chili&vanília

Falu végén van egy malom

Gasztro

Létezik egy semmihez sem hasonlítható meseház a Hargita lábánál, amelyet egyszer mindenkinek látnia kell. Az Olt szigetén álló csíkmadarasi Zsigmond Malom Panziót egy szerény házaspár, Gáll Tímea és Levente viszik. Számos ismert ember és stáb is megfordult már náluk, vendégszeretetük és a hely szelleme messze földön híres. A malmot Tímea dédnagyapja vásárolta, az asszony itt nőtt fel, a malom működését még teljes pompájában látta. A malom most (egyelőre) nem őröl, Tímea és férje viszont tíz évvel ezelőtt visszaköltöztek ide, hogy panziót nyissanak. Nehéz szavakba önteni ezt a letűnt, lassú, múlttal, örökséggel, érzelmekkel és titokzatossággal teli világot, amely teljesen valóságon kívüli, mégis a lehető legigazibb. A konyha Tímea felségterülete, egymás után szolgálja fel nekünk a hihetetlenül finom ételeket: előételnek birkakolbászt, füstölt juhtúrót, amelyekhez a húst és a tejet a saját juhok adták. A kemencében sült kenyeret, amelyhez a sokéves kovász még a nagyszülők által őrölt lisztet is tartalmazza. Pojéka levest, amely füstölt hússal, zöldségekkel, grízkockával és aszalt szilvával készül. Pazar, rizses, májas masszával töltött bárányt, amelyet hagyományosan húsvétkor fogyasztanak, mellé tárkonyecettel ízesített burgonyasalátát. Desszertnek ordás bélest és almás pitét, utóbbiban a csipet tárkony okozza a meglepetést. Minden egyes ételnek és elkészítési módnak oka és múltja van. Szerencsére Tímea egy valószínűtlenül szép szakácskönyvben jegyezte le emlékeit és receptjeit, a kölcsönkért kovász pont olyan mesés, mint az egész hely. Aki mindezt nem hiszi, járjon utána!

 

A Zsigmond malom tárkonyos almás pitéje

Hozzávalók (16–20 szelet)

 

2 kg savanykás alma

(bruttó 2,5 kg, kb. 20 közepes darab)

1 késhegynyi C-vitamin-por

15–20 dkg nádcukor

1 kávéskanál szárított tárkony

30 dkg rétesliszt

30 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

1 teáskanál só

8 dkg porcukor

8 dkg hideg zsír

1 tojás

1 dl tejföl

Először elkészítjük az almás tölteléket: az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Egy nagy, széles lábasban (méretes edény kell, mert ez sok alma!), minden nélkül elkezdjük párolni, amikor elkezd levet engedni, hozzáadjuk a C-vitamin-port (gyógyszertárban, bioboltokban kapható), ez akadályozza meg, hogy az alma bebarnuljon, szép, világossárga marad a színe. Amikor az alma szinte teljesen megpuhult és elfőtte az összes levét, akkor belekeverjük a cukrot (a pontos mennyisége az alma ízétől függ), még néhány percig főzzük, amíg a cukor feloldódik, végül hozzáadjuk a szárított tárkonyt. A tölteléket szobahőmérsékletűre hűtjük (kitehetjük erkélyre), közben begyúrjuk a tésztát. Egy keverőtálba szórjuk a lisztet, belekeverjük a sütőport, sót, porcukrot, majd hozzáadjuk a hideg zsírt és a tojást, az egészet kézzel elmorzsoljuk, vagy géppel morzsalékosra keverjük. Beletesszük a tejfölt, és viszonylag kemény, de jól nyújtható tésztát gyúrunk. Ha száraznak érezzük, még tejföllel vagy kevés jeges vízzel tudjuk lágyítani. A tésztát kettéosztjuk, majd az első felét kb. 30×40 cm-es téglalapra nyújtjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, kissé kikenjük, kilisztezzük, majd beleemeljük a kinyújtott tésztalapot. Ráhalmozzuk az almás tölteléket, elegyengetjük. Kinyújtjuk a tészta másik felét, befedjük a tölteléket. A tetejét meglocsoljuk néhány evőkanál hideg tejjel, és megszórjuk pár evőkanál kristálycukorral (ez szép, ropogós felületet ad). Villával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Langyosan szeleteljük, de igazából még finomabb másnap, amikorra a tészta omlósra puhul a tölteléktől.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.