chili&vanília

Falu végén van egy malom

Gasztro

Létezik egy semmihez sem hasonlítható meseház a Hargita lábánál, amelyet egyszer mindenkinek látnia kell. Az Olt szigetén álló csíkmadarasi Zsigmond Malom Panziót egy szerény házaspár, Gáll Tímea és Levente viszik. Számos ismert ember és stáb is megfordult már náluk, vendégszeretetük és a hely szelleme messze földön híres. A malmot Tímea dédnagyapja vásárolta, az asszony itt nőtt fel, a malom működését még teljes pompájában látta. A malom most (egyelőre) nem őröl, Tímea és férje viszont tíz évvel ezelőtt visszaköltöztek ide, hogy panziót nyissanak. Nehéz szavakba önteni ezt a letűnt, lassú, múlttal, örökséggel, érzelmekkel és titokzatossággal teli világot, amely teljesen valóságon kívüli, mégis a lehető legigazibb. A konyha Tímea felségterülete, egymás után szolgálja fel nekünk a hihetetlenül finom ételeket: előételnek birkakolbászt, füstölt juhtúrót, amelyekhez a húst és a tejet a saját juhok adták. A kemencében sült kenyeret, amelyhez a sokéves kovász még a nagyszülők által őrölt lisztet is tartalmazza. Pojéka levest, amely füstölt hússal, zöldségekkel, grízkockával és aszalt szilvával készül. Pazar, rizses, májas masszával töltött bárányt, amelyet hagyományosan húsvétkor fogyasztanak, mellé tárkonyecettel ízesített burgonyasalátát. Desszertnek ordás bélest és almás pitét, utóbbiban a csipet tárkony okozza a meglepetést. Minden egyes ételnek és elkészítési módnak oka és múltja van. Szerencsére Tímea egy valószínűtlenül szép szakácskönyvben jegyezte le emlékeit és receptjeit, a kölcsönkért kovász pont olyan mesés, mint az egész hely. Aki mindezt nem hiszi, járjon utána!

 

A Zsigmond malom tárkonyos almás pitéje

Hozzávalók (16–20 szelet)

 

2 kg savanykás alma

(bruttó 2,5 kg, kb. 20 közepes darab)

1 késhegynyi C-vitamin-por

15–20 dkg nádcukor

1 kávéskanál szárított tárkony

30 dkg rétesliszt

30 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

1 teáskanál só

8 dkg porcukor

8 dkg hideg zsír

1 tojás

1 dl tejföl

Először elkészítjük az almás tölteléket: az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Egy nagy, széles lábasban (méretes edény kell, mert ez sok alma!), minden nélkül elkezdjük párolni, amikor elkezd levet engedni, hozzáadjuk a C-vitamin-port (gyógyszertárban, bioboltokban kapható), ez akadályozza meg, hogy az alma bebarnuljon, szép, világossárga marad a színe. Amikor az alma szinte teljesen megpuhult és elfőtte az összes levét, akkor belekeverjük a cukrot (a pontos mennyisége az alma ízétől függ), még néhány percig főzzük, amíg a cukor feloldódik, végül hozzáadjuk a szárított tárkonyt. A tölteléket szobahőmérsékletűre hűtjük (kitehetjük erkélyre), közben begyúrjuk a tésztát. Egy keverőtálba szórjuk a lisztet, belekeverjük a sütőport, sót, porcukrot, majd hozzáadjuk a hideg zsírt és a tojást, az egészet kézzel elmorzsoljuk, vagy géppel morzsalékosra keverjük. Beletesszük a tejfölt, és viszonylag kemény, de jól nyújtható tésztát gyúrunk. Ha száraznak érezzük, még tejföllel vagy kevés jeges vízzel tudjuk lágyítani. A tésztát kettéosztjuk, majd az első felét kb. 30×40 cm-es téglalapra nyújtjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, kissé kikenjük, kilisztezzük, majd beleemeljük a kinyújtott tésztalapot. Ráhalmozzuk az almás tölteléket, elegyengetjük. Kinyújtjuk a tészta másik felét, befedjük a tölteléket. A tetejét meglocsoljuk néhány evőkanál hideg tejjel, és megszórjuk pár evőkanál kristálycukorral (ez szép, ropogós felületet ad). Villával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Langyosan szeleteljük, de igazából még finomabb másnap, amikorra a tészta omlósra puhul a tölteléktől.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk