülhetetlennek látszik, de vajon bele is bukhat-e az elnök az Ukrajnával kapcsolatos botrányba?

Sorköz

Könyv

Sorköz

„Ha vennél egy pesszáriumot”

Philip Roth: Isten veled, Columbus

A fordításban megjelenő életművek sajátossága, hogy néha az időbeliséget felborítva, a legkülönösebb együttállásban jelenhetnek meg egy írói pálya egymástól valójában igen távol eső darabjai.

Zene

Zene

„Az emberi szív tempója”

Paul O’Dette lantművész

Először játszik Budapesten – a Nemzetközi Gitárfesztiválon – a lantjáték és a régi zene nagy öregje. Az amerikai művész útja a rocktól vezetett a lantig, melynek a jelen aranykora után még fényesebb jövőt vizionál.

Koncert

Zene

Végzetes kérdések

Juan Diego Flórez koncertje

Logikus és természetes, vagy éppen ellenkezőleg, a hübrisz által sugallt és végzetes a határátlépés, amelyre Juan Diego Flórez mind gyakrabban el-elszánja magát?

Színház

Színház

Színház

Patológiai eset

Feridun Zaimoğlu – Günter Senkel – Luk Perceval: Molière – the passion

Ha reprezentatív felmérést végezhetnénk színházi emberek és drámatörténészek körében, hogy vajon Molière életművében melyik alapérzületnek, emóciónak vagy indulatnak jut kitüntetett szerep, a szerelmi/nemi szenvedély legfeljebb a középmezőnyben kapna helyet.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Az aranyborjú

Hetiszakasz – Roskó Gábor rajzai

Közel két évvel ezelőtt kezdett bele a Mozaik Zsidó Közösségi Klub együttműködve a Mazsihisszel és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemmel (OR-ZSE) a Dáf projektbe – ennek keretében a zsidó közösség több mint száz tagja interpretálta a tórai hetiszakaszok üzenetét.

Könyv
Interaktív
Gasztro
Lélek

Gurupédia III. – Dzsiddu Krisnamurti

Lélek

A kilépés bátorsága

Gurunak lenni végül is ugyanolyan foglalkozás, mint kenyeret sütni, utcát seperni, adót szakérteni, újságot írni. Hogyan lesz valaki spirituális vezető? Tényleg felülről nevezik ki? Vagy az elvárások emelik magasba? Sorozatunk harmadik része.

Tudomány

Tudomány

Rossz és még rosszabb klímaforgatókönyvek

A hírek már régóta az üvegházhatású gázok növekvő ütemű kibocsátásáról és annak a globális éghajlatra gyakorolt hatásáról szólnak. A kibocsátás napjainkban is egyre nő, de a legrosszabb forgatókönyvek nem mindig teljesülnek be.

A méhátültetés lehetőségei Magyarországon

Tudomány

Műtőasztalon az anyaságért

Svájcban és Amerikában már több tucat csecsemő született átültetett anyaméhből, de a hazai szakértők szerint az új eljárás még mindig kockázatos és költséges.

Mikrofilm

Tévésorozat

Mikrofilm

Ki hiszi el?

Hihetetlen

Susannah Grant sorozata nem sokat törődik a gyengéd előkészítéssel: már az első kockákon egy reszkető, láthatóan traumatizált lányt látunk.