chili&vanília

Falu végén van egy malom

Gasztro

Létezik egy semmihez sem hasonlítható meseház a Hargita lábánál, amelyet egyszer mindenkinek látnia kell. Az Olt szigetén álló csíkmadarasi Zsigmond Malom Panziót egy szerény házaspár, Gáll Tímea és Levente viszik. Számos ismert ember és stáb is megfordult már náluk, vendégszeretetük és a hely szelleme messze földön híres. A malmot Tímea dédnagyapja vásárolta, az asszony itt nőtt fel, a malom működését még teljes pompájában látta. A malom most (egyelőre) nem őröl, Tímea és férje viszont tíz évvel ezelőtt visszaköltöztek ide, hogy panziót nyissanak. Nehéz szavakba önteni ezt a letűnt, lassú, múlttal, örökséggel, érzelmekkel és titokzatossággal teli világot, amely teljesen valóságon kívüli, mégis a lehető legigazibb. A konyha Tímea felségterülete, egymás után szolgálja fel nekünk a hihetetlenül finom ételeket: előételnek birkakolbászt, füstölt juhtúrót, amelyekhez a húst és a tejet a saját juhok adták. A kemencében sült kenyeret, amelyhez a sokéves kovász még a nagyszülők által őrölt lisztet is tartalmazza. Pojéka levest, amely füstölt hússal, zöldségekkel, grízkockával és aszalt szilvával készül. Pazar, rizses, májas masszával töltött bárányt, amelyet hagyományosan húsvétkor fogyasztanak, mellé tárkonyecettel ízesített burgonyasalátát. Desszertnek ordás bélest és almás pitét, utóbbiban a csipet tárkony okozza a meglepetést. Minden egyes ételnek és elkészítési módnak oka és múltja van. Szerencsére Tímea egy valószínűtlenül szép szakácskönyvben jegyezte le emlékeit és receptjeit, a kölcsönkért kovász pont olyan mesés, mint az egész hely. Aki mindezt nem hiszi, járjon utána!

 

A Zsigmond malom tárkonyos almás pitéje

Hozzávalók (16–20 szelet)

 

2 kg savanykás alma

(bruttó 2,5 kg, kb. 20 közepes darab)

1 késhegynyi C-vitamin-por

15–20 dkg nádcukor

1 kávéskanál szárított tárkony

30 dkg rétesliszt

30 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

1 teáskanál só

8 dkg porcukor

8 dkg hideg zsír

1 tojás

1 dl tejföl

Először elkészítjük az almás tölteléket: az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Egy nagy, széles lábasban (méretes edény kell, mert ez sok alma!), minden nélkül elkezdjük párolni, amikor elkezd levet engedni, hozzáadjuk a C-vitamin-port (gyógyszertárban, bioboltokban kapható), ez akadályozza meg, hogy az alma bebarnuljon, szép, világossárga marad a színe. Amikor az alma szinte teljesen megpuhult és elfőtte az összes levét, akkor belekeverjük a cukrot (a pontos mennyisége az alma ízétől függ), még néhány percig főzzük, amíg a cukor feloldódik, végül hozzáadjuk a szárított tárkonyt. A tölteléket szobahőmérsékletűre hűtjük (kitehetjük erkélyre), közben begyúrjuk a tésztát. Egy keverőtálba szórjuk a lisztet, belekeverjük a sütőport, sót, porcukrot, majd hozzáadjuk a hideg zsírt és a tojást, az egészet kézzel elmorzsoljuk, vagy géppel morzsalékosra keverjük. Beletesszük a tejfölt, és viszonylag kemény, de jól nyújtható tésztát gyúrunk. Ha száraznak érezzük, még tejföllel vagy kevés jeges vízzel tudjuk lágyítani. A tésztát kettéosztjuk, majd az első felét kb. 30×40 cm-es téglalapra nyújtjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, kissé kikenjük, kilisztezzük, majd beleemeljük a kinyújtott tésztalapot. Ráhalmozzuk az almás tölteléket, elegyengetjük. Kinyújtjuk a tészta másik felét, befedjük a tölteléket. A tetejét meglocsoljuk néhány evőkanál hideg tejjel, és megszórjuk pár evőkanál kristálycukorral (ez szép, ropogós felületet ad). Villával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Langyosan szeleteljük, de igazából még finomabb másnap, amikorra a tészta omlósra puhul a tölteléktől.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.