chili&vanília

Pot-au-feu

Gasztro

Vegyes húslevesben főtt húsok elzászi mártással (Pot-au-feu)

Marhafartő, borjúlábszár, ököruszály, sertéslapocka, velős csont, fél grillcsirke, esetleg két galamb – húsok a leves főzéséhez. A tálalásnál kockázott juhsajt a főtt zöldségeken, 36 óráig készülő, vajas, pezsgős, édes hagymapüré a főtt húsok alá, végül húslével kikevert magos mustár és snidling a velős csontra. Kb. így nézett ki Marie-Antoine Carême, a francia szakácsok királyának, a „la grande cuisine”, vagyis a nagy klasszikus francia konyha mesterének pot-au-feu, azaz húsleves receptje 1833-ban, az akkor kiadott alapszakácskönyvében. Ennek a kötetnek az ételleírásai szolgáltak alapjául Marcel Rouff költő, dráma- és gasztronómiai író 1920-as novellájának is (La vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet), utóbbi pedig az idei év gasztrofilmjének forgatókönyvét ihlette. A gyönyörű főzős jelenetekkel (és a legromantikusabb evőjelenettel) teletűzdelt, 1885-ben játszódó film sokáig Pot-au-feu címen futott, mivel a húslevesek húslevese fontos dramaturgiai jelentőséggel bír benne. Magyarul végül A szenvedély íze címet kapta.

Carême volt az első valódi sztárséf, egy igazi véleményformáló, aki óriási hatással volt a modern francia konyha alapjainak és alapfogalmainak kialakulására. Ő alkotta meg például a francia alapszószokat, amelyek készítése a mai napig a klasszikus éttermi konyha csúcsműfajának számít. Ikonikus, monumentális szakácskönyvében központi szerepet kap a húsleves, minden főzés alfája és ómegája, az étel, amely egyetlen lábasban tartalmazza a húst, a zöldséget és az aranyló levet, s amelynek súlya a francia konyhában minden mással összehasonlíthatatlan. A szenvedély íze című gasztromozi minden főzni szerető olvasó számára kihagyhatatlan, rögtön utána pedig úgyis sürgősen főzni támad mindenkinek kedve, ehhez az alábbi, pot-au-feu alapokon nyugvó vegyes húsleves erősen ajánlott, a többféle húsból készülő leves íze feledhetetlen. A mellé javasolt zöldfűszeres majonéz (Sauce Alsacienne) Julia Child tippje, és remekül passzol a főtt húsokhoz.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Újra ingyenes egyetemi kurzusokat kínál a Bibó István Szabadegyetem, nem csak egyetemistáknak

  • narancs.hu

Négy izgalmas, mindenki számára elérhető közéleti, politikai és társadalmi kurzussal indul a CEU Bibó István Szabadegyetem idei szemesztere. Boncasztalra kerülnek a balatoni infrastrukturális beruházásokat övező dilemmák, a választások apropóján az orbáni rendszer leváltásának lehetőségei és veszélyei, a szegénység sokszínű magyar arca és a gyerekvállalási, gyereknevelési kérdések az állami beavatkozások függvényében.

Mit reméljünk az áfacsökkentéstől?

A nyugdíjasok a magas áfa miatt kapják a 30 ezer forint értékű vásárlási utalványt a miniszterelnök szerint. Ez azonban azt is jelentené, hogy alacsonyabb forgalmi adó esetén csökkennének az árak, ami viszont így nem állja ki a tapasztalat próbáját. A tíz évvel ezelőtti hazai és egyéb külföldi áfamérséklések hatásai vegyes képet mutatnak.

Konzultáció kamu adóról, nem kamu adóból

Kibújt a szög a zsákból: a miniszterelnök bevallotta, amit eddig is tudtunk, miszerint a nemzeti konzultáció a Fidesz érdekeit szolgálja, mozgósítani lehet vele. A legújabbat egy senki által nem hitelesített, állítólagos Tisza-adóemelésről szóló sajtpapírra hivatkozva indítják el. 

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.